Blog baru Cekap Komputer PageRank Google 1/10

Jika dulu blog cekap komputer yang lama PageRank Google 3/10..Untuk blog Cekap Komputer yang baru ini akhirnya ialah 1/10 pada hari ini…Nampaknya dari sehari ke sehari,jumlah pengunjung untuk blog baru ini meningkat sejak blog Cekap Komputer ini dibangunkan pada 31 ogos yang lalu..Jika terdapat sebarang kesukaran atau ketidaksesuaian mengenai blog ini bolehlah hubungi saya untuk peningkatan mutu kualiti blog ini.Sumber Ilmu Pengetahuan Berguna Untuk Anda.

page rank 1

Jom Download Ubuntu 9.10 Karmic Koala! Percuma!

Pada 29hb oktober 2009 iaitu kelmarin ketika artikel ini ditulis,akhirnya penantian pada pengguna ubuntu akhirnya berakhir.Kini anda boleh download ubuntu 9.10 ini di laman utama ubuntu.Jika anda tidak ada kemudahan internet anda juga boleh order cd ubuntu secara percuma!(saya akan menulis artikel cara order cd ubuntu percuma ini pada post akan datang bagi mereka yang tidak tahu).Walaupun windows 7 juga baru sahaja keluar baru-baru ini,tetapi tentu sekali pengguna perlu membeli cd original windows dari micro$oft ini,dan suda pasti kepada mereka yang tidak berkemampuan sedang menunggu berita-berita baik dari lanun-lanun perisian..hehe…tetapi tentu tidak salah jika anda mencuba menggunakan ubuntu kerana ubuntu adalah percuma,kita menggunakan satu perisian tanpa perlu membelinya dan ada orang kata kita menggunakan sistem operasi yang “halal”.

untuk download ubuntu Karmic Koala ini,sila ke laman utama ubuntu http://www.ubuntu.com/

ubuntu.9.10a

ubuntu.9.10b

p/s saiz untuk ubuntu 9.10 Karmic koala ialah sekitar 689MB,sesuai untuk satu CD-R.

Jom langgan artikel-artikel secara percuma dari sesebuah blog terus ke email anda.(RSS)

Saya pernah menulis mengenai melanggan artikel-artikel secara percuma dalam sesebuah blog pada laman blog cekap komputer yang lama,namun saya akan menerangkan kembali mengenai topik ini supaya lebih ramai orang yang faham mengenai fungsi rss ini.

Situasi 1 : Anda sedang melayari laman web untuk mencari sesuatu bahan ataupun info..kemudian,anda terjumpa sebuah laman blog yang memberikan anda banyak info menarik di dalamnya…Anda rasa anda tidak ingin ketinggalan untuk mendapatkan info-info terbaru dari laman blog tersebut,tentu sekali menyusahkan anda untuk memeriksa berulangkali untuk mengetahui adakah terdapat info-info baru yang diupdate di dalam laman tersebut.

Jika anda mengalami situasi seperti di atas,jangan risau kerana terdapat cara untuk anda mengetahui info-info baru yang diupdate…Caranya adalah dengan melanggan secara percuma artikel-artikel dari blog tersebut dengan kemudahan yang disediakan oleh FeedBurner .Apa yang dilakukan ialah,jika anda melanggan secara percuma artikel-artikel terbaru dari blog tersebut akan sampai ke email anda atau khidmat rss yang lain.Rujuk pautan ini jika anda tidak faham mengenai RSS http://ms.wikipedia.org/wiki/RSS .

Contoh langganan email yang saya gunakan di dalam blog Cekap Komputer ialah,

email

Apabila terdapat artikel-artikel terbaru dari laman blog tersebut anda akan mendapat email seperti berikut.

email1

Beginilah contoh artikel yang anda akan dapat terus ke email anda,dengan itu anda tidak akan ketinggalan segala artikel-artikel terbaru dari sesebuah blog.

Selain melanggan RSS terus ke email,terdapat juga kemudahan RSS yang disediakan dengan cara yang lain.

email2

Sedikit info mengenai RSS

RSS (dahulunya “RDF Site Summary”, dikenali secara tidak rasmi sebagai “Really Simple Syndication”) merupakan keluarga format penyuap Web yang digunakan bagi mengemas kini kandungan seperti catatan blog, tajuk berita atau podcasts. Dokuman RSS, yang dikenali sebagai “feed”, “penyuap web – web feed”, atau “channel”, mengandungi samaada ringkasan kandungan dari tapak laman berkait atau teks penuh. RSS menjadikannya mudah bagi orang ramai menjejak tapak web kegemaran mereka secara automatik yang lebih mudah berbanding menjejak secara manual.

Kandungan RSS boleh dibaca dengan menggunakan perisian dikenali sebagai “pembaca RSS”, “pembaca penyuap (feed reader)” atau “aggregator“. Pengguna melanggan kepada penyuap dengan memasukkan pautan penyuap pada pembaca atau mengklik pada ikon RSS pada pelayar yang memulakan proses berlanggan. Pembaca memeriksa langganan penyuap pengguna secara berkala bagi kandungan baru, memuat terima sebarang kemaskini yang dijumpainya.

Selamat Tinggal Goecities.com! Hampir 30 juta laman web akan dihapuskan

Beberapa bulan yang lalu,Yahoo pernah menyatakan bahawa Yahoo! Geocities akan menutup serta menghapuskan laman-laman dari geocities.com.Dan pada 26 oktober yang lalu akhirnya perkhidmatan Yahoo! Geocities ini dihentikan setelah 10 tahun sejak januari 1999.Ini bermakna bagi mereka yang menggunakan laman host percuma ini,laman web mereka akan dihapuskan dengan serta-merta,tentu ini bukan kerja yang mudah dan secepatnya kerana anggaran terdapat lebih 30 juta laman web yang dibina melalui Yahoo! Geocities untuk dihapuskan termasuk gambar.

goecities

goecities1

Jadi nasihat saya kepada sesiapa yang memiliki laman web dari host Yahoo! Geocities ini,silalah ambik info atau gambar yang patut sebelum laman anda hilang/terhapus buat selama-lamanya.

Bersih dan nyahaktifkan recent documents pada ubuntu anda.

Mungkin bagi sesetengah orang menyukai fungsi “recent document” ini,namun bagi pendapat orang lain termasuk saya sendiri..fungsi ini tidak begitu penting malah fungsi recent document ini membolehkan sesiapa yang menggunakan laptop kita mengetahui apa yang kita buat sebelum ini.Terdapat cara untuk “disable”kan fungsi recent document ini..anda tidak perlu bersihkan recent document ini setiap masa.

screen

Gambar 1 : Fungsi “Recent Documents” dinyahaktifkan.

Langkah yang anda perlukan ialah,buka Terminal ubuntu anda kemudian ikuti perintah-perintah di bawah ini.

touch ~/.gtkrc-2.0

kemudian,

sudo gedit ~/.gtkrc-2.0

Satu tetingkap akan dipaparkan,kemudian masukkan perintah ini kemudian simpan dan tutup.

gtk-recent-files-max-age=0

Selepas itu,restart sistem ubuntu anda.Recent Document akan disable selepas itu.Selamat Mencuba!

Ubah selera theme Windows 7 anda!

Ketika anda baru memasang windows 7 anda,anda boleh memilih theme windows 7 yang tersedia yang anda rasa sesuai dengan anda.Caranya ialah dengan double klik pada desktop anda kemudian klik pada personalize,pada bahagian tersebut.. ada 7 Aero Themes,anda boleh memilih theme tersedia yang anda rasa sesuai dengan anda.

gambar thme 7 1

Adakah anda rasa theme yang disediakan ini kurang dan tidak seperti yang anda kehendaki?Jangan risau,terdapat beberapa lagi theme yang disediakan oleh microsoft dari laman utama microsoft.Anda boleh download theme yang disediakan secara percuma.

gambar thme 7

Rujuk pautan di bawah untuk download theme tersebut,

http://windows.microsoft.com/en-US/windows/downloads/personalize?T1=themes

Masalah GPG error http://ppa.launchpad.net (Ubuntu)

Adakah anda pernah mengalami masalah ketika hendak update sistem ubuntu anda?antara masalah yang selalunya berlaku ialah masalah GPG error http://ppa.launchpad.net..jika masalah ini berlaku anda menghadapi masalah untuk update sistem ubuntu anda.

gog

Gambar 1 : Masalah GPG error menyebabkan anda tidak dapat update sistem ubuntu anda tidak kira menggunakan Terminal ataupun Update Manager.

Jangan risau untuk menyelesaikan masalah tersebut adalah tidak susah…anda hanya perlu menambah beberapa command sahaja menggunakan Terminal  untuk memastikan sistem ubuntu anda boleh diupdate seperti biasa.

Contoh Mesej error yang keluar :

W: GPG error: http://ppa.launchpad.net jaunty Release: The following signatures couldn't be verified because the public key is not available:
NO_PUBKEY 7D2C7A23BF810CD5
W: You may want to run apt-get update to correct these problems

Dengan menggunakan Terminal,gunakan command di bawah ini..gantikan kod error 7D2C7A23BF810CD5 ini dengan kod error yang ada pada mesej error update anda.

gpg --keyserver subkeys.pgp.net --recv 7D2C7A23BF810CD5


Kemudian gunakan command di bawah ini,gantikan kod error mesej tersebut dengan kod error yang ada pada update anda.

gpg --export --armor 7D2C7A23BF810CD5 | sudo apt-key add -

Selesai anda boleh update sistem ubuntu anda seperti biasa!

p/s  Gantikan kod 7D2C7A23BF810CD5 ini dengan kod error mesej yang ada pada sistem anda.




GPG error: http://ppa.launchpad.net

Baiki dan optimakan Internet Explorer anda menggunakan Repair IE

Jika anda pengguna windows,anda tentu disediakan dengan pelayar web Internet Explorer…Adakalanya Internet Explorer anda menghadapi masalah mungkin akibat jangkitan virus,spyware dan sebagainya.Terdapat perisian yang berguna yang anda boleh gunakan untuk membaiki IE anda serta mengoptimakan Internet Explorer anda,antara perisian tersebut ialah Repair IE.Repair IE ini adalah sangat berguna sekali,ianya sangat mudah digunakan serta pantas dan ianya adalah percuma! Ketika komputer anda baru pulih dari serangan virus ada kemungkinan Internet Explorer anda turut diganggu oleh virus,jadi perisian Repair IE ini membantu anda membaiki serta sekaligus mengoptimakan registry Internet Explorer anda.Program ini sesuai untuk Windows 98/ME/XP/Vista mungkin sedikit masa lagi program ini sesuai digunakan untuk Windows 7.

Apa yang Repair IE boleh lakukan untuk anda?

  • Buka Pilihan di tetingkap baru
  • Matikan Internet Explorer HTML Source Editor Semak
  • Tukar Lokasi line untuk ActiveX Gambar
  • Buka TIF Foto dengan Internet Explorer
  • Paparkan My Pictures Toolbar di Internet Explorer
  • Angkatan Plain Text Format di Internet Explorer
  • Buang Windows Messenger dari Internet Explorer
  • Buka Internet Explorer Pintasan dalam Jendela Baru
  • Luncurkan Browser Windows dalam Proses Terpisah
  • Tentukan Lokasi Popular Support Site
  • Kawalan Internet Explorer Error Reporting
  • Matikan Internet Explorer Download Notification
  • Tentukan default Internet Explorer Download Directory
  • Guna Alternative Source Viewer dengan Internet Explorer
  • Mengubah Mode Auto Complete
  • Matikan Internet Explorer Script Debugger
  • Tukar Link Folder Nama pada Toolbar
  • Sorok Ikon Internet Explorer
  • Matikan Akses Internet
  • Guna System-Wide Proxy Tetapan
  • Mengubah Internet Explorer User Agent String
  • Mengubah Branded User Agent String
  • Mengubah Jumlah Sesi HTTP Simultaneous
  • Internet Explorer FTP Mode
  • Sambungkan ke Unikod Addresses dengan Internet Explorer
  • Mengubah Default Keep-Alive Time-Out di Internet Explorer
  • Disable Automatic Proxy Internet Explorer Cache
  • Cari dari Address Bar pada Internet Explorer
  • Ubah default Internet Explorer Search Page
  • Mengubah Internet Explorer Search Engine
  • Matikan Custom Search Page di Internet Explorer
  • Empty Temporary Internet Files on Keluar
  • Sekatan Toolbar Internet Explorer
  • Kemampuan untuk mematikan Customize Toolbar
  • Hadkan Web Sites daripada Instalasi Software
  • Matikan File Download di Internet Explorer
  • Padam Opsyen untuk Tukar atau sorok Toolbar
  • Padam Sistem Windows fail HOSTS
  • Internet Explorer Sekatan
  • Internet Explorer Control Panel Sekatan (Bahagian 1)
  • Internet Explorer Control Panel Sekatan (Bahagian 2)
  • Matikan Password Caching di Internet Explorer
  • Matikan Caching of Secure Web Pages
  • Guna Sistem berasaskan Sekatan Internet
  • Disable Save As Web Page Complete
  • Matikan Akses ke URL Gambar di Internet Explorer
  • Mengubah Title Internet Explorer Window
  • Menambahkan Latar Belakang Bitmap ke Internet Explorer Toolbar
  • Show Friendly HTTP Error Messages
  • Resize Foto Secara Otomatis di Internet Explorer
  • Menggunakan Smooth Scrolling di Internet Explorer
  • Matikan the Go Button di Internet Explorer
  • Padam Pilihan Tombol Toolbar Internet Explorer
  • Paparkan “Shortcut to” Label pada Internet Explorer Links
  • Matikan Rumah Setting
  • Padam Memperluas Entries kepada The Standard Context Menus
  • Menonaktifkan Klik kanan Shortcut Menu
  • Padam Kandungan Advisor dan Tinjauan Password
  • Tukar URL Laman Default
  • Tukar Default Mencari URL
  • Tukar URL Bar Cari
  • Tukar URL Laman Carian
  • Mengubah Nama Default Dimigrasi Cari
  • Tukar URL Default Dimigrasi Cari
  • Tukar URL Laman Awal
  • Aktifkan Internet Explorer sebagai pelayar default
  • Padam Internet Explorer ditaip Alamat Sejarah

Download

http://www.ziddu.com/download/6946674/RepairIE.zip.html

http://www.repairie.com/ Laman web  utama Repair IE

Adakah ini Google Chrome OS?

Sebelum ini saya pernah menulis mengenai kedatangan operasi sistem baru dari Google Chrome.Operasi sistem ini dikatakan akan mencabar syarikat membangun operasi sistem yang popular iaitu Microsoft.

Info mengenai OS Google Chrome,sumber dari http://en.wikipedia.org/wiki/Google_Chrome

Chrome adalah pelayar dilancarkan oleh Google yang menggunakan WebKit layout engine dan kerangka aplikasi. Pertama kali dirilis sebagai sebuah versi beta untuk Microsoft Windows pada 2 September 2008, dan awam adalah keluaran stabil pada 11 Disember 2008. Nama ini berasal daripada antara muka pengguna grafik bingkai, atau “krom”, web browser. Per 3 Oktober 2009 (2009 -10-03)[update], Chrome adalah empat pelayar yang paling luas digunakan, dengan 3,17% dari seluruh dunia pangsa penggunaan web browser.[1] Pembangunan versi Chrome untuk Linux dan Mac OS X yang dilancarkan pada Jun 2009.

Google merilis turun kod sumber Chrome, termasuk ditempah lebih dahulu Mesin JavaScript V8 sebagai open source projek berjudul Kromium, Pada tahun 2008.[2][3] Langkah ini membolehkan pemaju pihak ketiga untuk mempelajari kod sumber yang mendasari dan berpotensi pelabuhan pelayar ke Linux dan Mac OS X platform. Juru bicara Google juga menyatakan harapan bahawa pelayar lain akan mengadopsi V8 untuk membantu aplikasi web.[4] Google-menulis bahagian Kromium dirilis di bawah permisif Lesen BSD,[5] yang membolehkan bahagian-bahagian yang akan dimasukkan ke kedua open source dan program perisian berpemilik.[6] Bahagian-bahagian lain dari source code akan dikenakan pelbagai jenis lesen open source.[7] Kromium mengimplementasikan fitur yang sama ditetapkan sebagai Chrome, namun mempunyai logo yang sedikit berbeza.[8]

Ketika sistem operasi ini hangat diperkatakan di seluruh dunia,terdapat beberapa screenshot yang diperkatakan merupakan sistem operasi google chrome versi percubaan,namun hal ini tidak boleh dipastikan seratus peratus jika gambar-gambar ini adalah merupakan sistem operasi google chrome yang sedang diperkatakan.

chrome01

chrome07

Jika merujuk kepada gambar,sistem operasi google ini kelihatan seperti sistem linux contoh kubuntu + ubuntu….namun masih terlalu awal untuk kita memastikan ini merupakan sistem operasi Google Chrome yang sedang dinanti-nantikan oleh semua pengguna.

p/s Sama-samalah kita menanti kelahiran OS Google Chrome!


CCleaner sesuai untuk Windows 7!

ccleaner_logo

CCleaner merupakan freeware sistem optimasi, privasi dan membersihkan alat. Perisian memadam fail yang tidak terpakai dari sistem anda,membolehkan Windows untuk berjalan lebih cepat dan membebaskan ruangan hard disk yang berharga. Ini juga membersihkan jejak aktiviti online anda seperti sejarah Internet anda. Selain mengandungi ciri lengkap registri bersih. Tapi yang terbaik adalah bahawa perisian ini mudah dan pantas (biasanya mengambil kurang dari satu saat untuk menjalankan) .Kini sesuai untuk Windows 7

Membersihkan berikut:

* Internet Explorer
* Firefox
* Chrome
* Opera
* Safari
* Windows – Recycle Bin, Recent Documents, Temporary files dan fail Log.
* Registry cleaner
* Aplikasi pihak ketiga
* 100% Spyware FREE

Ciri-ciri terbaru yang ditambah.
– sesuai untuk Firefox 3.6.
– menambah fungsi-fungsi carian pembersihan untuk Windows 7.
– menyokong pembersihan Opera 10.
– Mengurangkan membersihkan folder temp penangguhan sampai 24 jam.
– Beberapa bugs dibaiki untuk lebih menyokong Windows 7.
– Menambah winapp2.ini penapis sokongan untuk melihat keputusan terperinci.
– Menyokong 64-bit Registry Cleaner anda.
– membaiki sebahagian kecil bug di Uninstall Tool.
– membaiki beberapa bahagian kecil pada System Restore Tool.
– membaiki & mengemaskini antaramuka.
– Mempamerkan Minor bugs fixed.

Anda boleh muat turun,
http://www.filehippo.com/download_ccleaner/

Sejarah & Cara Virus Komputer Bekerja


Berjumpa lagi kita pada post kali ini,baiklah pada post kali ini saya ingin memberi sedikit sebanyak pengetahuan mengenai sejarah dan ciri-ciri yang ada pada virus komputer.Saya pasti ramai pengguna komputer hari ini mengenali apa itu virus komputer,namun adakah pengertian anda itu mengenai apa itu virus komputer adalah tepat?Ada juga yang kurang memahami apa itu virus komputer,soalan yang sering saya terima ialah apa tu virus?orang ke yang cipta? …Saya pasti ramai diantara mereka di luar sana tidak memahami mengenai virus komputer,mereka hanya tahu yang virus komputer itu merbahaya…dan yang penting ada antivirus…

Soalan yang juga selalu saya terima ialah, Aku dah pakai antivirus….yang original lagi harga rm68…beli kat kedai,kedai tu cakap ini antivirus yang paling kuat…tapi mcmana komputer aku boleh kena virus lagi? …Nah,di situ nampak yang ramai pengguna kurang memahami maksud sebenar Virus ini.baiklah tanpa membuang masa saya akan menerangkan sedikit sebanyak mengenai virus komputer ini.

Virus pertama yang tercipta ialah pada tahun 1949,oleh John von Newman salah seorang pencipta komputer.Kemudian perkembangan virus komputer turut terjadi di AT&T Bell Laboratory salah satu laboratorium terbesar di dunia,sekitar tahun 1960,para peneliti membuat permainan dengan sesuatu program yang dapat memusnahkan,perang program ini dinamakan Core War.Para peneliti sedar bahawa program tersebut berbahaya dan memusnahkan program tersebut setiap kali selesai permainan.Sejarah mengenai virus ini panjang tetapi saya ringkaskan disini,kita akan lebih menyentuh mengenai bagaimana virus berkerja,jenis-jenis virus dan cara mengatasi virus komputer.

Cara Virus berkerja

Virus mampu mencuri maklumat peribadi kita jika ia menjangkiti komputer kita.Hal ini benar,kerana terdapat program seperti keylogger dan sebagainya mampu melakukan perkara ini jika ia menjangkiti komputer anda.

Virus mampu “beranak” atau menyalinkan dirinya,antara virus yang popular menyalinkan dirinya adalah virus Brontok yang satu ketika dahulu cukup popular.Seperti virus yang ada pada masa sekarang,virus tersebut akan membuat salinan menggunakan nama yang sama pada folder kita dan menggunakan fungsi “super hidden” dan tanpa kita sedari yang folder kita tersebut bukanlah folder sebenar tetapi virus…pernahkah anda mengalami masalah untuk membuka folder anda?terutama sekali di pendrive.

Virus mampu mengawal komputer kita,Virus juga mampu mengawal komputer kita..jika hal ini berlaku tentu sekali antivirus anda tidak dapat mengesan virus yang ada di dalam komputer anda.

Virus mampu bersembunyi,setiap tahun cara virus bekerja tentu ada cara terbaru,saya boleh katakan virus terbaru kali ini bertindak lebih ganas dan mampu bersembunyi tanpa dikesan jika kita tidak teliti.

p/s saya akan menulis artikel mengenai jenis virus dan cara mengatasi pada post yang akan datang.Apa yang penting gunakan antivirus yang sentiasa “update” untuk kebaikan bersama.

Cadangkan atau Kirim artikel-artikel untuk blog Cekap Komputer

Salam kepada semua pembaca blog Cekap Komputer,kini anda berpeluang untuk memberi cadangan mengenai artikel-artikel yang anda inginkan di blog cekap komputer pada masa akan datang.Selain itu,anda juga boleh mengirim artikel yang berkaitan dengan komputer secara “softcopy” kepada kami,jika artikel-artikel anda terpilih Nama,Asal dan Pautan blog/web anda akan dipaparkan.

Cadangan artikel untuk blog Cekap Komputer

– Sesuai untuk semua golongan samada golongan baru belajar,separuh mahir dan mahir.

– Anda boleh cadangkan mengenai perician sesuatu perisian atau perkakasan komputer.

– Artikel yang dicadangakan tidak berunsur hacking atau crack.

– Saya hanya akan memilih cadangan artikel yang benar-benar sesuai untuk blog Cekap Komputer.

– Tidak memburukkan mana-mana pihak.

– Artikel yang bukan bertujuan untuk mempromosikan produk anda secara lansung.

Kirim artikel ke blog Cekap Komputer

– Nama,asal dan pautan blog atau web anda akan dipaparkan di sudut bawah artikel tersebut.Sila kirim butiran2 tersebut.

– Blog atau web anda akan dipromosi secara tindak langsung.Pastikan blog anda tidak berunsur lucah atau memudaratkan
pembaca lain.Kegagalan anda berbuat begitu,pihak Cekap Komputer akan membuang pautan anda tanpa sebarang notis.Pemantauan pautan akan dijalankan dari semasa ke semasa.

– Jumlah artikel yang akan dipilih adalah terhad.

– Artikel atau tutorial mestilah mengandungi gambar berkaitan ataupun isinya mestilah kemas dan menarik sesuai untuk blog cekap komputer.

– Hanya satu pautan untuk satu artikel.Jika anda tiada blog atau web anda boleh meletakkan email anda.

– Hanya artikel-artikel yang kami rasa sesuai akan dipilih.Keutamaan diberikan untuk mereka yang berpautan blog atau web peribadi.

– Kirimkan tutorial atau artikel anda dalam bentu softcopy.

– Artikel yang berkaitan dengan permasalahan ict dan cara penyelesaiannya termasuk gambarajah serta penerangan satu persatu diutamakan.

– Pastikan isi kandungan artikel anda tidak mengandungi link ke blog atau web untuk tujuan promosi secara tidak langsung.Pihak Cekap Komputer berhak untuk mengubah setiap isi-isi artikel anda yang dirasakan tidak sesuai.

– Artikel bukan berkaitan dengan cracking yang boleh menyusahkan pengguna lain.

Cadangan dan kiriman artikel boleh dihantar terus ke epeace6679@gmail dot com.

p/s Syarat-syarat ini akan diupdate dari semasa ke semasa tanpa sebarang notis mengikut kesesuaian.

Ringkas dan sembunyikan pautan anda melalui tinyurl.com

Anda mungkin ingin mengirim pautan/url atau menyembunyikan url sesuatu laman web kepada rakan anda,Pautan yang panjang tentu sekali menyusahkan anda untuk menyalin secara bertulis di kertas dan sebagainya…jangan risau terdapat banyak laman web yang memberikan anda kemudahan untuk memendekkan url anda.Antara laman web yang popular menawarkan khidmat ini secara percuma ialah tinyurl.com .

sumber dari tinyurl.com :

Redirection to any page in your site!

With TinyURL, you can also make a smaller URL that will work for any page on your site. Let’s say that you have a website with the homepage that is at:

http://www.my-internet-isp.com/~myusername

Entering that URL into TinyURL will create a URL like

http://tinyurl.com/3

With this you can then redirect someone to anywhere within your site by appending a slash and the pages filename to it. So if you have a page at http://www.my-internet-isp.com/~myusername/my-links-page.html, you can use the URL http://tinyurl.com/3/my-links-page.html and going to this URL will forward the visitor to the page in your website.

http://tinyurl.com/

Enter a long URL to make tiny: