Muat turun driver Fujitsu lifebook FMV7130MG4 untuk Windows XP

Rasanya dah lama saya tidak update artikel berkaitan dengan driver-driver laptop kan.Baiklah pada post kali ini saya ingin berkongsi kepada anda driver untuk laptop Fujitsu lifebook FMV7130MG4 untuk Windows XP.Mungkin pengguna bagi laptop ini jarang sekali,namun bagi mereka yang menggunakan laptop ini dan masih menggunakan Windows XP anda boleh muat turun driver laptop ini di blog ini,saya akan menyediakan pautan untuk anda muat turun driver tersebut.

Intel(R) 852/855GM Windows(R) XP/Windows(R) 2000 Display Driver

Intel(R) 852/855GM Windows(R) XP/Windows(R) 2000 Display Driver

Intel(R) 855GM Graphics Controller Windows(R) XP/Windows(R) 2000 Display Driver

SigmaTel C-Major Audio for ICH4 Windows XP/2000 Audio Driver

Realtek RTL8139/810X Fast Ethernet Windows(R) XP LAN Driver

Intel(R) PRO/Wireless LAN 2100 3B Mini PCI Adapter Windows XP/2000 LAN Driver

Realtek RTL8139/810X Fast Ethernet Windows(R) XP LAN Driver

Agere Systems AC’97 Modem Windows XP

Lucent Technologies Soft Modem AMR V 3.1.106 Windows XP

????PC?????ODD?F/W?(RAM????

FM Advisor V3.50 L10A ????????

FMV-7130MG4 ? BIOS??????

MO Supplement

p/s : Kalau korang nampak perkataan jepun tu korang jangan tanya saya…sebab saya pun tak tahu…download jer hihhi…

Download percuma ebook “Panduan Membuat Dual Boot Windows dan Ubuntu”

Salam Cekap Komputer,

Kini anda boleh mendapatkan ebook “Panduan Membuat Dual Boot Windows dan Ubuntu” secara percuma! .Saya pasti ada diantara anda di luar sana yang kurang memahami cara untuk membuat dual boot untuk sistem operasi yang popular seperti Windows dan Ubuntu Linux. Dengan adanya ebook ini,saya berharap anda dapat mempelajari sedikit ilmu pengetahuan berguna mengenai cara membuat dual boot ini.

Selain itu,antara tujuan utama Cekap Komputer ialah ingin mendekatkan anda kepada Open Source (Sumber Terbuka).Saya berharap ebook ini memberi anda langkah baru untuk mempelajari Ubuntu Linux.Saya pasti ada diantara anda yang berminat mempelajari Linux tetapi dalam masa yang sama masih memerlukan sistem operasi Windows untuk melakukan kerja seharian.Jadi disinilah jalan penyelesaiannya!

Untuk maklumat lanjut,

http://cekapkomputer.com/dual

Membuat MultiBoot USB Boot Multiple ISO Files dari Pendrive

Satu perisian yang dibangunkan oleh Pendrivelinux.com iaitu MultiBoot USB Boot Multiple ISO Files dari Pendrive merupakan salah satu perisian yang amat berguna sekali yang boleh anda manfaatkan.Dengan sebuah pendrive minimum berkapasiti 8 – 16GB,anda boleh menyimpan lebih 30 operasi sistem/program berformatkan .iso yang anda boleh boot pada sistem operasi anda dan sudah semestinya sistem operasi berkaitan Linux.Antara sistem operasi/program anda boleh masukkan ke pendrive serbaguna tersebut ialah :

Cara menggunakan perisian ini adalah cukup mudah,selepas muat turun dan install perisian khas tersebut ke dalam pendrive,anda hanya perlu boot melalui USB(setting melalui bios komputer anda).

  1. Run MultiBootISOs-v1.4.8.exe following the onscreen instructions
  2. Download some ISO Files (listed above) and place them on your USB Drive
  3. Restart your PC setting it to boot from the USB device
  4. Select the ISO you want to Boot from the Menu and enjoy!

Untuk maklumat lanjut mengenai perisian ini,sila layari

http://www.pendrivelinux.com/boot-multiple-iso-from-usb-multiboot-usb/