Mengatasi Masalah Download Aplikasi Melalui Mobile Data (Xiaomi)

Xiaomi

xiaomi

 

Jika anda pengguna telefon pintar jenama Xiaomi,anda mungkin mengalami masalah untuk muat turun aplikasi yang terdapat di Play Store melalui Mobile Data dan anda dikehendaki untuk membuat sambung wifi pada telefon pintar anda tersebut untuk muat turun aplikasi-aplikasi yang anda inginkan.

Tujuannya ialah supaya anda dapat menjimat penggunaan data internet anda,namun mungkin ianya agak leceh dan menyusahkan bagi sesetengah pihak.

Usah risau! Dalam tutorial kali ini,saya akan tunjukkan kepada anda cara untuk mengatasi masalah tersebut dengan cukup mudah!

1. Pertama sekali,masuk ke folder “tools” yang terdapat pada skrin utama telefon pintar xiaomi anda.

mi-limit1

 

2. Selepas itu,klik pada butang “Downloads” yang berwarna hijau.

mi-limit2

 

3. Kemudian klik butang bersimbol “” yang terdapat pada skrin telefon pintar anda.

mi-limit3

 

4. Kemudian,klik pada “Settings“.

 

mi-limit4

 

5.Kemudian,pilih pilihan “Unlimited” dan save.

mi-limit5

 

Tahniah! Anda kini boleh muat turun aplikasi-aplikasi kesukaan anda di Play Store melalui mobile data anda!

Selamat mencuba!

Xiaomi

Tutorial Cara Membeli Domain Untuk Laman Web Anda!

Beli Domain

Beli Domain
Domain names and internet concept

Kali ini,saya akan menunjukkan kepada anda langkah demi langkah cara untuk membeli domain anda sendiri yang anda boleh gunakan untuk laman web ataupun blog anda.

Domain merupakan salah satu aset maya anda yang sangat bernilai terutamanya jika anda berjaya mendapatkan nama domain yang menarik dan berkualiti.

Baiklah tanpa membuang masa lagi,anda boleh mengikuti langkah-langkah tersebut untuk membeli domain anda.Mungkin sebelum ini anda terpaksa upah seseorang membelikan domain untuk anda,kali ini anda dapat menjimatkan lagi wang anda dengan membeli domain tersebut sendiri.

Harga untuk sebuah domain juga adalah sangat berpatutan.

Langkah 1 

Pilih nama domain yang anda ingin daftarkan.(dan sediakan wang untuk membeli domain hehe.. )

Langkah 2

Kemudian,layari http://domain.khaiz.net

 

http://domain.khaiz.net

domain1

Langkah 3

Masukkan nama domain yang anda kehendaki,kemudian klik butang “Go“.

domain2

 

Langkah 5

domain3

 

Anda akan dapat lihat samada domain yang anda pilih tersebut masih belum dibeli oleh orang lain atau sudah berpunya.Jika masih belum dimiliki oleh orang lain,klik butang “Select”.

Langkah 6

domain4

Sistem akan mengemaskini “Shopping Cart” anda.Apa yang anda perlu lakukan selepas itu ialah,klik pada butang “Checkout“.

Langkah 7

Anda akan dibawa ke satu halaman yang menunjukkan butiran-butiran tempahan domain anda.

Screen Shot 2015-06-25 at 11.30.03 PM

 

Screen Shot 2015-06-25 at 11.30.09 PM

 

Untuk melengkapkan proses tempahan domain anda,anda perlu log masuk ke akaun anda jika anda pernah mendaftar sebelum ini,jika belum pernah,klik pada butang “Create an Account in 10 seconds“.

Langkah 8

domaincreate

kemudian,lengkapkan butiran-butiran yang dikehendaki dan klik butang “Create Account“.

 

Langkah 9

Screen Shot 2015-06-25 at 11.34.17 PM

Anda diberi pilihan samada ingin membuat pembayaran melalui akaun PayPal ataupun menggunakan bank transfer seperti Maybank ataupun CIMB .Jika anda ingin membuat pembayaran melalui bank transfer,klik pada butang “Online Banking/Transfer“.

Screen Shot 2015-06-25 at 11.35.43 PM

 

Langkah 10

payment

Kemudian,ikuti langkah-langkah pembayaran yang dinyatakan di dalam halaman tersebut.Setelah membuat pembayaran,domain anda akan aktif dalam masa 24 – 48 jam.

Setelah anda membuat pembayaran domain,sila hantar bukti pembayaran ke sales@khaiz.com.

Screen Shot 2015-06-25 at 11.39.54 PM

Anda akan mendapat email dari pihak pengurusan domain berkenaan tempahan anda.

domaincompleteSetelah berjaya,anda akan mendapat email dari pihak pengurusan yang menyatakan domain anda telah berjaya didaftar dan boleh gunakan.

Pada artikel akan datang,saya akan ajarkan kepada anda bagaimana untuk mengurus domain anda termasuk hosting.

Jom SHARE tutorial ini 🙂

Beli Domain

10 Perisian Windows WAJIB Untuk Komputer Anda (Bahagian 1)

10 Perisian

 

Disaat komputer Windows anda baru selesai di”format”,tentu sekali hanya terdapat beberapa perisian sedia ada yang terdapat di dalam komputer tersebut.Jika anda seorang yang baru sahaja memiliki sebuah komputer,anda mungkin sedikit bingung apa perisian yang utama anda perlu pasang di dalam komputer anda.

Baiklah kali ini,penulis akan senaraikan 10 perisian utama yang wajib ada pada komputer anda,dan pada masa akan datang lagi,penulis akan senaraikan lagi beberapa perisian yang terbaik untuk komputer anda.

1. Ccleaner

3049__ccleaner1

 

Perisian ini membantu membuang “sampah sarap” yang ada di dalam komputer anda.Perisian ini merupakan perisian yang sangat digemari oleh pengguna Windows terutamanya.

Untuk Muat Turun :
URL : http://filehippo.com/download_ccleaner/

2. VLC Media Player
vlc_media_player_portable-62543-2

Jika anda ingin menonton video ataupun audio di dalam komputer anda,penulis syorkan anda menggunakan perisian VLC ini.Perisian ini juga merupakan perisian yang “ringan” dan mampu menyokong pelbagai format video.

Untuk Muat Turun,
URL : http://filehippo.com/download_vlc_32/

3. Google Chrome
google-chrome-09-688x535

Komputer Windows yang baru sahaja di”format”,hanya dibekalkan dengan perisian Internet Explorer untuk melayari internet.Jika anda kurang berminat dengan pelayar web “ie” ini usah risau! Anda boleh memasang Google Chrome ini di dalam komputer anda.

Untuk Muat Turun,

URL : http://filehippo.com/download_google_chrome/

4. Firefox

firefox-home-tab-concept

Firefox juga merupakan pelayar web yang paling popular selain daripada Google Chrome,anda boleh memasang kedua-dua perisian ini di dalam komputer anda dan rasai sendiri perbezaannya 😀

Untuk Muat Turun,

URL : http://filehippo.com/download_firefox/

5. 7zip
7zip2

Pernahkah anda cuba membuka fail berformat .zip tetapi ada masalah? Mungkin sahaja anda belum memasang perisian untuk unzip  fail format tersebut.Apa yang anda boleh lakukan ialah,anda boleh install perisian 7zip (percuma) ini.

Untuk Muat Turun,
URL : http://filehippo.com/download_7zip/

 

6. Microsoft Security Essentials

mseupgradeJika anda bertanya kepada penulis mengapa penulis memilih Microsoft Security Essentials ini padahal lebih banyak lagi perisian-perisian antivirus yang hebat di luar sana,jawapan penulis adalah mudah,kerana Microsoft Security Essentials merupakan perisian antivirus PERCUMA yang anda boleh muat turun ke dalam komputer anda.

Bagi penulis juga,Microsoft Security Essentials juga mempunyai kelebihannya tersendiri berbanding dengan antivirus-antiivirus yang lain.

Jika anda mempunyai sedikit wang,anda boleh memilih antivirus yang popular seperti Avast,Avira,Kaspersky dan banyak lagi.

Untuk Muat Turun,

URL : http://filehippo.com/download_security_essentials/

 

7. Photoscape

photoscape-06-700x521

 

Jika anda berminat untuk edit gambar anda,anda boleh mencuba perisian percuma ini.Perisian ini juga adalah sangat mudah untuk dipelajari dan penulis pasti anda tentu menyukainya 🙂

Untuk Muat Turun,

URL : http://filehippo.com/download_photoscape/

8. Foxit
foxit-reader_windows_1

Jika anda ingin membuka dokumen berformat .pdf,anda harus memasang perisian ini dahulu.Perisian foxit reader ini merupakan salah satu perisian yang popular untuk membuka dokumen berformat .pdf.

Untuk Muat Turun,

URL : http://filehippo.com/download_foxit/

9. Flash Player

Macromedia-Flash-Player_1

Pernahkah anda mengalami situasi,ketika melayari laman youtube,anda tidak dapat menonton kerana plugin flash player belum dipasang pada komputer anda? Jika pernah anda harus memasang terlebih dahulu perisian ini.

Untuk Muat Turun,

URL : http://filehippo.com/download_flashplayer/

10. itunes

windows-itunes-importing-music-tracks

 

Jika anda seorang penggemar muzik,penulis syorkan anda untuk muat turun perisian ini.Perisian ini membolehkan anda untuk mendengar lagu-lagu kegemaran anda melalui komputer anda.

Untuk Muat Turun,
URL : http://filehippo.com/download_itunes/

 

Baiklah itu sahaja,10 senarai perisian yang penting untuk komputer anda.Pada artikel yang akan datang lagi,penulis akan tambah lagi beberapa perisian yang biasa digunakan untuk komputer anda. Nantikan 🙂

Jangan lupa share artikel ni ya! 🙂

10 Perisian

“Habuk” Yang Mampu Merosakkan Laptop Anda!

20141112154451

Sebuah laptop berisiko untuk rosak lebih cepat jika anda tidak mengambil peduli mengenai aliran udara yang terdapat pada laptop anda.

Tanpa kita sedari,habuk di sekeliling kita mampu menyebabkan aliran udara pada laptop anda terutamanya pada bahagian kipas tersekat dan akan menyebabkan aliran udara pada laptop tersebut tidak berfungsi seperti yang sepatutnya.

Salah satu tanda laluan udara pada laptop anda mula tersekat ialah,anda dapat berasa laptop anda semakin panas terutamanya pada bahagian badan laptop tersebut.

Jika masalah ini berterusan,lama-kelamaan perkara ini akan menyebabkan peralatan laptop anda mengalami kerosakan terutamanya bahagian PAPAN INDUK @ MOTHERBOARD.

Apa Yang Anda Perlu Lakukan Bagi Mengelak Masalah Ini Berlaku Pada Masa Akan Datang?
Jika laptop anda telah melebihi 2 – 3 tahun, ataupun berisiko terdedah dengan kawasan berhabuk setiap hari,Admin syorkan,hantar laptop anda ke kedai-kedai komputer yang berdekatan dan minta mereka untuk pembersihan bahagian ini.

Kebiasaannya,kos untuk perkhidmatan seperti ini lebih kurang RM50 – RM150 untuk satu laptop.

Fungsi-Fungsi Menarik Dalam Windows 10?

Windows 10

windows 10

Tentu anda tidak sabar untuk menunggu pelancaran Windows 10.Pelancaran Windows 10 ini mungkin sahaja menjadi pengubat hati yang luka para pengguna setia Windows terutamanya yang menggunakan Windows 8 sekarang.

Dari pemerhatian penulis sendiri menggunakan Windows 8,walaupun ianya mempunyai fungsi-fungsi menarik berbanding dengan sistem operasi windows yang lain sebelum ini (Windows 7),namun pengguna Windows sedia ada berasa terbeban dan sedikit kecewa dengan penampilan Windows 8.

Microsoft sudah tentu meletakkan risiko sendiri dengan pelancaran Windows 8 sebelum ini apabila mereka membuang salah satu kunci utama kejayaan Windows iaitu butang Start Menu.Kebanyakkan pengguna yang berjumpa penulis berasa kurang berminat dengan Windows 8 dan ingin “downgrade” pc ataupun laptop mereka ke Windows 7 terutamanya.

Penulis harap,dengan adanya kemunculan Windows 10 ini,ramai pengguna-pengguna setia Windows berpuas hati…Dan jangan tanya penulis kenapa terus ke Windows 10,bukan ke Windows 9 dulu…hehe…

Baiklah nak tahu apa fungsi-fungsi menarik dalam Windows 10 ini? Jom tengok video kat bawah ni…

Jumpa lagi 🙂

Windows 10

Windows 10 Dilancarkan Pada 29 Julai 2015!

Windows 10

windows 10

 

Jika anda pengguna Windows XP ataupun Windows 7 dan bercita-cita untuk bertukar ke Windows 8,mungkin anda boleh lupakan hasrat anda kerana pada 29 Julai 2015 ini,Windows 10 pula akan dilancarkan!

Wahhh Windows 10 dah nak keluar,penulis dapat banyak respon,Windows 8 pun terkial-kial nak guna,Windows 10 pula dah nak dilancarkan…Apa yang penulis nampak,Windows 8 seperti senasib dengan Windows Vista yang pernah dilancarkan sebelum ini.Boleh dikatakan,versi-versi windows yang paling berjaya ialah Windows XP dan Windows 7. Mungkin juga disebabkan versi Windows 8 sebelum ini telah membuang fungsi butang START yang memang telah sinonim dengan Windows menyebabkan pengguna tegar Windows berasa kekok dan ramai yang terus setia menggunakan Windows 7 dan Windows XP.

windows10start

Fungsi “Start Menu” dipasang kembali pada Windows 10.

Jika anda sebelum ini membeli PC ataupun laptop dan mengeluh dengan sistem Windows 8 yang dibekalkan,usah risau kerana anda boleh upgrade sistem anda ke Windows 10 ini mungkin secara PERCUMA!

Penulis akan memberikan artikel-artikel terkini berkaitan Windows 10 ini.Semoga juga sistem operasi yang bakal dilancarkan ini tidak mengecewakan pengguna-pengguna tegar sistem operasi Windows. 🙂

Windows 10

Logo Terbaru Cekap Komputer 2015

Wahh..Cukup lama saya tidak menulis di dalam blog Cekap Komputer ini…Maklumlah dalam beberapa bulan ini saya agak sibuk dengan beberapa urusan terutamanya dalam perniagaan internet.

Insyallah,saya cuba sebaik mungkin untuk membuat artikel berjadual untuk blog cekap komputer ini…Saya lebih suka menulis artikel yang segar khas untuk blog ini,terutamanya berkaitan tutorial..Jadi oleh sebab itu saya kena atur jadual penulisan supaya blog ini akan sentiasa dikemaskini dari semasa ke semasa.

logo ck2

Owh ya..Saya juga dalam proses untuk rebranding logo Cekap Komputer sepenuhnya…Insyallah dari semasa ke semasa,saya akan membuat beberapa lagi perubahan untuk memudahkan serta memberi kesenangan kepada para pembaca setia blog cekap komputer ini.

Sedar ataupun tidak,blog ini telah berusia 7 tahun lebih semenjak Mac 2007 lagi.Dan dari Cekap Komputer inilah wujudnya Khaiz Network,nak tahu lebih lanjut mengenai Khaiz Network ini boleh layari http://khaiz.com .

Jumpa lagi!