Perisian Lightworks BETA Untuk Linux Dilepaskan Pada 30/4/2013

Lightworks

Lightworks

 

Bulan lepas,Team LightWorks telah membuka peluang kepada beberapa pengguna tegar Linux untuk mencuba perisian LightWorks pada sistem operasi mereka.

LightWorks merupakan sebuah perisian untuk mengedit video professional.Ianya telah dibangunkan pada tahun 1989 lagi oleh EditShare LLC.Buat masa ini,perisian ini boleh dijalankan pada sistem operasi Windows.

Pada versi percubaan ALPHA perisian ini,ia telah ditambah ciri-ciri menarik dan juga turut dikemaskini secara berperingkat.

Sebagai salah seorang pengguna sistem operasi Linux,tentu sekali perisian ini akan menggembirakan lagi pengguna sistem operasi ini.

Sama-sama kita menantikan kemunculan perisian Lightworks versi beta ini khas untuk pengguna linux 🙂

Lightworks

GNOME 3.8 Dilepaskan!

Gnome 3.8

 

Baru-baru ini,Gnome 3.8 telahpun dilepaskan.Versi terbaru ini membawa beberapa ciri-ciri tambahan terbaru serta penambahbaikkan.Ini juga termasuk paparan antaramuka.

Antara yang diberi sedikit penambahbaikkan serta pengemaskinian ialah Gnome Shell,setting panel untuk privacy,search,notification dan banyak lagi.

Info lanjut mengenai Gnome 3 ini,sila layari http://www.gnome.org/gnome-3/

gnome 3.8

 

 

gnome-clocks gnome3.8-apps_2 gnome3.8-nautilus-new-folder-icons-color gnome3.8-privacy-settings gnome3.8-search-files-results gnome3.8-web

Gnome 3.8

Sistem Operasi Ubuntu 12.04 Linux Direalisasikan!

Ubuntu 12.04

ubuntu 12.04

Kepada peminat sistem operasi Ubuntu,ini merupakan berita baik untuk anda.Sistem operasi Ubuntu 12.04 kini telah direalisasikan.Ubuntu 12.04 yang juga dikenali sebagai Precise Pangolin ini merupakan versi LTS iaitu Long Term Support untuk versi ubuntu linux.Ubuntu 12.04 ini dijangka akan disokong sehingga April 2017.

Info ringkas dari wikipedia.org mengenai ubuntu 12.04 :

Ubuntu 12.04 LTS (Precise Pangolin) will be the next release after 11.10 and will be a Long Term Support (LTS) release, scheduled to be released on 26 April 2012.[128] The name for the release was announced by Shuttleworth on 5 October 2011.[129] Unlike previous LTS releases that have been supported for three years for the desktop version and five years for the server version, this release will be supported for five years on both.[130][131]

Following the Ubuntu Developer Summit in early November 2011 Canonical announced that the default download for 12.04 will be 64-bit, with 32-bit still available as a user choice. Other planned changes for this release include a much faster start up time for the Ubuntu Software Center and refinements to Unity. This release will replace the Banshee media player withRhythmbox and drop the Tomboy note-taking application and the supporting Mono framework as well.[132][133]

In January 2012 Shuttleworth announced that Ubuntu 12.04 would incorporate a new Head-Up Display (HUD) feature that will allow hotkey searching for application menu items from the keyboard, without the need for using the mouse. Shuttleworth said that the HUD “will ultimately replace menus in Unity applications” but for Ubuntu 12.04 at least the menus will remain.[134]

 

Untuk muat turun sistem operasi Ubuntu 12.04 ini secara percuma,sila layari http://www.ubuntu.com/download

Ubuntu 12.04

Faedah-Faedah Menggunakan Linux

Linux

Salam semua.. Seriously blur. Takde idea nak update apa hari ni. Semalam macam-macam draf ditulis dalam telefon. Laaa.. Rupa-rupanya tajuk-tajuk lagu yang nak dicari kemudian. Adeh..Fikir punya fikir, akhir sekali tergerak hati untuk cari balik entri yang berada dalam draf. Jumpa pula dengan tajuk ini, terus taip. Jadi kepada anda semua yang bercadang hendak menggunakan distro Linux seperti UbuntuLinux Mint,Pinguy OSZorin OS dan lain-lain lagi, sila teliti beberapa fakta di bawah. Harapan Mr.Hac agar lebih ramai lagi yang akan menggunakan Linux sebagai sistem operasi lalai (default) dalam kehidupan mereka selepas mendapat pelbagai panduan dari blog ini.

Sebelum ini Mr.Hac pernah menulis ‘Kenapa Linux Jauh Lebih Bagus?’. Entri ini adalah entri susulan atau ‘nasik tambah’ kepadanya. Jadi.. Haa tambah nasik! Tambah!

Antara faedah-faedah menggunakan Linux ialah:

1. Bebas Virus: Ok.. Melihat kepada fakta, Linux bukanlah imun kepada virus 100%. Ingat tu! Cuma setakat ini masih belum ada lagi virus yang dapat menapak dan menyebar dengan kukuh. Mr.Hac ada melihat video dari Youtube yang menunjukkan beliau terkena jangkitan virus dari sebuah laman web. Tetapi eksploitasi yang ditunjuk menunjukkan beliau agak cuai dalam mengendalikan setiap laman web yang dilawati. Fakta:Keylogger bukan virus! Sebelum anda berkata apa-apa yang mampu membuat darah manis Mr.Hac tersirap, lebih baik pergi baca di Wikipedia dahulu tentang keylogger! Ya. Keylogger mampu menyelinap ke dalam Linux. Namun anda perlu ingat, keylogger untuk Linux yang paling hebat pun masih tidak menyeluruh dan tidak ‘semenggah’ seperti keylogger untuk Windows. Contohnya logkeys. Tambahan, anda perlu tahu, Linux adalah sistem operasi sumber terbuka, dan ini bermakna sesiapa sahaja boleh melihat kepada kod sumbernya. Jika hari ini eksploitasi atau virus dilepaskan, InsyaAllah esok lusa tampalan (patch) sudah siap dibuat. Apa yang anda perlu buat ialah kemaskini sistem operasi anda setiap hari.

2. 100% Percuma: Ada yang berkata sesuatu yang percuma itu tidak bagus. Namun bagi kes Linux, percuma adalah sesuatu yang hebat! Lagipun, siapa yang tak suka benda percuma kan??

3. Pemacu Terbina Dalam: Kebiasaannya jika anda memasang semula Windows, anda perlukan masa untuk mencari pemacu. Apa? Gunakan Driver Pack Solution? Untuk Linux tak perlu semua tu. InsyaAllah, hampir kesemua pemacu sudah terbina dalam kernel. Tinggal plug and play sahaja! Yes 4G tak dikesan oleh Linux? Gunakan pemasang dari fikri.my ini!

4. Tak Perlu Antivirus: Disebabkan ia menghampiri kepada kesempurnaan bebas virus, maka biasanya antivirus itu tidak perlu. Tiadalah pula salahnya jika anda tetap mahu memasangnya! Lagi pula terdapat beberapa antivirus percuma untuk Linux. Tetapi bagi Mr.Hac, tak payahlah!

5. Tiada lagi Blue Screen of Death Doom!: Maaf cakap, tapi melainkan anda benar-benar noob, masalah ini memang tak akan berlaku. Linux adalah sangat stabil. Memang tiada sesuatu yang benar-benar sempurna di dunia ini. Tetapi hakikatnya anda tidak perlu mulai semula komputer anda apabila sistem anda crash, atau mengalami ‘kekejangan misteri’ seperti Windows.
linux

6. Restart = Tak Perlu: Lepas pasang sesuatu perisian pada Windows, anda perlu mulai semula (restart) komputer anda. Jika anda melakukan kemaskini kepada sistem anda, anda perlu mulai semula juga. Ketika sistem anda kelihatan mula goyah, pening, mual, atau menunjukkan tanda-tanda ‘hang’, silalah mulai semula untuk menjadikan keadaan ‘segar’ semula. Situasi ini tidak akan berlaku kepada Linux. Titik noktah.

7. Perisian Windows Tanpa Windows: Ini satu lagi persoalan yang kerap ditanyakan. “Bolehkah saya menjalankan perisian Windows pada Linux?”. Jawapannya boleh. Kita ada WINE (Wine Is Not Emulator), Crossover (Pro), dan Playonlinux untuk memasang permainan Windows yang dijalankan melalui Wine juga. Cuma nasihat Mr.Hac satu sahaja, dah gunakan Linux, tak salah untuk kita embrace teknologi dengan menggunakan kesemua sumber teknologi yang ada, termasuklah perisian-perisian Windows. Tetapi lebih baik jika anda kuasai perisian-perisian yang diciptakan khas untuk Linux. Dengan cara ini anda tidak akan mudah panik apabila memerlukan sesuatu perisian yang ada pada Windows untuk menyiapkan kerja. Sekali-sekala guna ok la!

8. Ratusan Perisian dan Permainan Percuma: Anda bosan dengan apa yang ada? Mahu memasang perisian baru? Tak perlu lagi susah payah mencari. Ambil contoh Ubuntu yang mempunyai Ubuntu Software Center (USC). Sangat mudah. Anda cuma perlu membuka USC, lakukan sedikit klik dan siap! Perisian yang anda mahu sudah pun dipasangkan pada komputer anda.

9. Perisian-perisian Terbina Dalam: Apabila anda memasang semula Windows, perkara kedua setelah memasang pemacu ialah memasang pula perisian-perisian asas dan penting, contohnya perisian pejabat, pelayar web, pengurus arkib dan sebagainya. Ini sekali lagi tidak perlu dilakukan dalam Linux, kerana semuanya sudah cukup, lengkap, dan tersedia. Kita ada Libre Office untuk perisian pejabat menggantikan Microsoft Office, Firefox untuk pelayar web, Totem Movie Player untuk memainkan video, Banshee atau Rhythmbox untuk memainkan muzik dan pelbagai lagi!

10. Hidupkan Komputer Lama!: Komputer dengan spesifikasi lama memang ‘menyedihkan’ apabila ia dilengkapi dengan Windows. Jika anda mahu kemaskini kepada yang lebih baru contohnya migrasi dari Windows XP kepada Windows 7, anda boleh ucapkan kirim salam sayang lagi sedih kepada Windows 7 kerana spesifikasi yang tidak mencukupi. Dengan Linux, untuk tampilan desktop yang kelihatan lebih moden sekalipun anda boleh pasangkannya kerana keperluan minimum untuk Linux adalah benar-benar minimum dalam erti kata yang sebenar!

11. 3D Desktop: Mungkin ada perisian yang mampu menjadikan desktop Windows kepada suasana 3D contohnya Deskspace, tetapi ia masih terdapat kekurangan, iaitu masih perlu dibeli, dan tidak secantik kesan visual COMPIZ pada Linux! Oh ya. Compiz itu percuma pula! Kesan visual yang boleh dibuat menggunakan Compiz juga adalah lebih banyak dan boleh diubahsuai mengikut kemahuan pengguna.

Jadi sekarang bagaimana? Masih takut untuk mencuba Linux? Ahh.. Alasan!

Sumber asal : http://www.myhackersarehere.com/2011/11/faedah-faedah-menggunakan-linux.html

Linux

Ubuntu semakin Buntu? Linux Mint semakin menyerlah!

Linux Mint

Linux Mint

Jika tahun-tahun sebelum ini,distro terbaik linux iaitu Ubuntu telah berjaya memikat pengguna-pengguna baru mencuba sistem operasi linux.Ini disebabkan,sistem operasi Ubuntu ini lebih mesra pengguna (memikat pengguna baru terutama peminat GUI) berbanding dengan distro-distro linux yang lain seperti Fedora,Debian dan sebagainya.

Namun dari tahun ke tahun,pengguna distro Ubuntu ini kelihatan semakin menurun dan terus menurun.Kenapa hal ini berlaku? Jika sebelum ini,saya telah menggunakan distro Ubuntu sejak zaman Ubuntu 8.04.4 LTS.Boleh dikatakan distro Ubuntu antara distro terbaik dan sangat sesuai untuk mereka yang baru belajar & memahami sistem operasi linux melalui distro Ubuntu.Namun,apa yang saya dapat lihat,banyak perubahan yang telah dilakukan pada versi-versi Ubuntu seterusnya.Mungkin lain orang lain citaranya,namun apa yang saya boleh simpulkan versi Ubuntu terkini agak “Berat” dan hal ini menyebabkan mereka yang tidak mempunyai spesifikasi komputer/laptop yang “Power” akan merangkak-merangkak menggunakan distro Ubuntu ini.Hal ini kurang baik dan akan menjejaskan harapan mereka yang ingin berjinak-jinak dengan sistem operasi Linux.

 

Kepada mereka yang sebelum ini berputus asa dengan distro Ubuntu,usah risau! saya jamin anda akan berpuas hati dengan distro Linux Mint!

Apa itu Linux Mint ?

Linux Mint merupakan salah satu distro sistem operasi linux.Linux Mint dibangunkan berdasarkan kode Ubuntu dan juga Debian.Linux Mint ini merupakan distro yang sesuai untuk pengguna baru linux kerana ianya mesra pengguna,pemasangannya yang mudah dan banyak lagi.

Sistem operasi Linux Mint ini dibekalkan dengan lesen GNU General Public License dimana anda bebas untuk mengedar,membuat salinan,membangunkan dan mengubahsuai sistem operasi ini.Kelebihan Linux Mint,sistem operasi ini adalah ringan dan sesuai untuk dipasang pada komputer jenis lama yang tidak mempunyai grafik yang tinggi.

Diambil dari http://en.wikipedia.org/wiki/Linux_Mint

Linux Mint is a Linux-basedcomputeroperating system best known for its usability and ease of installation, particularly for users with no previous GNU/Linux experience.[1][2] It is available in several editions with different codebases, nearly all of which are based on Ubuntu,[3] which is itself based on Debian.

Linux Mint is composed of many software packages, of which the vast majority are distributed under a free software license. The main license used is the GNU General Public License (GNU GPL) which, along with the GNU Lesser General Public License(GNU LGPL), explicitly declares that users are free to run, copy, distribute, study, change, develop and improve the software. But Linux Mint also includes proprietary software, such as Picasa, Skype, the Opera browser, the Adobe Flash plugin (the libre alternatives being Gnash and swfdec), and uses a Linux kernel that contains non-free binary blobs. Linux Mint is funded by its community of users. Individual users and companies using the operating system act as donors,[4] sponsors[5] and partners[6] of the distribution.

 

Versi-versi Linux Mint sebelum ini :

 

Jika anda berminat untuk mencuba sistem operasi Linux Mint ini,anda boleh muat turun secara PERCUMA sistem operasi ini di http://www.linuxmint.com/

Linux Mint

Kompozer,Perisian Penyuntingan HTML Terbaik!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pernahkah anda menggunakan perisian Kompozer? Kompozer merupakan perisian penyuntingan HTML WYSIWYG yang cukup popular digunakan oleh pembangun web.Kompozer pertama sekali dikeluarkan pada sekitar tahun 2006.

Perisian Kompozer ini bukan sahaja boleh dipasang pada sistem operasi Linux tetapi juga boleh dipasang pada sistem operasi Windows dan juga Mac OS X.Kompozer juga merupakan perisian Sumber Terbuka dan anda boleh menggunakan perisian tersebut tanpa perlu membelinya.Perisian ini juga merupakan perisian alternatif yang terbaik menggantikan perisian berbayar serupa yang popular iaitu Adobe Dreamweaver.Selain itu,perisian Kompozer ini juga adalah lebih ringan daripada perisian Adobe Dreamweaver.

Berikut merupakan tarikh pengeluaran/kemaskini perisian ini :

Versi 0.71, dikeluarkan pada 8 Julai, 2006.
Versi 0.75, dikeluarkan pada 14 Julai, 2006.
Versi 0.77, dikeluarkan pada 23 Julai, 2006.
Versi 0.79, dikeluarkan pada 14 Julai, 2007.
Versi 0.7.10 Akhir, dikeluarkan pada 8 Ogos, 2007.

Versi stabil terkini perisian ini ialah 0.7.10 yang direalisasikan pada 30 ogos 2007.

Jika anda berminat,anda boleh muat turun perisian kompozer ini secara percuma di : http://kompozer.net/download.php

 

Backtrack 5 Telah Direalisasikan!!

Akhirnya masa yang dinantikan oleh mereka yang menggunakan distro BackTrack  telah tiba…Pada 10 Mei 2011,BackTrack Dev team telah realisasikan BackTrack 5 dan menggunakan kode nama “Revolution”.BackTrack versi 5 ini dibangunkan berdasarkan Ubuntu Lucid LTS. Kernel 2.6.38.

Info BackTrack 5 :

BackTrack 5 Release

The BackTrack Dev team has worked furiously in the past months on BackTrack 5, code name “revolution”. Today, we are proud to release our work to the public, and then rest for a couple of weeks.

This new revision has been built from scratch, and boasts several major improvements over all our previous releases.

Based on Ubuntu Lucid LTS. Kernel 2.6.38, patched with all relevant wireless injection patches. Fully open source and GPL compliant. Head down to our downloads page to get your copy now!

We would like to take this opportunity to thank several key individuals who have helped make this release possible:

  • Offensive-Security who have played a major role in development and funding of our project.
  • Devon Kearns – A new member in our BackTrack team who single-handedly covered more packages than the whole team put together. At some stage we considered renaming the release to “dookie-track”.
  • Shadz – Master of the dragon and creator of the promo movie. Check him out at http://www.zusedesign.com/
  • Digip – Master of our website and dang good artist – http://ticktockcomputers.com
  • Elwood – For getting an awesome forensics environment up. Thanks!
  • Mister_X – For going through our wireless setup and making sure everything was sparkling.
  • Bolexxx – our torrent and download master. Your download is due to him.
I would also like to personally thank each member of the BackTrack Dev team for putting the effort required to make this great release. Stay tuned to our Forums and Wiki for updates, howtos and bug fixes for BackTrack 5. These resources will grow significantly in the next couple of weeks.
Untuk muatturun BackTrack 5 secara percuma,

 

Panduan Dual Boot Windows & Ubuntu Percuma [Kemaskini]

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada rakan-rakan pembaca CK sekalian,pada post kali ini ringkas sahaja.Saya telah kemaskini pautan untuk download ebook “Panduan Dual Boot Windows & Ubuntu” secara PERCUMA.Untuk pengetahuan anda,ebook ini ditulis oleh saya pada tahun 2010.

Sedikit info mengenai ebook ini :

Isi Kandung

Coretan Penulis

Hakcipta Terpelihara

BAB 1 :Langkah – langkah persedian sebelum membuat sistem operasi dual boot.

Bab 2 :Membuat Partition Hard Disk Menggunakan Partition Editor (GParted) pada live CD Ubuntu.

–          Partition Hard Disk untuk Sistem Operasi Ubuntu

–          Partition Hard Disk untuk Sistem Operasi Windows

 

Bab 3 : Format dan Install sistem operasi Windows terdahulu.

Bab 4 : Format dan Install sistem operasi Ubuntu.

Penutup

IKLAN

Download ebook ” Panduan Membuat Dual Boot Windows & Ubuntu” secara percuma :

http://blog.cekapkomputer.com/2011/07/18/download-ebook-koleksi-artikel-artikel-terbaik-cekap-komputer-2008-2011-percuma/

P/s Saya sertakan sekali bersama ebook “Koleksi Artikel-artikel Terbaik Cekap Komputer 2008 – 2011.

 

 

 

Membuat MultiBoot USB Boot Multiple ISO Files dari Pendrive

Satu perisian yang dibangunkan oleh Pendrivelinux.com iaitu MultiBoot USB Boot Multiple ISO Files dari Pendrive merupakan salah satu perisian yang amat berguna sekali yang boleh anda manfaatkan.Dengan sebuah pendrive minimum berkapasiti 8 – 16GB,anda boleh menyimpan lebih 30 operasi sistem/program berformatkan .iso yang anda boleh boot pada sistem operasi anda dan sudah semestinya sistem operasi berkaitan Linux.Antara sistem operasi/program anda boleh masukkan ke pendrive serbaguna tersebut ialah :

Cara menggunakan perisian ini adalah cukup mudah,selepas muat turun dan install perisian khas tersebut ke dalam pendrive,anda hanya perlu boot melalui USB(setting melalui bios komputer anda).

  1. Run MultiBootISOs-v1.4.8.exe following the onscreen instructions
  2. Download some ISO Files (listed above) and place them on your USB Drive
  3. Restart your PC setting it to boot from the USB device
  4. Select the ISO you want to Boot from the Menu and enjoy!

Untuk maklumat lanjut mengenai perisian ini,sila layari

http://www.pendrivelinux.com/boot-multiple-iso-from-usb-multiboot-usb/

Ubuntu 10.04(Lucid Lynx) tampil dengan ciri-ciri terbaru.

Akhirnya pada 29/4/2010,Ubuntu 10.04 LTS telah direalisasikan.Anda boleh muat turun CD pemasangan Ubuntu 10.04 dalam format iso di laman utama ubuntu http://www.ubuntu.com/getubuntu/download .Sedikit info mengenai Ubuntu 10.04 (Lucid Lynx) :

  • Diumumkan kali pertama di Atlanta Linux Fest oleh Shuttleworth pada 19 September 2009.
  • Direalisasikan pada 29 April 2010.
  • Dilengkap dengan Linux kernel 2.6.32, GNOME 2.30, Mozilla Firefox 3.6, Mozilla Thunderbird 3.0, OpenOffice.org 3.2 dan sokongan untuk meningkatkan Nvidia proprietary driver grafik.
  • GIMP tidak tersedia dalam CD pemasangan Lucid namun anda boleh muat turun GIMP melalui repositori.
  • Lucid Lynx tampil dengan tema baru dan logo baru.

The new style in Ubuntu is inspired by the idea of “Light”. We’re drawn to Light because it denotes both warmth and clarity, and intrigued by the idea that “light” is a good value in software. Good software is “light” in the sense that it uses your resources efficiently, runs quickly, and can easily be reshaped as needed. Ubuntu represents a break with the bloatware of proprietary operating systems and an opportunity to delight to those who use computers for work and play. More and more of our communications are powered by light, and in future, our processing power will depend on our ability to work with light, too. Visually, light is beautiful, light is ethereal, light brings clarity and comfort. Historical perspective: From 2004-2010, the theme in Ubuntu was “Human”. Our tagline was “Linux for Human Beings” and we used a palette reflective of the full range of humanity. Our focus as a project was bringing Linux from the data center into the lives of our friends and global family.

Jalankan aplikasi-aplikasi Windows pada Ubuntu (Linux)

Melalui laman facebook fan page Cekap Komputer ,seorang daripada ahli fan page CK telah bertanya bolehkah kita menjalankan program atau permainan Windows pada sistem operasi Ubuntu ( Linux).Terima kasih kepada ahli CK yang lain yang turut membantu memberi jawapan bagi soalan yang diajukan.

Baiklah berkaitan dengan soalan yang diajukan,terdapat 3 aplikasi ubuntu yang popular dipasang untuk membolehkan anda menjalankan aplikasi ataupun permainan Windows pada sistem operasi Ubuntu anda.

Playonlinux

Playonlinux merupakan perisian sumber terbuka(open source) yang berjalan pada sistem operasi Linux.Dengan menggunakan perisian ini,anda boleh menjalankan permainan Windows seperti “Command and Conquer Red Alert 3”,  “Prince of Persia 2008”, “Warcraft III : Reign of chaos” dan banyak lagi tanpa sebarang masalah.Pada mulanya,playonlinux ini hanya terhad pada distro Debian sahaja,namun kini perisian ini kini boleh dipasang pada distro linux yang lain seperti Fedora,Mandriva,Opensuse dan sebagainya.

Untuk muat turun mengikut distro linux anda :

http://www.playonlinux.com/en/download.html

CrossOver Linux (berbayar)


Crossover linux juga tidak kurang hebatnya,perisian ini membolehkan anda menggunakan perisian .exe Windows pada sistem Linux anda.Anda boleh “install” perisian-perisian Windows dengan mudah.Perisian ini juga merupakan perisian yang mudah digunakan dan mesra pengguna.Crossover linux terbahagi kepada dua iaitu Crossover linux Standard dan Crossover linux Professional .Namun,perisian ini adalah berbayar.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai perisian ini :

http://www.codeweavers.com/products/cxlinux/

Wine

Wine merupakan perisian yang mana membenarkan anda menjalankan aplikasi-aplikasi Windows pada sistem Linux.Perisian ini juga mempunyai fungsi yang sama seperti Playonlinux dan CrossOver.Perisian ini juga sesuai untuk kebanyakan distro linux seperti Ubuntu,Fedora,OpenSuse dan sebagainya.Muat turun Wine mengikut distro linux anda :

http://www.winehq.org/download/

p/s Semoga artikel ini membantu pengguna-pengguna baru Linux.Anda boleh bersama-sama kami di laman facebook fan page Cekap Komputer dan berkongsi masalah-masalah ICT anda.

http://www.facebook.com/cekapkomputer

Install Pelayar Web Google Chrome pada sistem Linux anda!

Saya pernah menulis artikel mengenai pelayar web yang baru iaitu Google Chrome di dalam blog CK.Seperti yang kita semua tahu,pelayar web baru Google Chrome tidak kurang hebatnya.Pelayar web ini dikatakan lebih mudah digunakan serta pantas.

Sebelum ini,anda boleh menggunakan atau mencuba pelayar web ini pada sistem operasi Windows.Namun kini,anda boleh mencuba pelayar web ini pada sistem operasi linux anda seperti Ubuntu.Anda akan diberi pilihan untuk muat turun installer pelayar web ini mengikut distro linux yang anda sedang gunakan.

Antara pakej-pakej yang anda muat turun :




Untuk mencuba pelayar web ini pada sistem operasi linux anda,sila ke http://www.google.com/chrome

Antivirus Avast untuk Ubuntu Linux

avast006

Jika anda bertanya kepada pengguna linux,tentu sekali mereka akan mengatakan mereka tidak akan mengalami masalah virus tidak seperti sistem operasi Windows yang popular dengan virus…Jika pendrive anda dijangkiti virus,virus dari Windows tersebut tidak akan dapat menjangkiti sistem operasi Linux atau lebih senang lagi virus tersebut tidak aktif pada sistem operasi linux…sebab inilah mengapa terdapat segelintir pengguna memilih sistem operasi Linux.

Jika anda ingin menggunakan sistem operasi linux seperti Ubuntu,dan masih kurang yakin jika komputer anda dijangkiti virus,anda boleh install perisian antivirus pada ubuntu anda seperti antivirus Avast.Selain dari alasan was-was anda,anda boleh gunakan antivirus ini untuk “scan” pendrive anda atau kawan anda yang dijangkiti virus dari Windows.

Bagaimanakah cara untuk memasang antivirus Avast ini?

Caranya cukup mudah,anda download program antivirus Avast ini.Format program Antivirus Avast ini ialah .Deb(untuk sistem linux Ubuntu)berbeza dengan program pada Antivirus Avast untuk Windows .exe (jadi anda tidak boleh install antivirus Avast Windows pada sistem linux)

Sila download antivirus Avast untuk linux ini,rujuk pautan di bawah.

http://www.avast.com/eng/download-avast-for-linux-edition.html

Kemudian,jika anda menggunakan sistem operasi Ubuntu/Linux pilih butang download pada “avast! Linux Home Edition (DEB package)”

Setelah selesai muat turun program Avast untuk Linux tersebut,Double klik kemudian install seperti biasa.(klik butang install)

kemudian setelah selesai install,anda boleh membuka program Avast yang telah diinstall pada sistem Ubuntu anda..caranya, Application > Accessories > Avast

Memohon Key untuk antivirus Avast

Untuk mengaktifkan antivirus Avast tersebut,anda memerlukan “key”…anda boleh mendapatkan key tersebut secara percuma..Isi borang tersebut dan anda akan mendapatkan “key” yang dihantar ke email anda.

http://www.avast.com/eng/home-registration.php

Register your avast! Home Edition for 1-year license

  • avast! Home Edition works for 60 days after installation in trial mode
  • After 60 days you need to register to get your free license key and stay protected
  • Your free license key is sent within 24 hours by e-mail after registration
  • If the license does not come in 24 hours please check your junk or SPAM folder
  • You need to enter the license key in the program to continue to use it after the 60-day trial period

Periksa email anda,anda akan mendapat key tersebut..Selamat mencuba… 🙂