Fungsi-Fungsi Menarik Dalam Windows 10?

Windows 10

windows 10

Tentu anda tidak sabar untuk menunggu pelancaran Windows 10.Pelancaran Windows 10 ini mungkin sahaja menjadi pengubat hati yang luka para pengguna setia Windows terutamanya yang menggunakan Windows 8 sekarang.

Dari pemerhatian penulis sendiri menggunakan Windows 8,walaupun ianya mempunyai fungsi-fungsi menarik berbanding dengan sistem operasi windows yang lain sebelum ini (Windows 7),namun pengguna Windows sedia ada berasa terbeban dan sedikit kecewa dengan penampilan Windows 8.

Microsoft sudah tentu meletakkan risiko sendiri dengan pelancaran Windows 8 sebelum ini apabila mereka membuang salah satu kunci utama kejayaan Windows iaitu butang Start Menu.Kebanyakkan pengguna yang berjumpa penulis berasa kurang berminat dengan Windows 8 dan ingin “downgrade” pc ataupun laptop mereka ke Windows 7 terutamanya.

Penulis harap,dengan adanya kemunculan Windows 10 ini,ramai pengguna-pengguna setia Windows berpuas hati…Dan jangan tanya penulis kenapa terus ke Windows 10,bukan ke Windows 9 dulu…hehe…

Baiklah nak tahu apa fungsi-fungsi menarik dalam Windows 10 ini? Jom tengok video kat bawah ni…

Jumpa lagi 🙂

Windows 10

Windows 10 Dilancarkan Pada 29 Julai 2015!

Windows 10

windows 10

 

Jika anda pengguna Windows XP ataupun Windows 7 dan bercita-cita untuk bertukar ke Windows 8,mungkin anda boleh lupakan hasrat anda kerana pada 29 Julai 2015 ini,Windows 10 pula akan dilancarkan!

Wahhh Windows 10 dah nak keluar,penulis dapat banyak respon,Windows 8 pun terkial-kial nak guna,Windows 10 pula dah nak dilancarkan…Apa yang penulis nampak,Windows 8 seperti senasib dengan Windows Vista yang pernah dilancarkan sebelum ini.Boleh dikatakan,versi-versi windows yang paling berjaya ialah Windows XP dan Windows 7. Mungkin juga disebabkan versi Windows 8 sebelum ini telah membuang fungsi butang START yang memang telah sinonim dengan Windows menyebabkan pengguna tegar Windows berasa kekok dan ramai yang terus setia menggunakan Windows 7 dan Windows XP.

windows10start

Fungsi “Start Menu” dipasang kembali pada Windows 10.

Jika anda sebelum ini membeli PC ataupun laptop dan mengeluh dengan sistem Windows 8 yang dibekalkan,usah risau kerana anda boleh upgrade sistem anda ke Windows 10 ini mungkin secara PERCUMA!

Penulis akan memberikan artikel-artikel terkini berkaitan Windows 10 ini.Semoga juga sistem operasi yang bakal dilancarkan ini tidak mengecewakan pengguna-pengguna tegar sistem operasi Windows. 🙂

Windows 10

Sistem operasi Windows 9 akan dilancarkan?

Windows 9

Selepas Windows 8 direalisasikan pada tahun 2012,terdapat desas-desus menyatakan Windows 9 pula akan dilancarkan tidak lama lagi menggantikan Windows 8.

Jika benar,Windows 9 yang menggunakan codename “Threshold” ini kemungkinan akan menjalankan proses pratonton pada penghujung september atau oktober.

Threshold ataupun Windows 9 dijangka akan membuat beberapa perubahan terutamanya paparan muka depan dan beberapa bahagian lain.Ciri-ciri baru yang kemungkinan akan dimasukkan ialah mengembalikan lagi butang “Start Menu” yang sebelum ini telah dibuang pada versi Windows 8,penyingkiran “Charms bar”,menyokong “virtual desktops” dan banyak lagi.

Masih awal untuk kita berbincang mengenai Windows 9 ini,sama-sama kita nantikan perkembangannya.Kemungkinan nama untuk versi ini juga nanti akan mengalami perubahan,semua itu terpulang kepada pihak microsoft.

Persoalannya,adakah anda telah bersedia dengan sistem operasi terbaru ini? atau adakah anda sama seperti sebahagian pengguna diluar sana yang masih menggunakan sistem operasi sebelum ini iaitu Windows XP atau Windows 7?

Jom bincangkan…

Ini adalah antara video-video yang saya ambil dari youtube mengenai Windows 9,seperti biasa,tengok boleh percaya jangan 🙂

Windows 9

Microsoft akan tamatkan Windows XP

Windows Xp

windows xp

KUALA LUMPUR – Microsoft Malaysia (Microsoft) mengingatkan pengguna bahawa ia akan secara rasminya menamatkan perkhidmatan dan sokongan Windows XP pada 8 April, 2014.

Dalam satu kenyataan hari ini, Microsoft berkata walaupun tarikh akhir itu adalah satu tahun lagi, adalah penting bagi Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) dan pengguna di Malaysia untuk beralih daripada XP, satu sistem operasi 11 tahun untuk mengelakkan kelemahan dan risiko yang berpotensi mengganggu operasi perniagaan dan mengakibatkan peningkatan kos.

Ia berkata mulai 8 April, 2014, Microsoft tidak lagi akan memberikan pembaikan dan kemas kini automatik atau bantuan teknikal dalam talian untuk Windows XP.

Ini juga bermakna pengguna tidak lagi akan menerima kemas kini keselamatan yang melindungi komputer peribadi daripada virus, perisian pengintip dan lain-lain perisian perosak.

“Walaupun XP adalah salah satu sistem operasi yang paling popular dalam sejarah Microsoft, ia tidak direka untuk menghadapi cabaran hari ini, seperti peningkatan pendedahan kepada serangan siber dan permintaan untuk privasi data yang lebih tinggi, tidak seperti sistem operasi Windows 7 dan 8,” kata Ketua Pegawai Pemasaran dan Operasi Microsoft Malaysia Danny Ong.

Sebagai bantuan kepada PKS, Microsoft mengumumkan laman web Windows Upgrade Centre, http://www.microsoft.com/malaysia/xp-eos, di mana PKS boleh mendapat maklumat mengenai isu ini, dan belajar daripada penganalisis dan lain-lain pengguna di negara ini. – Bernama

Windows Xp

Ebook Preview Mengenai Windows 8 PERCUMA!!

Ebook Preview Windows 8

ebook preview Windows 8

 

Assalamualaikum,kali ini penulis nak bagi ebook PERCUMA kat korang iaitu “Preview Mengenai Windows 8”.

Ebook percuma ini adalah setebal 33 muka surat,antara isi kandungan ebook ini adalah :

Pengenalan Windows 8
Versi-versi Windows 8
Antaramuka Windows 8
Keperluan Minimum Untuk OS W8 Perbezaan Dengan Windows 7
Edisi Windows 8 Yang Patut Saya Beli 

Walaupun ebook ini ringkas,admin berharap ebook ini mampu memberikan anda sedikit info mengenai sistem operasi terbaru iaitu Windows 8.

Untuk muat turun layari,

http://panduanformatpc.com

* Masukkan nama & email di ruangan yang dikehendaki,kemudian link download akan dihantar ke email anda.

Ebook Preview Windows 8

4 Edisi Utama Windows 8

Windows 8

windows 8

 

Sebelum mula membeli atau upgrade kepada versi Windows 8 anda perlu ketahui edisi yang sesuai untuk anda. Windows 8 di datangkan dengan empat edisi iaitu Windows 8 RT, Windows 8, Windows 8 Pro dan Windows 8 Enterprise. Windows RT dibina khas untuk tablet manakala edisi selebihnya untuk PC, notebook dan netbook.

Berikut penjelasan secara ringkas mengenai edisi Windows 8 :

Windows 8 adalah edisi asal untuk pengguna yang menjalankan keseluruhan fungsi dekstop. Boleh dikatakan segala fungsi yang biasa pengguna gunakan di Windows terdapat pada Windows 8. Windows 8 tidak didatangkan bersama Microsoft Office 2013 seperti mana Windows RT.

Windows 8 PRO
Bagi mereka yang pakar dalam PC mahupun peniaga Pro merupakan pilihan terbaik. Windows 8 Pro megandungi segala apa yang terkandung pada Windows 8. Terdapat pelbagai fungsi tambahan antaranya seperti virtual PC, BitLocker, pegurusan PC dan penyambungan domain. .

Windows 8 Enterprise
Termasuk semua Windows 8 Pro punyai, tetapi lebih menjurus ke arah perusahaan dengan menyediakan perjanjian Jaminan Perisian. Ianya hanya dijual untuk syarikat yang menjalankan perniagaan besar.

Windows RT (Windows Runtime) merupakan edisi terbaru Windows yang mana ianya akan digunakan pada tablet dan laptop. Windows 8 RT direka khas untuk peranti ARM seperti tablet. Versi ini tidak boleh dbeli secara berasingan, kerana ianya sedia dipasang pada tablet dan laptop. Windows 8 RT hanya akan menjalankan perisian yang tersedia melalui Windows Store dan program yang sedia ada didalam Windows termasuk Microsoft Office 2013.

Sumber : Rileks Community

Windows 8

Tablet Windows 8 terbaru

Windows 8

windows 8

Tablet Windows 8 dengan rekaan kekunci nampaknya kini sudah menjadi ikutan di kalangan penggemar telefon. Kini ikutan tersebut turut diikuti oleh LG Mobile yang baru saja memperkenalkan LG H160.

Tablet ini memiliki kekunci slide yang mirip dengan rekaan Asus Eee Pad Slider.

Bezanya, untuk mengeluarkan kekunci QWERTY, anda hanya perlu menekan satu tombol khusus yang tersemat pada layar untuk membolehkan kekunci itu muncul.

Ia mempunyai rekaan yang nipis iaitu 16 milimeter dan mempunyai berat sekitar 1.04 kilogram. Secara luarannya tablet ini tidak mempunyai banyak perbezaan dengan tablet android lain di pasaran.

Layar skrinnya agak besar 11.6 inci dengan resolusi 1366×768 piksel. Manakala untuk prosesor, LG menggunakan prosesor Intel Clover Trail.

Pihak LG mengatakan bahawa bateri tablet ini mampu bertahan hingga 10 jam. Buat masa ini LG hanya bercadang untuk menjual produk terbaru mereka ini

Sumber : Berita Harian

Windows 8

Windows 8 akan dilancarkan pada 26 Oktober 2012

Windows 8

windows 8

Setelah beberapa versi pra-pelancaran dilakukan pada Windows 8,Windows 8 dijangkakan akan dilancarkan pada 26 oktober 2012.Versi-versi pra-pelancaran sebelum ini ialah Developer Preview (September 13, 2011), Consumer Preview (February 29, 2012), and Release Preview (May 31, 2012).

Begitu cepat masa berlalu dan saya pasti terdapat sebahagian pembaca di sana masih belum puas menggunakan dan mempelajari versi-versi Windows sebelum ini,ada juga diantara pembaca masih menggunakan versi Windows XP yang bagi saya juga merupakan versi Windows yang terbaik pernah direalisasikan oleh Microsoft.Mahu ataupun tidak,pada masa akan datang pengguna pasti akan perlu menggunakan sistem operasi terbaru yang dikeluarkan oleh Microsoft.

Windows 8 dibangunkan berdasarkan Metro design language,terdapat beberapa fungsi-fungsi terbaru dan tambahan yang terdapat pada Windows 8,antaranya ialah Internet Explorer 10,fungsi start screen terbaru,Windows Defender lengkap dengan fungsi tambahan terkini,sokongan terhadap USB 3.0,Windows To Go dan banyak lagi.

Terdapat empat edisi utama yang ada pada Windows 8 iaitu Windows 8, Windows 8 Pro, Windows 8 Enterprise, dan Windows RT.Tiga edisi utama iaitu Windows 8, Windows 8 Pro dan Windows 8 Enterprise boleh dipasangkan pada komputer-komputer yang dapat menyokong sistem operasi Windows 7 sebelum ini.

*Insyallah saya akan mengemaskini mengenai sistem opersi Windows 8 ini dari semasa ke semasa kepada pembaca.

 

Windows 8

Sokongan Windows XP dan Office 2003 akan berakhir pada 8 April 2014

Windows Xp

windows xp

Saya pasti anda akan bersetuju bahawa sistem operasi Windows XP dan juga Office 2003 merupakan dua perisian yang sangat popular berbanding dengan perisian-perisian lain Microsoft.Ini kerana walaupun Microsoft telah mengemaskini perisian-perisian tersebut ke versi terbaru,pengguna komputer masih memilih untuk menggunakan perisian-perisian tersebut.

Namun pada 8 April 2014 nanti,kedua-dua support dari perisian ini akan berakhir.Jika anda masih menggunakan kedua-dua perisian ini,anda disyorkan untuk menaiktaraf sistem operasi anda ke Windows 7 dan juga Office 2010.Turut dinyatakan,Windows XP dan juga Office 2003 merupakan perisian terbaik pernah direalisasikan oleh Microsoft namun kemajuan dan perubahan teknologi pada masa kini menyebabkan pengguna perlu berubah ke versi sistem operasi yang terkini.

Windows XP and Office 2003 were great software releases for their time, but the technology environment has shifted. Technology continues to evolve and so do people’s needs and expectations. Modern users demand technologies that fit their personal workstyle and allow them to stay productive anywhere anytime, while businesses have an ever increasing need to protect data and ensure security, compliance and manageability. It is in a company’s – and its employees’ – best interest to take advantage of the modern Windows and Office software that is designed with these needs in mind.”

Persoalannya adakah anda akan berubah ke sistem operasi Windows 7 dan Office 2010 sekarang?atau anda masih setia dengan sistem operasi Windows XP? Jom komen…

Windows Xp

Windows 8 Beta direalisasikan penghujung bulan Febuari 2012

Windows 8 Beta

windows 8 beta

Baru-baru ini,Microsoft dikatakan akan membebaskan Windows 8 Beta untuk menemui pengguna-pengguna Windows penghujung bulan Febuari 2012 ini.Microsoft juga akan memperkenalkan platform-platform Windows terbaru termasuk platform Windows Phone dan Xbox pada hari pelancaran Windows 8 nanti.

Selain itu,Microsoft juga dijangkakan akan membuka Windows App Store,satu berita baik untuk pada developer Windows dan Windows App Store tersebut akan dapat dilihat melalui enjin carian.

Info lanjut mengenai Windows Store ini,lihat video ini :

 

Windows 8 Beta

Paparkan Akaun Administrator pada Windows 7 yang tersembunyi

Baiklah pada post kali ini,saya akan berkongsi kepada pembaca-pembaca CK yang dikasihi sekalian cara bagaimanakah untuk memaparkan akaun Administrator pada sistem operasi Windows 7 anda.

Pertama sekali,buka Command Prompt pada komputer anda.Caranya ialah,klik pada butang “Start Menu” > All Programs > Accessories > Kemudian buka “Command Prompt” melalui “Run as Administrator”.Rujuk gambar di bawah.

Kemudian,setelah tetingkap Command Prompt dipaparkan.Taip command berikut :

net user administrator /active:yes

rujuk gambar di bawah.

 

Selesai! Jika anda log off komputer anda,anda akan dapat melihat terdapat satu akaun baru iaitu “Administrator” pada Logon screen komputer anda.

 

Sembunyikan Akaun Administrator pada Windows 7 Anda.

Akaun Administrator pada Windows 7 anda merupakan akaun yang sangat penting dan akaun yang paling utama pada sistem operasi anda.Oleh itu,anda perlu tahu mengendalikan dan menjaga akaun ini sebaik mungkin.Bagi mereka yang kurang berpengalaman mengenai akaun Administrator ini,saya syorkan anda tidak menganggu tetapan-tetapan yang ada pada akaun Administrator ini.

Untuk menyembunyikan akaun Administator anda,anda hanya perlu menggunakan command berikut pada Command Prompt anda :

net user administrator /active:no

Semoga berjaya!!

 

 


 

eXtra Buttons – Membantu Mengurus Tetingkap(Windows) Anda

eXtra Buttons adalah perisian tambahan percuma yang memudahkan anda mengurus tetingkap(Windows) anda.Perisian eXtra Buttons ini menambah 9 butang baru pada tetingkap(Windows) anda.Anda boleh muat turun perisian ini secara percuma di http://www.xtrabuttons.com/

  • Always on top — places window on the top of the other windows, so that be always visible whether or not it has the focus.
  • Send to back — places window under others, so it will not bother you.
  • Copy window — starts a copy of the application in the new window.
  • Roll-up/Unroll — minimizes window to its caption, so you can see only caption line with the title of the window.
  • Minimize to Box — minimizes window and places its icon on the Desktop in adjusted arrangement.
  • Transparency — makes the window transparent according to adjusted level. You may adjust any default transparency level.
  • Percentage transparency — makes the window transparent according to percents from pop-up Transparency Menu.
  • Minimize to Tray — minimizes window and places its icon to System Tray.
  • Minimize to Tray Menu — minimizes window and places its icon to System Tray Menu

Muat turun Windows Movie Maker terbaru untuk Windows7

Jika anda sedari,Windows Movie Maker tidak tersedia pada sistem operasi Windows 7,namun bagi mereka yang ingin menggunakan perisian ini,anda boleh muat turun Windows Movie Maker untuk dipasang pada sistem operasi Windows 7 anda!

Jika pada sistem operasi Windows sebelum ini ia dinamakan Windows Movie Maker,kini pada sistem operasi Windows 7 perisian ini dikenali sebagai Windows Live Movie Maker dan ianya sebahagian daripada Windows Live Essentials (WLE).Windows Live Movie Maker dilengkapi dengan lebih banyak ciri-ciri menarik dan terbaru.Antaramuka Windows Movie Maker yang baru ini juga sedikit berbeza dengan versi sebelum ini.

Anda boleh muat turun perisian ini secara percuma di http://download.live.com/moviemaker

P/s  : Windows Live Movie Maker hanya sesuai/boleh dipasang pada sistem operasi Windows 7 dan vista,tidak kepada versi Windows XP dan kebawah.