Logo Terbaru Cekap Komputer 2015

Wahh..Cukup lama saya tidak menulis di dalam blog Cekap Komputer ini…Maklumlah dalam beberapa bulan ini saya agak sibuk dengan beberapa urusan terutamanya dalam perniagaan internet.

Insyallah,saya cuba sebaik mungkin untuk membuat artikel berjadual untuk blog cekap komputer ini…Saya lebih suka menulis artikel yang segar khas untuk blog ini,terutamanya berkaitan tutorial..Jadi oleh sebab itu saya kena atur jadual penulisan supaya blog ini akan sentiasa dikemaskini dari semasa ke semasa.

logo ck2

Owh ya..Saya juga dalam proses untuk rebranding logo Cekap Komputer sepenuhnya…Insyallah dari semasa ke semasa,saya akan membuat beberapa lagi perubahan untuk memudahkan serta memberi kesenangan kepada para pembaca setia blog cekap komputer ini.

Sedar ataupun tidak,blog ini telah berusia 7 tahun lebih semenjak Mac 2007 lagi.Dan dari Cekap Komputer inilah wujudnya Khaiz Network,nak tahu lebih lanjut mengenai Khaiz Network ini boleh layari http://khaiz.com .

Jumpa lagi!

Save & Tonton Kemudian Video Di Facebook Yang Anda Inginkan!

Facebook

Jika kita lihat di laman sosial facebook,ramai rakan-rakan facebook kita berkongsikan video-video yang menarik kepada kita..Dan kadangkala kita tidak sempat untuk menonton video tersebut.

Usah risau! Terbaru,facebook telah menambah satu lagi fungsi terbaru iaitu anda boleh save video yang anda ingin tonton dan menontonya kemudian!

facebook

Apabila seseorang rakan anda share video di dalam facebook,anda boleh klik pada simbol anak panah di tepi status tersebut,dan anda akan dapat lihat akan ada pilihan “Save [tajuk video]”.Anda hanya perlu klik pada butang tersebut.

 

Screen Shot 2015-02-08 at 4.25.40 PM

Kemudian,video tersebut akan ditambah ke satu halaman baru iaitu “Saved Videos“.

 

Screen Shot 2015-02-08 at 4.30.52 PM

Kemudian di ruangan tepi sidebar facebook anda,anda akan dapat lihat satu butang halaman “Saved“.

 

Screen Shot 2015-02-08 at 4.31.00 PM

Dan anda akan dapat lihat,video-video yang anda inginkan telah diletakkan di dalam halaman tersebut.Jadi anda boleh menontonnya kemudian!

Facebook

Terkini! Cara Menggunakan Whatsapp Pada Komputer Anda.

Whatsapp

 

Perisian Whatsapp boleh dikatakan antara perisian yang boleh dikatakan penting buat masa ini.Ini kerana,kebanyakkan mereka yang mempunyai telefon pintar dan mempunyai akses internet,lebih gemar menggunakan perisian ini berbanding sms kerana ianya adalah percuma,mudah digunakan,pelbagai fungsi dan banyak lagi.Mereka yang menjalankan perniagaan secara online juga menjadikan perisian ini sebagai salah satu perisian yang kini boleh dikatakan “wajib” bagi mereka untuk mempromosi dan melonjakkan lagi perniagaan mereka.

Kebiasaannya,anda hanya boleh menggunakan perisian Whatsapp ini di telefon pintar anda tetapi baru-baru ini Whatsapp akhirnya boleh digunakan melalui komputer desktop anda!

Whatsapp1

Anda boleh layari https://web.whatsapp.com/.

Dari beberapa sumber yang saya baca,fungsi ini buat masa kini hanya boleh gunakan oleh pengguna Android, Windows Phone dan BlackBerry sahaja,saya kurang pasti jika versi ini telah ada untuk IOS (Apple).

 

gc

Whatsapp juga hanya boleh gunakan pada pelayar web Google Chrome sahaja.

 

Apa yang anda perlu lakukan?

1 – Buka perisian Whatsapp anda.
2 – Kemudian,melalui perisian Whatsapp anda,klik butang menu di tepi telefon pintar anda.

Screenshot_2015-01-22-15-12-34

Anda akan dapat lihat bahagian “Whatsapp Web”.Klik bahagian tersebut.

Screenshot_2015-01-22-15-17-09

 

Kemudian,anda dikehendaki untuk scan QR code whatsapp yang terdapat pada web.whatsapp.com tersebut.

 

Screen Shot 2015-01-22 at 3.24.24 PM

 

Contoh QR code Whatsapp.

Setelah anda berjaya scan QR code tersebut,anda akan dibawa ke halaman chat Whatsapp melalui web.

wa1

Tahniah! Kini anda boleh menggunakan perisian Whatsapp ini di desktop anda!

Whatsapp

Di Sebalik Jenama Samsung

Samsung

samsung

SAMSUNG didirikan oleh Lee Byung-chull pada 1938 sebagai syarikat perdagangan makanan.

Samsung ketika itu menghasilkan produk mi dan beribu pejabat di wilayah Daegu, Korea Selatan.

Perniagaan ini berjaya dan kemudian berpindah ibu pejabat ke Seoul. Setelah perang Korea selesai, Samsung mula melebarkan sayap perniagaannya.

Pada 1954, Samsung membangunkan kilang pakaian kapas terbesar di Korea Selatan. Berjaya di bidang perniagaan yang dirintisnya, Samsung akhirnya masuk ke perniagaan elektronik pada 1960.

Produk pertama mereka adalah televisyen berlayar hitam putih.

Mengikut bahasa Korea, Samsung bermakna tiga bintang dan dikenali sebagai salah satu daripada 10 jenama terkenal di dunia.

Kini Samsung ialah salah satu organisasi terbesar di Korea Selatan dan berada pada kedudukan 20 di dunia.

Di Korea, Samsung mempunyai peranan ekonomi yang sangat penting bagi Korea Selatan.

Dianggarkan, 17 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) adalah daripada Samsung.

Produk dan perkhidmatan buatan Samsung juga mempengaruhi kehidupan masyarakat Korea Selatan daripada telefon pintar, tempat tinggal sehinggalah perlindungan insurans daripada Samsung.

Bahkan ada beranggapan Pengerusi Samsung lebih berkuasa berbanding presiden Korea Selatan.

Bagi pasaran di Malaysia, jenama Samsung dikenali ramai menerusi jualan telefon pintar yang menjadi antara pilihan teratas di kalangan pengguna.

Antara jenama telefon pintar keluaran Samsung adalah Samsung Galaxy, Samsung Note, Samsung Neo dan Samsung Galaxy Tab.

Sumber : SINAR HARIAN

Samsung

Cara Bermain Clash Of Clans Melalui Komputer Anda!

Clash Of Clans

Clash Of Clans

Rasanya tidak perlu lagi saya memperkenalkan kepada anda permainan ini.Kenapa? Boleh dikatakan game Clash Of Clans ini antara permainan yang menjadi kegilaan-kegilaan ibu,bapa,makcik,pakcik,girlfriend,boyfriend dan sesiapa sahaja yang mempunyai telefon pintar yang menyokong permainan COC ini.

Kebiasaannya permainan ini anda boleh main pada telefon pintar anda,dan jangan hairan kalau telefon anda selalu kehabisan bateri akibat permainan COC ini…hehehe…

Baiklah pada tutorial kali ini,saya akan tunjukkan kepada anda cara untuk bermain permainan COC ini pada komputer Windows anda.Perisian yang anda perlukan ialah perisian yang dikenali sebagai BlueStacks.Perisian ini banyak digunakan oleh mereka-mereka yang ingin bermain Clash Of Clans pada komputer mereka.

bluestacks_logo

 

Bukan itu sahaja,melalui bluestacks ini,anda boleh install perisian whatapp,wechat dan lain2 ke dalam komputer anda.

Ok! Jom kita mulakan..Saya pasti anda sudah tidak sabar untuk bermain permainan ini di komputer anda! Selepas ini anda boleh bermain permainan COC ini di komputer anda,tentu puas hati skrin lebih besar hehe…

Pertama sekali,anda boleh muat turun perisian BlueStacks ini di http://www.bluestacks.com/bstk-download-success-2.htm .

 

1

Kemudian,double klik perisian yang anda telah muat turun tersebut dan paparan seperti berikut akan dipaparkan. Klik butang “Continue“.

2

 

Pada bahagian ini,anda hanya perlu klik pada butang “Next“.

3

Kemudian,tick pada pilihan “App store access” dan “App Notifications” jika anda rasa perlu.

4

Tunggu sehingga proses pemasangan selesai…

5

Baiklah setelah selesai,anda perlu tunggu sehingga proses muat turun data game dan lain2 selesai.

6

Tahniah! anda telah berjaya memasang perisian BlueStacks di komputer anda bermaksud anda telah mempunyai sistem android di komputer anda.Anda boleh memasang perisian-perisian android yang berkaitan di dalam bluestacks ini.

7

Langkah yang anda perlu lakukan selesai itu ialah,tunggu sehingga beberapa proses kemaskini data dan sistem dilakukan.

[Proses pemasangan aplikasi Clash Of Clans di Bluestacks]

Baiklah,anda telah selesai memasang perisian BlueStacks ini di komputer anda,kini tibalah masa yang ditunggu-tunggu oleh anda iaitu cara memasang permainan COC.

8

Pada bahagian Play Store yang disediakan,cari perisian Clash of Clans tersebut,kemudian klik.

9

 

10

11

Pastikan anda telah tambah akaun email Google  pada sistem BlueStacks anda.Sila gunakan email yang sama anda gunakan pada telefon pintar anda supaya anda boleh log masuk akaun COC anda melalui bluestack anda..(pastikan anda telah linkkan akaun coc anda dengan email anda..)

12

Kemudian,setelah selesai,klik pada butang “Accept“.

13

Dan langkah terakhir! Klik pada butang “Install” dan tahniah! anda kini boleh bermain permainan ini di komputer anda!

clash-of-clans

 

p/s Jika anda ada sebarang pertanyaan,jangan malu-malu komen ya…Insyallah akan direspon seboleh yang mungkin 🙂

p/s Apa Clans korang,share2lah sikit kat komen.. ^^

 

Clash Of Clans

Tutorial Cara Untuk Setup Router Wireless D-LINK DIR-605L

Dlink

Baiklah pada tutorial kali ini,saya akan tunjukkan kepada anda cara untuk setup tetapan wifi untuk router D-LINK DIR-605L.

D-LINK DIR-605L adalah sejenis cloud router wireless yang anda gunakan untuk kegunaan rumah ataupun di pejabat anda.Untuk menggunakan router ini,pastikan anda mempunyai modem internet.Anda boleh rujuk gambarajah di bawah untuk melihat kegunaan router wireless ini.

Jika anda mempunyai modem internet di pejabat anda misalnya,dan anda ingin menambah satu point wifi,anda boleh menggunakan router wireless ini.

2015109150219

 

Baiklah sebelum kita bermula,pastikan anda telah “on” router wireless anda dan sambungkan kabel RJ45(kabel internet) pada mana-mana port 1 – 4 (kecuali port warna kuning) dari router tersebut ke komputer anda.

2015109150329

Kemudian,melalui pelayar web anda,masukkan ip address router tersebut.Anda boleh rujuk ip router tersebut di belakang router tersebut.

2015109150250

Anda dapat lihat,ip address untuk router tersebut ialah 192.168.0.1,username = “admin” password “”.

Screen Shot 2015-01-10 at 6.51.33 PM

 

Setelah anda berjaya login masuk ke dalam tetapan router anda untuk kali pertama,anda akan dibawah ke halaman D-LINK EASY SETUP WIZARD.Pilih bahasa anda,kemudian klik butang “Start“.

d1

 

d2

Kemudian pada halaman berikutnya,anda akan diberi pilihan Manual Setup ataupun Auto-Detect Setup.Kali ini saya akan tunjukkan kepada anda cara Manual Setup.Klik butang “Next“.

d3

Pada step 1,anda perlu setup dua bahagian iaitu Internet Connection dan Wireless Settings.

d4

Untuk bahagian Internet Connection,anda boleh pilih Static IP,Dynamic IP (DCHP) dan lain2..Dalam contoh kali ini,pilih Dynamic IP(DHCP),DHCP bermaksud ip address akan automatik dibekalkan oleh modem anda,anda tidak perlu memasukkan ip address tersebut atau anda boleh pilih Static IP jika anda dibekalkan ip address.

d5

Untuk tetapan wireless,pada ruangan SSID masukkan nama wireless yang anda inginkan.Sebagai contoh,nama wifi bagi router wireless saya kali ini ialah “Ting6wifi” dan masukkan kata laluan anda pada ruangan Network Key.

d6

Pada STEP 2,masukkan kata laluan untuk log masuk web admin router wireless anda.

d7

Pada STEP 3,pilih Time Zone anda,untuk Malaysia pilih GMT +08:00 Kuala Lumpur.
d8d9

Langkah terakhir! Setelah selesai,klik pada butang “complete“.

d10

Tahniah! Anda telah berjaya setup router wireless anda…Pada tutorial akan datang,saya akan ajarkan kepada anda cara untuk melakukan beberapa tetapan lain untuk D-LINK DIR-605L ini.

Jumpa lagi 🙂

Dlink

Tutorial Cara Membuat Fan Page Di Facebook

Fan Page

Baiklah dalam tutorial kali ini,saya ingin mengajarkan kepada anda cara untuk membuat fan page anda sendiri melalui Facebook.

Fan page merupakan salah satu komponen yang sangat penting terutamanya kepada mereka yang ingin mempromosikan produk serta perkhidmatan yang mereka tawarkan melalui laman sosial facebook. Dengan menggunakan fan page,anda boleh memiliki seberapa banyak likers tidak seperti profil personal yang hanya terhad kepada 5000 orang sahaja.

 

Pertama sekali,masuk ke URL https://www.facebook.com.Kemudian di ruangan tepi sebelah kanan,anda akan dapat lihat butang “Create Page” ataupun klik pada https://www.facebook.com/pages/create/ .

fan page

 

 

Kemudian,pilih kategori yang sesuai dengan fan page yang anda inginkan.

 

Screen Shot 2014-09-12 at 11.57.01 PM

 

 

Sebagai contoh,jika saya ingin memilih untuk membuat fan page berkaitan produk ataupun perkhidmatan,anda boleh pilih pada kategori “Brand or Product” dan anda akan diminta untuk memilih kategori yang sesuai.

Screen Shot 2014-09-13 at 12.05.41 AM

 

 

 

Selepas itu,masukkan nama fan page anda.Pastikan nama fan page anda ringkas dan menarik.Kemudian klik pada butang “Get Started“.

Screen Shot 2014-09-13 at 12.14.57 AM

 

 

Kemudian,masukkan butiran mengenai fan page anda dan klik “Save Info” ataupun anda boleh juga mengisi bahagian ini kemudian,klik Skip.

Screen Shot 2014-09-13 at 12.15.52 AM

 

 

Langkah seterusnya,masukkan gambar profil untuk fan page anda.

 

Screen Shot 2014-09-13 at 12.16.01 AM

 

Pada pilihan ini,anda boleh letakkan fan page anda pada ruangan Favorites di dalam facebook anda ataupun klik butang Skip.

 

Screen Shot 2014-09-13 at 12.16.27 AM

 

Baiklah pada ruangan ini,facebook menawarkan kepada anda untuk mengembangkan  jumlah like pada fan page anda secara pantas melalui Facebook Ads.Ianya adalah BERBAYAR.Jika anda tidak inginkan,klik butang SKIP.

 

Screen Shot 2014-09-13 at 12.16.39 AM

 

Screen Shot 2014-09-13 at 12.16.46 AM

 

Tahniah! Anda telah berjaya membuat fan page facebook anda,pada bahagian ini,klik butang Next.

 

Screen Shot 2014-09-13 at 12.17.00 AM

 

 

Untuk menambah cover fan page anda sama seperti profil facebook anda,anda hanya perlu klik pada butang “Add a Cover“.

 

Screen Shot 2014-09-13 at 12.17.24 AM

 

 

Selesai! Kini giliran anda untuk membuat fan page anda sendiri! 🙂

 

 

Screen Shot 2014-09-13 at 12.18.41 AM

 

Selamat Mencuba!

 

Fan Page

Ebook PERCUMA! Panduan Asas Menjadi Peniaga Online Yang Berjaya!

ebookpeniaga

 

Adakah anda telah memiliki ebook PERCUMA “Panduan Asas Menjadi Peniaga Online Yang Berjaya!” ini? Jika belum,jangan lepaskan peluang untuk mendapatkan ebook ini secara percuma!

Ebook ini memberikan panduan terutamanya kepada mereka yang masih baru dan ingin berjinak-jinak dengan perniagaan internet.Sudah tentu anda tidak ingin melepaskan peluang untuk berniaga melalui internet kerana potensi keuntungannya amat tinggi sekali!

Screen Shot 2014-09-04 at 10.40.51 AMEbook ini mempunyai 63 muka surat yang padat dengan artikel bergambar.

Antara isi kandungan ringkas ebook ini ialah :

Pengenalan
Bagaimanakah Menjadi Seorang Peniaga Online?
Keperluaan Asas Untuk Peniaga Online
Jenis-Jenis Platform Dalam Bisnes Online
Ada Permintaan,Ada Pembelian
Jenamakan Diri Anda
Penutup

MAG002

 

Apa Tunggu Lagi? Download Sekarang Sebelum Terlambat!

KLIK DI SINI

*Jangan lepaskan peluang mendapatkan ebook percuma ini 🙂

Download Driver Acer Desktop Veriton 6800 Untuk Windows XP

veriton

Baiklah kali ini,saya ingin berkongsi kepada anda driver untuk komputer Acer Desktop Veriton 6800 bagi sistem operasi Windows XP.Mengapa saya kongsikan driver untuk sistem operasi lama ini? Kerana saya yakin hingga kini masih ramai pengguna yang masih menggunakan sistem operasi Windows XP.

 

Saya dah cuba driver-driver ini dan ianya berjalan dengan baik sekali 🙂

 

Video Tutorial : Cara Tingkatkan Keselamatan Pada Folder “wp-includes” Blog WordPress Anda.

Adakah anda mempunyai blog yang dibangunkan menggunakan WordPress? Jika Ya! anda harus pastikan keselamatan pada blog anda sentiasa terjaga supaya blog anda tidak menjadi mangsa untuk digodam.

Baiklah pada video tutorial kali ini,saya akan tunjukkan kepada anda cara untuk melindungi folder “wp-includes” yang terdapat pada blog WordPress anda.

Selamat mencuba!

* Adakah anda rasa video tutorial ini berguna? Jom komen… 😀

Sistem operasi Windows 9 akan dilancarkan?

Windows 9

Selepas Windows 8 direalisasikan pada tahun 2012,terdapat desas-desus menyatakan Windows 9 pula akan dilancarkan tidak lama lagi menggantikan Windows 8.

Jika benar,Windows 9 yang menggunakan codename “Threshold” ini kemungkinan akan menjalankan proses pratonton pada penghujung september atau oktober.

Threshold ataupun Windows 9 dijangka akan membuat beberapa perubahan terutamanya paparan muka depan dan beberapa bahagian lain.Ciri-ciri baru yang kemungkinan akan dimasukkan ialah mengembalikan lagi butang “Start Menu” yang sebelum ini telah dibuang pada versi Windows 8,penyingkiran “Charms bar”,menyokong “virtual desktops” dan banyak lagi.

Masih awal untuk kita berbincang mengenai Windows 9 ini,sama-sama kita nantikan perkembangannya.Kemungkinan nama untuk versi ini juga nanti akan mengalami perubahan,semua itu terpulang kepada pihak microsoft.

Persoalannya,adakah anda telah bersedia dengan sistem operasi terbaru ini? atau adakah anda sama seperti sebahagian pengguna diluar sana yang masih menggunakan sistem operasi sebelum ini iaitu Windows XP atau Windows 7?

Jom bincangkan…

Ini adalah antara video-video yang saya ambil dari youtube mengenai Windows 9,seperti biasa,tengok boleh percaya jangan 🙂

Windows 9

Cara Membuang/Uninstall Antivirus Kaspersky Yang Mempunyai Password

Kaspersky

kaspersky

 

Pernahkah anda mengalami masalah untuk membuang / uninstall antivirus Kaspersky yang mempunyai katalaluan? Lebih menyusahkan lagi jika anda sendiri tidak tahu katalaluan yang diletakkan pada antivirus tersebut.Hal ini sering terjadi terutamanya kepada Juruteknik-juruteknik Komputer yang ingin mengantikan antivirus yang lama kepada antivirus yang terkini ataupun antivirus lain ke komputer tersebut.

Usah risau kerana terdapat cara untuk anda membuang antivirus tersebut tanpa anda perlu bersusah-payah menghubungi mereka yang bertanggungjawab untuk mendapatkan katalaluan tersebut.

Caranya,anda boleh menggunakan perisian Kav Remover yang dibekalkan secara percuma.

Kaspersky uninstall tool

Dengan menggunakan perisian ini,anda boleh meng”uninstall” perisian antivirus tersebut dengan mudah dan tanpa memerlukan anda memasukkan katalaluan yang dikehendaki.

 

1. Pertama sekali,anda perlu download perisian tersebut di http://support.kaspersky.com/downloads/utils/kavremover.zip . Anda tidak perlu install perisian ini,kerana perisian ini boleh digunakan tanpa perlu proses pemasangan.

2. Kemudian,klik butang “Accept“.

 

2

3. Masukkan code yang diinginkan pada ruangan yang disediakan.

3

 

 

 

4. Pilih versi produk Kaspersky yang anda ingin buang dari komputer anda.

4

5. Setelah selesai,klik butang OK dan restart komputer anda.Selesai!
5

 

Kaspersky

Menyelesaikan Masalah “You can’t use this version…Adobe After Effects CS6”.

Adobe After Effect CS6

Adobe After Effect CS6

 

Pernahkah anda mengalami masalah ketika membuka Adobe After Effects CS6 anda selepas anda upgrade sistem operasi anda ke Mac OS X 10.9 (Mavericks)?dan keluar mesej seperti gambarajah di atas? Jika anda mengalami masalah tersebut,berikut adalah cara untuk menyelesaikannya.

1. Melalui komputer anda,klik pada butang search di bahagian Spotlight dan taip dan klik “Adobe Application Manager“.

effect2

 

 

 

2. Kemudian klik pada butang “Preferences“.

Screen Shot 2014-08-18 at 11.10.02 AM

 

3. Kemudian,tick pada pilihan “Adobe After Effect CS6“.Dan klik butang OK.

effect4

 

 

4. Kemudian,tunggu sehingga proses update selesai.

effect5

5.Setelah selesai,buka perisian tersebut seperti biasa,anda akan dapati perisian tersebut telah berjaya untuk dibuka seperti biasa 🙂

effect6

 

Selamat Mencuba!

Adobe After Effect CS6