3 KATEGORI INTERNET YANG RAMAI BELUM TAHU

3 KATEGORI INTERNET YANG RAMAI BELUM TAHU

Kita akan membincangkan mengenai 3 kategori internet

Internet penuh dengan maklumat. Semua orang membaca topik berdasarkan minat mereka dan mendapatkan maklumat. Internet terdiri daripada berbilion peranti bersambung dan berkongsi maklumat di seluruh dunia.

Banyak orang yang tidak tahu mengenai internet itu dibahagikan kepada tiga kategori. Ini adalah Surface Web, Deep Web dan Dark Web. Jadi hari ini kita boleh membincangkan mengenai tiga kategori ini.

Related image
sumber photo : Google

 

Surface Web

Surface web adalah web biasa yang dapat dilihat oleh semua pengguna yang menggunakan internet. Laman web dalam surface web diindeks oleh search engines. Google adalah contoh Search engines yang ramai pengunaannya. Pengguna boleh melayari laman web dan mendapatkan maklumat. Tetapi yang menarik adalah bahawa surface web hanya 4% daripada 100% kawasan internet yang digunakan pengguna. Internet adalah tempat yang lebih besar. Tetapi jumlah besar ramai yang tidak tahu.

Image result for world wide web photo
sumber photo : Google

 

Deep Web

Deep web adalah web rahsia yang tidak dapat dilihat oleh pengguna biasa. Laman Deep web terdiri daripada laman web atau mana-mana halaman di laman web yang tidak diindeks oleh search engines. Pengguna hanya boleh mengaksesnya jika dia mempunyai orang yang diberikannya kebenaran/pengesahan untuk mengaksesnya dan mempunyai sebarang kebenaran seperti (Url, nama pengguna dan kata laluan dan lain-lain). Deep web digunakan untuk menyimpan maklumat peribadi seperti ( sebarang data peribadi organisasi dan data ketenteraan dll).

Image result for deep web
Sumber photo : Google

 

Dark Web

Sekarang kita boleh membincangkan tentang bahagian paling berbahaya internet yang dipanggil Dark web atau darknet. Dark web adalah tidak sah untuk digunakan. Semua aktiviti jenayah bertindak di dark web. Kegiatan jenayah seperti menjual senjata , membunuh manusia dll. Pengguna hanya dapat mengaksesnya jika pengguna memiliki Browser Tor. Tor bermaksud Router Bawang. Ia boleh membuat lapisan banyak Internet protocol  (IP) dan pengguna melayari internet dark web tanpa nama .
Image result for dark webBanyak laman dark web yang diharamkan oleh Tor tetapi tidak sepenuhnya. Jadi keputusan saya ialah jangan melayari ke dark web kerana ia menyalahi undang-undang dan saya tidak bertanggungjawab untuk apa-apa perkara yang buruk terjadi.

 

© 2020, syahrizal. All rights reserved.

Close Menu