6 sebab kenapa syarikat perlu ada mobile apps

6 sebab kenapa syarikat perlu ada mobile apps

Mobile Apps

mobile apps

Dalam perkembangan teknologi terkini mobile di seluruh dunia, mobile apps dilihat semakin penting dalam masa hadapan. Saya akan kongsikan 6 sebab mengapa pentingnya syarikat perlu mempunyai mobile apps.

1. Smartphone semakin bertambah & murah

Kita boleh lihat di sekeliling kita. Kawan-kawan, adik beradik, rakan sepejabat, semuanya menggunakan smartphone. Di kedai-kedai telepon pula, lebih daripada 50% telepon yang dijual ialah smartphone. Harga smartphone pula semakin murah dan mampu milih dari hari ke hari. Satu hari nanti, semua orang di dunia akan memiliki smartphone.

2. Smartphone semakin canggih

Teknologi pembinaan smartphone pula akan menjadi canggih dari masa ke semasa. Maka mobile apps dilihat penting kerana pelbagai app boleh direka memenuhi permintaan pengguna yang memudahkan kerja seharian.

3. Mudah untuk download mobile apps

Jika anda ada smartphone, amat mudah sekali untuk anda download mobile apps. Hanya perlu ke google play untuk android dan apps store untuk ios (Iphone/Ipad)

4. Mobile apps berikan fungsi yang tiada pada komputer

Mobile apps boleh memberikan fungsi pada pengguna yang mana komputer tidak mampu untuk berikan. Sebagai contoh, membawa kita ke lokasi tertentu. Dengan smartphone yang ada fungsi GPS, dengan mudah, kita boleh di bawa ke tempat tertentu. Komputer pula statik dan tidak boleh berfungsi sedemikian.

5. Smartphone bersifat eksklusif pada pengguna

Mobile apps bertindak sebagai aplikasi yang eksklusif pada penggunanya. Apabila kita menggunakan smartphone, sudah tentu kita akan bawa kemana sahaja  dan boleh akses pada bila-bila masa. Ianya juga digunakan oleh kita sahaja. Berbanding komputer, ia digunakan oleh umum.

6. Mudah dilihat umum

Jika difikirkan dari segi bilangan website dan bilangan mobile apps, sudah tentu bilangan mobile apps jauh lebih rendah daripada bilangan website. Oleh itu, mobile apps anda mudah dilihat dan didownload oleh pengguna.

Melihat kepada 6 sebab di atas, maka wajiblah untuk anda mempelajari teknik untuk membina mobile apps sendiri samaada untuk syarikat sendiri mahupun menawarkan perkhidmatan membina mobile apps. Melalui platform edyapps, dengan mudah anda boleh membina mobile apps tanpa perlu tahu programming.

Sumber : edyapps

Mobile Apps

© 2013, khairilizwan. All rights reserved.

khairilizwan

Nama sebenar penulis ialah Khairil Izwan bin Jamros @ Khairilizwan. Penulis dilahirkan pada 1/2/1989 di Kudat,Sabah dan kini menetap di Kota Kinabalu,Sabah. Penulis mula aktif dalam dunia internet sejak tahun 2006 lagi dan mula menulis blog pertamanya pada tahun 2008 lagi iaitu blog cekapkomputer.com. Kini penulis bergerak lebih aktif lagi bersama pasukan khasnya yang dikenali sebagai "Khaiz Network".Antara perkhidmatan yang ditawarkan Khaiz Network ialah perkhidmatan membina laman web,minisite,kedai online,sewaan domain & hosting,personal coaching,seminar,perkhidmatan video & gambar untuk perkahwinan,perkhidmatan hotspot dan banyak lagi.

Leave a Reply

Close Menu