Adakah ini Google Chrome OS?

Sebelum ini saya pernah menulis mengenai kedatangan operasi sistem baru dari Google Chrome.Operasi sistem ini dikatakan akan mencabar syarikat membangun operasi sistem yang popular iaitu Microsoft.

Info mengenai OS Google Chrome,sumber dari http://en.wikipedia.org/wiki/Google_Chrome

Chrome adalah pelayar dilancarkan oleh Google yang menggunakan WebKit layout engine dan kerangka aplikasi. Pertama kali dirilis sebagai sebuah versi beta untuk Microsoft Windows pada 2 September 2008, dan awam adalah keluaran stabil pada 11 Disember 2008. Nama ini berasal daripada antara muka pengguna grafik bingkai, atau “krom”, web browser. Per 3 Oktober 2009 (2009 -10-03)[update], Chrome adalah empat pelayar yang paling luas digunakan, dengan 3,17% dari seluruh dunia pangsa penggunaan web browser.[1] Pembangunan versi Chrome untuk Linux dan Mac OS X yang dilancarkan pada Jun 2009.

Google merilis turun kod sumber Chrome, termasuk ditempah lebih dahulu Mesin JavaScript V8 sebagai open source projek berjudul Kromium, Pada tahun 2008.[2][3] Langkah ini membolehkan pemaju pihak ketiga untuk mempelajari kod sumber yang mendasari dan berpotensi pelabuhan pelayar ke Linux dan Mac OS X platform. Juru bicara Google juga menyatakan harapan bahawa pelayar lain akan mengadopsi V8 untuk membantu aplikasi web.[4] Google-menulis bahagian Kromium dirilis di bawah permisif Lesen BSD,[5] yang membolehkan bahagian-bahagian yang akan dimasukkan ke kedua open source dan program perisian berpemilik.[6] Bahagian-bahagian lain dari source code akan dikenakan pelbagai jenis lesen open source.[7] Kromium mengimplementasikan fitur yang sama ditetapkan sebagai Chrome, namun mempunyai logo yang sedikit berbeza.[8]

Ketika sistem operasi ini hangat diperkatakan di seluruh dunia,terdapat beberapa screenshot yang diperkatakan merupakan sistem operasi google chrome versi percubaan,namun hal ini tidak boleh dipastikan seratus peratus jika gambar-gambar ini adalah merupakan sistem operasi google chrome yang sedang diperkatakan.

chrome01

chrome07

Jika merujuk kepada gambar,sistem operasi google ini kelihatan seperti sistem linux contoh kubuntu + ubuntu….namun masih terlalu awal untuk kita memastikan ini merupakan sistem operasi Google Chrome yang sedang dinanti-nantikan oleh semua pengguna.

p/s Sama-samalah kita menanti kelahiran OS Google Chrome!


© 2009, khairilizwan. All rights reserved.

khairilizwan

Nama sebenar penulis ialah Khairil Izwan bin Jamros @ Khairilizwan. Penulis dilahirkan pada 1/2/1989 di Kudat,Sabah dan kini menetap di Kota Kinabalu,Sabah. Penulis mula aktif dalam dunia internet sejak tahun 2006 lagi dan mula menulis blog pertamanya pada tahun 2008 lagi iaitu blog cekapkomputer.com. Kini penulis bergerak lebih aktif lagi bersama pasukan khasnya yang dikenali sebagai "Khaiz Network".Antara perkhidmatan yang ditawarkan Khaiz Network ialah perkhidmatan membina laman web,minisite,kedai online,sewaan domain & hosting,personal coaching,seminar,perkhidmatan video & gambar untuk perkahwinan,perkhidmatan hotspot dan banyak lagi.

This Post Has One Comment

Leave a Reply

Close Menu