Aktifkan “Lock Screen” pada Mac OS

Aktifkan “Lock Screen” pada Mac OS

Lock Screen Mac

Assalamualaikum & salam cekap komputer kepada semua pembaca blog Cekap Komputer.Pada tutorial kali ini,saya akan memberikan anda sedikit panduan cara untuk mengaktifkan Lock Screen pada Mac OS.

Fungsi “Lock Screen” ini berguna kepada pengguna Mac yang ingin kunci komputer mac mereka,dan pengguna memerlukan username dan katalaluan untuk log masuk.

Langkah 1 : Pastikan akaun pengguna mac yang anda gunakan lengkap dengan katalaluan,boleh lihat di Users & Groups dalam System Preferences.

Langkah 2 : kemudian,melalui System Preferences,pilih “Security & Privacy“.

lock screen mac

 

Langkah 3 : Kemudian,pada tab “General“, tick pada “Require password immediately after sleep or screen server begin“.

 

Langkah 4 :  Selepas itu,untuk lock screen sistem operasi mac anda, tekan butang kekunci Shift + Command + Eject serentak.Mac anda akan diletakkan di dalam mode “Sleep” selepas itu,kemudian apabila anda aktifkan kembali Mac anda,anda akan dapat lihat paparan Login,untuk log masuk anda perlukan username dan katalaluan anda.

Selamat Mencuba!

 

Lock Screen Mac

© 2012, khairilizwan. All rights reserved.

khairilizwan

Nama sebenar penulis ialah Khairil Izwan bin Jamros @ Khairilizwan. Penulis dilahirkan pada 1/2/1989 di Kudat,Sabah dan kini menetap di Kota Kinabalu,Sabah. Penulis mula aktif dalam dunia internet sejak tahun 2006 lagi dan mula menulis blog pertamanya pada tahun 2008 lagi iaitu blog cekapkomputer.com. Kini penulis bergerak lebih aktif lagi bersama pasukan khasnya yang dikenali sebagai "Khaiz Network".Antara perkhidmatan yang ditawarkan Khaiz Network ialah perkhidmatan membina laman web,minisite,kedai online,sewaan domain & hosting,personal coaching,seminar,perkhidmatan video & gambar untuk perkahwinan,perkhidmatan hotspot dan banyak lagi.

Leave a Reply

Close Menu