khairilizwan

Nama sebenar penulis ialah Khairil Izwan bin Jamros @ Khairilizwan. Penulis dilahirkan pada 1/2/1989 di Kudat,Sabah dan kini menetap di Kota Kinabalu,Sabah. Penulis mula aktif dalam dunia internet sejak tahun 2006 lagi dan mula menulis blog pertamanya pada tahun 2008 lagi iaitu blog cekapkomputer.com. Kini penulis bergerak lebih aktif lagi bersama pasukan khasnya yang dikenali sebagai "Khaiz Network".Antara perkhidmatan yang ditawarkan Khaiz Network ialah perkhidmatan membina laman web,minisite,kedai online,sewaan domain & hosting,personal coaching,seminar,perkhidmatan video & gambar untuk perkahwinan,perkhidmatan hotspot dan banyak lagi.

Cara Booking Hotel Dengan Harga Sangat Murah!

Baiklah dalam artikel kali ini, admin ingin kongsikan kepada anda bagaimana Cara Booking Hotel Dengan Harga Sangat Murah!

Baru-baru ini, admin bertemu dengan seorang rakan admin.
Memang hairan sebab dia ni asyik bawa familynya bercuti menginap di hotel.
Rupanya dia install satu App Booking Hotel harga sangat murah!
Ya sangat murah, dan ada yang tak masuk akal harganya sampai RM26!

Ya mula-mula admin pun tak percaya dengan harga ni, jadi admin pun cuba install.
Dan memang harga bilik-bilik hotel yang ada dapat app ini boleh dikatakan murah dan berpatutan!

App yang admin maksudkan adalah Oyo Rooms. Boleh install melalui LINK ini : KLIK DI SINI

Oyo Rooms atau lebih dikenali sebagai OYO dibangunkan oleh Ritesh Agarwal pada tahun 2013 dan sejak itu, ianya mula dikenali ramai dan kini mula mendapat hati ramai orang di Malaysia.


Menurut satu akhbar baru-baru ini, pada jan – mac 2019 sahaja, pengguna yang booking hotel melalui app ini adalah setiap 10.79 saat. Bermaksud aplikasi OYO ini semakin berkembang dan menarik minat ramai rakyat malaysia.

Install App OYO :
https://share.oyorooms.com/KHAI2OMEY

Selain itu juga, untuk mereka yang benar-benar ingin mengetahui teknik bagaimana untuk mendapatkan harga panduan booking hotel melalui OYO ini dengan lebih murah lagi, admin syorkan kepada anda untuk mendapatkan panduan dari tuan Rohaizad Bin Jumat ini.
Admin sendiri sudah beli panduan ini untuk mengetahui teknik-teknik yang lebih terperinci cara untuk mendapatkan tempahan hotel yang lebih murah menggunakan app ini.
Jangan hairan ada di antara mereka yang booking hotel menggunakan kaedah tertentu tersebut hanya dengan RM1 sahaja!

Selain itu juga, di dalam group khas, mereka sering kongsikan kupon-kupon promosi OYO ini.
Untuk mengetahui info lanjut mengenai panduan tersebut anda boleh layari :

https://www.jvwarrior.com/access/aff/go/khairilizwan?i=62

Testimoni Panduan Hotel :

 

Oklah rasanya itu sahaja perkongsian admin untuk kali ini, jika anda belum install app ini jangan tunggu lagi.

Install App OYO :
https://share.oyorooms.com/KHAI2OMEY

Panduan Booking Hotel :
https://www.jvwarrior.com/access/aff/go/khairilizwan?i=62

[easy-social-share buttons="facebook,twitter" counters=0 style="button"]

Buang Latar Belakang Gambar Dalam Masa 5 Saat

Adakah anda tercari-cari cara untuk buang latar belakang pada gambar anda?
Jika anda yang menggunakan perisian grafik seperti photoshop,
mungkin anda biasa untuk membuang latar belakang pada gambar anda dengan beberapa teknik.

Ingin buang imej latar belakang anda dengan lebih mudah dan pantas?

Admin syorkan kepada anda untuk layari laman web https://www.remove.bg.

Ya! anda boleh buang latar belakang pada gambar dengan hanya 5 saat!

Walaupun mungkin hasilnya tidak dapat menandingi jika anda menggunakan perisian editing yang lain, bagi admin ianya boleh dikatakan berbaloi dan mudah.

Terdapat dua pilihan yang anda boleh lakukan iaitu dengan mengupload gambar yang inginkan ataupun melalui link gambar tersebut.

Dengan hanya 1 klik, selepas upload imej tersebut, laman web tersebut akan buang latar belakang pada imej tersebut.
Mungkin terdapat beberapa bahagian yang kurang kemas ketika proses membuang latar belakang pada web ini, ianya juga bergantung pada imej yang anda upload.

Kualiti imej juga mungkin akan sedikit turun, tapi masih boleh diterima la kan ^^.

Melawat bulan  😆 

Jika anda rasa blog ini bermanfaat, sila SHARE ya..

[easy-social-share buttons="facebook,twitter" counters=0 style="button"]

TUTORIAL : Ketahui Siapa Yang Sering Melihat Akaun Facebook Anda

Adakah anda pengguna facebook?
Pernahkah anda terfikir siapakah rakan-rakan facebook anda yang sering melawat profil facebook anda? Mungkin juga terdapat rakan-rakan facebook yang sering melihat perkembangan anda di facebook profile anda tanpa pengetahuan anda.

Baiklah, admin ingin kongsikan satu extension google chrome yang mungkin berguna untuk anda.
Extension ini membolehkan anda mengetahui siapa rakan-rakan facebook anda yang sering melawat profil facebook anda.

Extension Google Chrome yang admin maksudnya adalah “Super Viewer for Facebook” dari ABP Interactive.


Untuk install extension ini, layari link di bawah ini. Untuk menggunakan extension ini, anda perlu menggunakan Google Chrome pada komputer/laptop anda.

LINK : https://chrome.google.com/webstore/detail/super-viewer-for-facebook/odbbadcohnacfjiocpfpplghhbaiddpc

Setelah install extension tersebut, anda akan dapat lihat icon kecil berwarna biru di tepi kanan pelayar web tersebut.

Cara Menggunakan Extension Super Viewer for Facebook
1 – Untuk menggunakan extension ini, pertama sekali buka laman web facebook melalui google chrome anda. Kemudian klik icon Super Viewer for Facebook tersebut.

2 – Kemudian, klik “continue”. Abaikan iklan text cryptocurrencies tersebut.

3 – Selepas itu, klik pilihan “See who viewed my profile“.


Selepas itu, anda akan dapat lihat senarai rakan facebook anda yang melawat profil facebook anda.

Mudah kan 🙂

Kongsikan artikel ini jika ianya bermanfaat 🙂
Admin akan kongsikan lebih banyak artikel-artikel menarik lagi di blog ini ^^.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter" counters=0 style="button"]

Cara Mengenal Pasti Jenis FONT Yang Digunakan Pada Imej

Pernahkah anda merasa tertarik dengan salah satu font yang terdapat pada sesuatu poster tetapi anda tidak tahu apa jenis tulisan yang digunakan tersebut?

Anda tidak perlu risau kerana sebenarnya anda boleh mengenalpasti jenis tulisan tersebut dengan mudah!

Apa yang anda perlu lakukan cukup mudah, tahukah anda, terdapat beberapa laman web di luar sana yang menawarkan fungsi untuk mengenal pasti font pada imej secara PERCUMA.


https://www.myfonts.com/WhatTheFont/
https://www.fontsquirrel.com/matcherator

Kali ini, penulis kongsikan kepada anda dua laman web yang penulis sering gunakan terutamanya untuk mengenai pasti jenis tulisan yang digunakan oleh sesuatu imej.

Apa yang anda perlu lakukan adalah cukup mudah, anda hanya perlu upload imej yang terdapat font tersebut pada laman web tersebut, dan ikuti langkah-langkah yang ditetapkan.

Kemudian, dalam beberapa tempoh masa, laman web tersebut akan memberikan cadangan kepada anda beberapa pilihan jenis tulisan yang sama ataupun lebih kurang sama dengan font imej yang anda telah muat naik.

Perlu diingatkan juga, terdapat font yang dicadangkan adalah berbayar dan ada juga yang percuma.

Jika suda tahu nama jenis font tersebut, rajin-rajin Google ya, manatau ada yang percuma. hehe 🙂

[easy-social-share buttons="facebook,twitter" counters=0 style="button"]

Install Perisian Whatsapp Pada Komputer Anda

z132

Dalam artikel sebelum ini,anda telah diajar cara untuk menggunakan Whatsapp pada komputer anda.Namun apa yang lecehnya,anda harus membuka pelayar web anda terlebih dahulu untuk menggunakan Whatsapp.

Kini anda tidak perlu risau lagi,anda boleh memasang terus perisian Whatsapp tersebut ke dalam komputer anda!

Kebanyakkan daripada kita mula menggunakan Whatsapp untuk keperluan harian ketika menghubungi seseorang dan tidak kurang juga untuk mereka yang bergelar usahawan.Aplikasi Whatsapp menjadi salah satu aplikasi penting yang perlu ada pada telefon pintar anda.

Untuk memasang perisian Whatsapp terus ke dalam komputer anda.
1- Pertama sekali,layari https://www.whatsapp.com/download.
2 – Kemudian,download perisian Whatsapp versi komputer yang sesuai untuk sistem operasi anda.
download-whatsapp
3- Install perisian tersebut seperti biasa.
4 – Kemudian,untuk login anda harus “scan” code bar yang diberikan melalui telefon pintar anda.
web-Whatsapp
Anda boleh rujuk artikel sebelum ni https://cekapkomputer.com/terkini-cara-menggunakan-whatsapp-pada-komputer-anda/

Baiklah kita jumpa lagi pada tutorial akan datang! 🙂

#cekapkomputer

[easy-social-share buttons="facebook,twitter" counters=0 style="button"]

Buka Pasang Serta Membersihkan Laptop Toshiba L510

Toshiba L510

Assalamualaikum para pembaca,

Kali ini,saya ingin bercerita mengenai sebuah laptop Toshiba L510. Laptop ini merupakan milik salah seorang  daripada pelanggan saya.

Sering kali,kita terlepas pandang untuk melakukan penjagaan dalaman untuk laptop kita.Kebiasaannya,kita hanya melakukan “reformat” jika terdapat sebarang kerosakan sistem ataupun “slow” ketika kita menggunakan laptop kita.

Selain itu juga,apa yang saya lihat sendiri,tidak semua kedai komputer menyediakan perkhidmatan untuk membuka pasang komponen laptop ini,mungkin juga disebabkan membuka komponen laptop ini agak “leceh” dan perlukan sedikit kepakaran khusus berbeza dengan membaiki pc biasa.

Toshiba L510

20150828103127

20150828103127 (3)

Habuk ini juga boleh menjadi salah satu faktor yang menyebabkan laptop anda rosak.Habuk tebal yang melekat pada kipas laptop kebiasaannya akan menyebabkan aliran udara pada laptop tersebut tidak dapat bekerja seperti kebiasaannya.Terutamanya jika laptop anda sentiasa terdedah kepada persekitaran yang terbuka dan berhabuk.

Oleh itu,apa yang anda perlu lakukan ialah sekali sekala(jika boleh 2 kali setahun),anda harus menghantar laptop anda untuk di”servis”. Anggaran untuk servis ini pula kebiasaannya RM50 – RM150 (tak termasuk GST hehe…)

20150828083501

20150828103126 (1)

Ini adalah komponen dalaman bagi laptop Toshiba L510.Laptop ini boleh dikatakan sedikit sukar untuk dibuka berbanding laptop-laptop yang lain.Tak hairanlah jika laptop ini juga saya lihat agak tahan lasak.

🙂

Sumber : http://khairilizwan.com/buka-pasang-toshiba-l510/

Toshiba L510

[easy-social-share buttons="facebook,twitter" counters=0 style="button"]

Perkhidmatan Jaring Ditamatkan Bermula 22/8/2015

Jaring

jaring

Jika kita lihat hari ini,mungkin generasi muda masa kini tidak mengetahui mengenai JARING ini ataupun langsung tidak menyedari mengenai kehadiran JARING yang merupakan syarikat penyedia perkhidmatan internet pertama di Malaysia dan bermula 22/8/2015 ini,perkhidmatan JARING ditamatkan.

Oleh sebab saya malas nak huraikan panjang mengenai sejarah JARING ni,ni saya ambil dari salah satu blog.

Sejarah Internet di malaysia

Kewujudan internet di negara ini bermula apabila Rangkaian Komputer Malaysia (Rangkom) diwujudkan pada tahun 1987. Sungguhpun demikian, MIMOS yang ditubuhkan pada tahun 1985 telah memainkan peranan penting dalam merealisasikan perkhidmatan internet kerana projek RangKom terbesar menjadi projek “Joint Advanced Research Integrated Network” atau dikenali sebagai rangkaian bersepadu “JARING” pada taun 1991. Projek ini mempromosikan pertukaran maklumat dan pembangunan pangkalan data melalui capaian internet dengan kos yang tidak membebankan.

Negara kita memasuki era internet apabila JARING menjadi Internet Service Provider (ISP) yang pertama, diikuti oleh TMNet sebagai ISP kedua pada tahun 1996, MAXIS, ISP ketiga dan Time Telekom dan ISP keempat pada tahun 1999. Dianggarkan pada bulan November tahun 1999 terdapat hampir 630,000 orang pelanggan internet di Malaysia dan meningkat ke 1,157,384 orang pada tahun 2000 (Malaysia, 2001). Internet terus berkembang di negara ini bukan sahaja daripada peningkatan capaian oleh orang ramai, malah dari segi teknologi dalam pendidikan juga mengaplikasikan teknologi ini.

Pada tahun 2007, Telekom Malaysia Bhd (TM) dan Verizon Business hari ini memeterai Memorandum Persefahaman (MOU) bagi meninjau kemampuan menubuhkan Hab Internet Protokol (IP) Malaysia. MOU ini menyokong agenda kebangsaan Malaysia bagi membolehkan syarikat-syarikat Malaysia memanfaatkan kemampuan komunikasi IP termaju. Melalui perjanjian ini membolehkan Malaysia sebagai hab Internet rantau Asia-Pasifik, untuk syarikat-syarikat dalam negara mendapat manfaat daripada perkhidmatan IP tempatan. Dengan penubuhan hab tersebut bersama Verizon Business, syarikat-syarikat milikan asing dan tempatan yang berada di Malaysia berpeluang menggunakan teknologi rangkaian IP termaju serta membuat persediaan untuk perkhidmatan komunikasi masa depan. Ini adalah kerana Rangkaian IP Verizon Business adalah salah satu rangkaian IP terbesar dan paling disegani dalam industri dan salah satu daripada syarikat rangkaian Tahap-1 yang paling tersohor di dunia. Ini terdiri daripada 3 angka utama Sistem Autonomous (AS), iaitu AS701 untuk rangkaian IP Amerika Utara, AS702 untuk rangkaian IP Eropah, Timur Tengah dan Afrika (EMEA) dan AS703 untuk rangkaian IP Asia Pasifik (APAC).

Perkongsian ini akan menghasilkan penjimatan kos yang signifikan bagi TM dan Pembekal Khidmat Internet (ISP) lain kerana pertanyaan dan lalu-lintas Internet hanya terbatas dalam negeri. Selain itu, pengguna Internet mampu mengakses tapak web antarabangsa dengan lebih cepat. Di samping itu, permuafakatan ini akan membuka ruang baru dalam perkongsian laluan Internet ke Malaysia oleh para pembekal ISP Tahap-1 seperti dari Korea, Jepun, China dan India , sekali gus memantapkan lagi kedudukan Malaysia sebagai hab IP utama di rantau ini dengan kemampuan setanding negara-negara yang telah terlebih dahulu menempa nama di rantau ini. Kepesatan penggunaan internet yang berkadaran dengan komputer telah meningkat dari setiap tahun di seluruh dunia.

Sumber : http://mayamasturah.blogspot.com/2010/03/sejarah-internet-di-malaysia.html

1511

Mereka yang sempat melalui zaman kegemilangan JARING ni,tentu sahaja teringat kenangan “manis” ketika melayari internet.

jaring-tutup

Sudah tentu berita perkhidmatan Jaring ditamatkan ini,sedikit sebanyak memberi satu kesedihan di hati para pengguna-pengguna internet awal 90an.

Ini pula sedikit kenangan yang diambil dari facebook pengasas JARING,tuan Mohamed Awang Lah :

JARING Dalam Kenangan (Bahagian 1)

1. Gambar terkembar membawa seribu kenangan.

2. Inilah komputer pertama yang diguna untuk memulakan perkhidmatan Internet di Malaysia sebelum JARING dilancarkan – bermula sekitar 1986. VAX750 – kuasanya jauh lebih rendah berbanding telefon bimbit sekarang. Di tengah adalah dua buah hard disk (tak ingat kapasitinya) dan yang kanan ialah pemacu pita setengah inci. Gambar diambil sekitar tahun 1989/1990 selepas MIMOS berpindah ke Exchange Square, Jalan Semantan.

3. Komputer model sama saya guna semasa mula belajar teknologi dan mencuba Internet di Universiti Malaya mulai tahun 1983 sebelum berpindah ke MIMOS pada hujung tahun 1984. MIMOS ditubuhkan secara rasmi pada awal tahun 1985.

4. Kita menggunakan protokol UUCP untuk bertukar emel dan Usenet (kumpulan perbincangan – Newsgroup). TCP/IP belum boleh diguna. Belum ada web, jauh sekali facebook. Nama rangkaian pada masa itu ialah RangKoM (Rangkaian Komputer Malaysia).

5. Terdapat sebuah lagi komputer (work station, semasa di Jalan Kerja Ayer) yang lebih kecil di guna untuk mendail ke luar negara dengan modem berkelajuan 1,200 / 2,400 bps. Biasanya kita dail 2 atau 3 kali sehari. Tidak lama kemudian kita guna modem berkelajuan sehingga 16.8 kbps tetapi sukar dapat sambungan melebihi 2,400 bps. Tidak ada talian tetap sehingga bulan November tahun 1992. Lihat gambar satu lagi yang memaparkan nod di luar negara yang menjadi rakan MIMOS.

6. Sekitar tahun 1990, bila bil telefon mencecah RM10,000 sebulan, kita mula “download” Usenet mengguna pita magnet yang diposkan dari Amerika Syarikat setiap dua minggu. Kandungan pita di muatkan ke dalam komputer VAX750 untuk diedarkan kepada pengguna di Malaysia melalui talian dail atau tetap.

7. Pada penghujung era ini, terdapat lebih kurang 1,000 komputer (kebanyakannya PC) menggunakan RangKoM di seluruh negara.

8. Talian tetap menggunakan satelit berkelajuan 64 kbps dipasang pada bulan November 1992 – JARING bermula.

Walau perkhidmatan JARING ditamatkan,JARING tetap berada di hati kami… 🙂

Jaring

[easy-social-share buttons="facebook,twitter" counters=0 style="button"]

Masalah “Unknown Sender” Pada WordPress

Unknown Sender

unknown Sender

Pernah tak anda mendapat masalah “unknown Sender” ketika blog WordPress anda membuat penghantaran sebarang mesej atau notifikasi ke email anda?

Jika ya,anda boleh ikuti langkah-langkah berikut untuk menyelesaikan masalah ini.

1. Cara fail functions.php yang terletak pada theme WordPress yang anda sedang gunakan untuk blog anda.

functions

2.Kemudian masukkan kod ini ke dalam fail tersebut.

/** changing default wordpres email settings */

add_filter('wp_mail_from', 'new_mail_from');
add_filter('wp_mail_from_name', 'new_mail_from_name');

function new_mail_from($old) {
 return 'your email address';
}
function new_mail_from_name($old) {
 return 'your name or your website';
}

3. Gantikan‘your email address’ ke email anda dan ‘your name or your website’ke nama anda ataupun nama laman web anda.

4. Setelah selesai,save fail tersebut.

5. Anda akan dapat lihat,masalah tersebut telah berjaya diselesaikan! Selamat Mencuba!

 

Unknown Sender

[easy-social-share buttons="facebook,twitter" counters=0 style="button"]

Download BlueStacks Untuk Mac!

Bluestacks Mac

bluestacks mac

Adakah anda pengguna OSX Mac? Tertunggu-tunggu perisian BlueStacks versi Mac?

Kini penantian anda sudah berakhir!! Kini anda boleh memasang perisian BlueStacks pada komputer mac anda! Perisian BlueStacks merupakan perisian yang sangat popular kerana melalui perisian ini,anda boleh akses perisian android anda melalui komputer anda.

Screen Shot 2015-07-01 at 9.35.13 PMScreen Shot 2015-07-01 at 9.45.48 PM

Untuk Muat Turun Perisian BlueStacks untuk Mac,sila layari http://www.bluestacks.com.

* Pada artikel akan datang,saya akan tunjukkan tutorial bagaimana cara untuk memasang perisian BlueStacks ini pada sistem OSX Mac anda.

Bluestacks Mac

[easy-social-share buttons="facebook,twitter" counters=0 style="button"]

Mengatasi Masalah Download Aplikasi Melalui Mobile Data (Xiaomi)

Xiaomi

xiaomi

 

Jika anda pengguna telefon pintar jenama Xiaomi,anda mungkin mengalami masalah untuk muat turun aplikasi yang terdapat di Play Store melalui Mobile Data dan anda dikehendaki untuk membuat sambung wifi pada telefon pintar anda tersebut untuk muat turun aplikasi-aplikasi yang anda inginkan.

Tujuannya ialah supaya anda dapat menjimat penggunaan data internet anda,namun mungkin ianya agak leceh dan menyusahkan bagi sesetengah pihak.

Usah risau! Dalam tutorial kali ini,saya akan tunjukkan kepada anda cara untuk mengatasi masalah tersebut dengan cukup mudah!

1. Pertama sekali,masuk ke folder “tools” yang terdapat pada skrin utama telefon pintar xiaomi anda.

mi-limit1

 

2. Selepas itu,klik pada butang “Downloads” yang berwarna hijau.

mi-limit2

 

3. Kemudian klik butang bersimbol “” yang terdapat pada skrin telefon pintar anda.

mi-limit3

 

4. Kemudian,klik pada “Settings“.

 

mi-limit4

 

5.Kemudian,pilih pilihan “Unlimited” dan save.

mi-limit5

 

Tahniah! Anda kini boleh muat turun aplikasi-aplikasi kesukaan anda di Play Store melalui mobile data anda!

Selamat mencuba!

Xiaomi

[easy-social-share buttons="facebook,twitter" counters=0 style="button"]

Tutorial Cara Membeli Domain Untuk Laman Web Anda!

Beli Domain

Beli Domain
Domain names and internet concept

Kali ini,saya akan menunjukkan kepada anda langkah demi langkah cara untuk membeli domain anda sendiri yang anda boleh gunakan untuk laman web ataupun blog anda.

Domain merupakan salah satu aset maya anda yang sangat bernilai terutamanya jika anda berjaya mendapatkan nama domain yang menarik dan berkualiti.

Baiklah tanpa membuang masa lagi,anda boleh mengikuti langkah-langkah tersebut untuk membeli domain anda.Mungkin sebelum ini anda terpaksa upah seseorang membelikan domain untuk anda,kali ini anda dapat menjimatkan lagi wang anda dengan membeli domain tersebut sendiri.

Harga untuk sebuah domain juga adalah sangat berpatutan.

Langkah 1 

Pilih nama domain yang anda ingin daftarkan.(dan sediakan wang untuk membeli domain hehe.. )

Langkah 2

Kemudian,layari http://domain.khaiz.net

 

http://domain.khaiz.net

domain1

Langkah 3

Masukkan nama domain yang anda kehendaki,kemudian klik butang “Go“.

domain2

 

Langkah 5

domain3

 

Anda akan dapat lihat samada domain yang anda pilih tersebut masih belum dibeli oleh orang lain atau sudah berpunya.Jika masih belum dimiliki oleh orang lain,klik butang “Select”.

Langkah 6

domain4

Sistem akan mengemaskini “Shopping Cart” anda.Apa yang anda perlu lakukan selepas itu ialah,klik pada butang “Checkout“.

Langkah 7

Anda akan dibawa ke satu halaman yang menunjukkan butiran-butiran tempahan domain anda.

Screen Shot 2015-06-25 at 11.30.03 PM

 

Screen Shot 2015-06-25 at 11.30.09 PM

 

Untuk melengkapkan proses tempahan domain anda,anda perlu log masuk ke akaun anda jika anda pernah mendaftar sebelum ini,jika belum pernah,klik pada butang “Create an Account in 10 seconds“.

Langkah 8

domaincreate

kemudian,lengkapkan butiran-butiran yang dikehendaki dan klik butang “Create Account“.

 

Langkah 9

Screen Shot 2015-06-25 at 11.34.17 PM

Anda diberi pilihan samada ingin membuat pembayaran melalui akaun PayPal ataupun menggunakan bank transfer seperti Maybank ataupun CIMB .Jika anda ingin membuat pembayaran melalui bank transfer,klik pada butang “Online Banking/Transfer“.

Screen Shot 2015-06-25 at 11.35.43 PM

 

Langkah 10

payment

Kemudian,ikuti langkah-langkah pembayaran yang dinyatakan di dalam halaman tersebut.Setelah membuat pembayaran,domain anda akan aktif dalam masa 24 – 48 jam.

Setelah anda membuat pembayaran domain,sila hantar bukti pembayaran ke [email protected].

Screen Shot 2015-06-25 at 11.39.54 PM

Anda akan mendapat email dari pihak pengurusan domain berkenaan tempahan anda.

domaincompleteSetelah berjaya,anda akan mendapat email dari pihak pengurusan yang menyatakan domain anda telah berjaya didaftar dan boleh gunakan.

Pada artikel akan datang,saya akan ajarkan kepada anda bagaimana untuk mengurus domain anda termasuk hosting.

Jom SHARE tutorial ini 🙂

Beli Domain

[easy-social-share buttons="facebook,twitter" counters=0 style="button"]

10 Perisian Windows WAJIB Untuk Komputer Anda (Bahagian 1)

10 Perisian

 

Disaat komputer Windows anda baru selesai di”format”,tentu sekali hanya terdapat beberapa perisian sedia ada yang terdapat di dalam komputer tersebut.Jika anda seorang yang baru sahaja memiliki sebuah komputer,anda mungkin sedikit bingung apa perisian yang utama anda perlu pasang di dalam komputer anda.

Baiklah kali ini,penulis akan senaraikan 10 perisian utama yang wajib ada pada komputer anda,dan pada masa akan datang lagi,penulis akan senaraikan lagi beberapa perisian yang terbaik untuk komputer anda.

1. Ccleaner

3049__ccleaner1

 

Perisian ini membantu membuang “sampah sarap” yang ada di dalam komputer anda.Perisian ini merupakan perisian yang sangat digemari oleh pengguna Windows terutamanya.

Untuk Muat Turun :
URL : http://filehippo.com/download_ccleaner/

2. VLC Media Player
vlc_media_player_portable-62543-2

Jika anda ingin menonton video ataupun audio di dalam komputer anda,penulis syorkan anda menggunakan perisian VLC ini.Perisian ini juga merupakan perisian yang “ringan” dan mampu menyokong pelbagai format video.

Untuk Muat Turun,
URL : http://filehippo.com/download_vlc_32/

3. Google Chrome
google-chrome-09-688x535

Komputer Windows yang baru sahaja di”format”,hanya dibekalkan dengan perisian Internet Explorer untuk melayari internet.Jika anda kurang berminat dengan pelayar web “ie” ini usah risau! Anda boleh memasang Google Chrome ini di dalam komputer anda.

Untuk Muat Turun,

URL : http://filehippo.com/download_google_chrome/

4. Firefox

firefox-home-tab-concept

Firefox juga merupakan pelayar web yang paling popular selain daripada Google Chrome,anda boleh memasang kedua-dua perisian ini di dalam komputer anda dan rasai sendiri perbezaannya 😀

Untuk Muat Turun,

URL : http://filehippo.com/download_firefox/

5. 7zip
7zip2

Pernahkah anda cuba membuka fail berformat .zip tetapi ada masalah? Mungkin sahaja anda belum memasang perisian untuk unzip  fail format tersebut.Apa yang anda boleh lakukan ialah,anda boleh install perisian 7zip (percuma) ini.

Untuk Muat Turun,
URL : http://filehippo.com/download_7zip/

 

6. Microsoft Security Essentials

mseupgradeJika anda bertanya kepada penulis mengapa penulis memilih Microsoft Security Essentials ini padahal lebih banyak lagi perisian-perisian antivirus yang hebat di luar sana,jawapan penulis adalah mudah,kerana Microsoft Security Essentials merupakan perisian antivirus PERCUMA yang anda boleh muat turun ke dalam komputer anda.

Bagi penulis juga,Microsoft Security Essentials juga mempunyai kelebihannya tersendiri berbanding dengan antivirus-antiivirus yang lain.

Jika anda mempunyai sedikit wang,anda boleh memilih antivirus yang popular seperti Avast,Avira,Kaspersky dan banyak lagi.

Untuk Muat Turun,

URL : http://filehippo.com/download_security_essentials/

 

7. Photoscape

photoscape-06-700x521

 

Jika anda berminat untuk edit gambar anda,anda boleh mencuba perisian percuma ini.Perisian ini juga adalah sangat mudah untuk dipelajari dan penulis pasti anda tentu menyukainya 🙂

Untuk Muat Turun,

URL : http://filehippo.com/download_photoscape/

8. Foxit
foxit-reader_windows_1

Jika anda ingin membuka dokumen berformat .pdf,anda harus memasang perisian ini dahulu.Perisian foxit reader ini merupakan salah satu perisian yang popular untuk membuka dokumen berformat .pdf.

Untuk Muat Turun,

URL : http://filehippo.com/download_foxit/

9. Flash Player

Macromedia-Flash-Player_1

Pernahkah anda mengalami situasi,ketika melayari laman youtube,anda tidak dapat menonton kerana plugin flash player belum dipasang pada komputer anda? Jika pernah anda harus memasang terlebih dahulu perisian ini.

Untuk Muat Turun,

URL : http://filehippo.com/download_flashplayer/

10. itunes

windows-itunes-importing-music-tracks

 

Jika anda seorang penggemar muzik,penulis syorkan anda untuk muat turun perisian ini.Perisian ini membolehkan anda untuk mendengar lagu-lagu kegemaran anda melalui komputer anda.

Untuk Muat Turun,
URL : http://filehippo.com/download_itunes/

 

Baiklah itu sahaja,10 senarai perisian yang penting untuk komputer anda.Pada artikel yang akan datang lagi,penulis akan tambah lagi beberapa perisian yang biasa digunakan untuk komputer anda. Nantikan 🙂

Jangan lupa share artikel ni ya! 🙂

10 Perisian

[easy-social-share buttons="facebook,twitter" counters=0 style="button"]