khairilizwan

Nama sebenar penulis ialah Khairil Izwan bin Jamros @ Khairilizwan. Penulis dilahirkan pada 1/2/1989 di Kudat,Sabah dan kini menetap di Kota Kinabalu,Sabah. Penulis mula aktif dalam dunia internet sejak tahun 2006 lagi dan mula menulis blog pertamanya pada tahun 2008 lagi iaitu blog cekapkomputer.com. Kini penulis bergerak lebih aktif lagi bersama pasukan khasnya yang dikenali sebagai "Khaiz Network".Antara perkhidmatan yang ditawarkan Khaiz Network ialah perkhidmatan membina laman web,minisite,kedai online,sewaan domain & hosting,personal coaching,seminar,perkhidmatan video & gambar untuk perkahwinan,perkhidmatan hotspot dan banyak lagi.

Twitter baru untuk Windows 8

Twitter Windows 8

Twitter Windows 8

Twitter memperkenalkan beberapa ciri baru khusus untuk Windows 8 termasuk menampilkan paparan snap di muka depan, foto, perkongsian, carian dan ‘tiles’ serta notifikasi langsung.

Paparan snap membenarkan tetapan snap di sebelah kiri atau kanan skrin dan kemudian meng­gunakan aplikasi lain secara serentak.

Foto pula boleh ditetapkan pada saiz besar dan tengah manakala perkongsian memboleh­kan tweet daripada mana-­mana aplikasi pada bila-bila masa.

Sementara itu, fungsi carian menjadikan anda lebih mudah untuk mencari akaun atau melihat Tweet menggunakan ‘hashtag’ tertentu. Tiles dan notifikasi secara langsung menggunakan Twitter menunjukkan apa yang berlaku dalam Twitter melalui kotak pada muka depan.

Sumber : [email protected]

 

Twitter Windows 8

[easy-social-share buttons="facebook,twitter" counters=0 style="button"]

Perisian Lightworks BETA Untuk Linux Dilepaskan Pada 30/4/2013

Lightworks

Lightworks

 

Bulan lepas,Team LightWorks telah membuka peluang kepada beberapa pengguna tegar Linux untuk mencuba perisian LightWorks pada sistem operasi mereka.

LightWorks merupakan sebuah perisian untuk mengedit video professional.Ianya telah dibangunkan pada tahun 1989 lagi oleh EditShare LLC.Buat masa ini,perisian ini boleh dijalankan pada sistem operasi Windows.

Pada versi percubaan ALPHA perisian ini,ia telah ditambah ciri-ciri menarik dan juga turut dikemaskini secara berperingkat.

Sebagai salah seorang pengguna sistem operasi Linux,tentu sekali perisian ini akan menggembirakan lagi pengguna sistem operasi ini.

Sama-sama kita menantikan kemunculan perisian Lightworks versi beta ini khas untuk pengguna linux 🙂

Lightworks

[easy-social-share buttons="facebook,twitter" counters=0 style="button"]

GNOME 3.8 Dilepaskan!

Gnome 3.8

 

Baru-baru ini,Gnome 3.8 telahpun dilepaskan.Versi terbaru ini membawa beberapa ciri-ciri tambahan terbaru serta penambahbaikkan.Ini juga termasuk paparan antaramuka.

Antara yang diberi sedikit penambahbaikkan serta pengemaskinian ialah Gnome Shell,setting panel untuk privacy,search,notification dan banyak lagi.

Info lanjut mengenai Gnome 3 ini,sila layari http://www.gnome.org/gnome-3/

gnome 3.8

 

 

gnome-clocks gnome3.8-apps_2 gnome3.8-nautilus-new-folder-icons-color gnome3.8-privacy-settings gnome3.8-search-files-results gnome3.8-web

Gnome 3.8

[easy-social-share buttons="facebook,twitter" counters=0 style="button"]

Facebook Berwajah Baru! (April 2013)

Facebook Berwajah Baru

Assalamualaikum rakan pembaca semua,nampaknya antaramuka facebook berubah lagi.kali ini penulis lihat lagi kemas dan menarik.

Pihak facebook akan menawarkan anda untuk bertukar ke wajah baru ini secara berperingkat jadi tunggu dan lihat saja ya 🙂

Facebook berwajah baru

2

3

4

5

6

7

8

# Bagi mereka yang dah pun bertukar ke facebook berwajah baru ini,apa kata anda?
# Nak jadi rakan fb admin? add sini k… http://www.facebook.com/khairilizwan89

Facebook Berwajah Baru

[easy-social-share buttons="facebook,twitter" counters=0 style="button"]

Ebook Preview Mengenai Windows 8 PERCUMA!!

Ebook Preview Windows 8

ebook preview Windows 8

 

Assalamualaikum,kali ini penulis nak bagi ebook PERCUMA kat korang iaitu “Preview Mengenai Windows 8”.

Ebook percuma ini adalah setebal 33 muka surat,antara isi kandungan ebook ini adalah :

Pengenalan Windows 8
Versi-versi Windows 8
Antaramuka Windows 8
Keperluan Minimum Untuk OS W8 Perbezaan Dengan Windows 7
Edisi Windows 8 Yang Patut Saya Beli 

Walaupun ebook ini ringkas,admin berharap ebook ini mampu memberikan anda sedikit info mengenai sistem operasi terbaru iaitu Windows 8.

Untuk muat turun layari,

http://panduanformatpc.com

* Masukkan nama & email di ruangan yang dikehendaki,kemudian link download akan dihantar ke email anda.

Ebook Preview Windows 8

[easy-social-share buttons="facebook,twitter" counters=0 style="button"]

4 Edisi Utama Windows 8

Windows 8

windows 8

 

Sebelum mula membeli atau upgrade kepada versi Windows 8 anda perlu ketahui edisi yang sesuai untuk anda. Windows 8 di datangkan dengan empat edisi iaitu Windows 8 RT, Windows 8, Windows 8 Pro dan Windows 8 Enterprise. Windows RT dibina khas untuk tablet manakala edisi selebihnya untuk PC, notebook dan netbook.

Berikut penjelasan secara ringkas mengenai edisi Windows 8 :

Windows 8 adalah edisi asal untuk pengguna yang menjalankan keseluruhan fungsi dekstop. Boleh dikatakan segala fungsi yang biasa pengguna gunakan di Windows terdapat pada Windows 8. Windows 8 tidak didatangkan bersama Microsoft Office 2013 seperti mana Windows RT.

Windows 8 PRO
Bagi mereka yang pakar dalam PC mahupun peniaga Pro merupakan pilihan terbaik. Windows 8 Pro megandungi segala apa yang terkandung pada Windows 8. Terdapat pelbagai fungsi tambahan antaranya seperti virtual PC, BitLocker, pegurusan PC dan penyambungan domain. .

Windows 8 Enterprise
Termasuk semua Windows 8 Pro punyai, tetapi lebih menjurus ke arah perusahaan dengan menyediakan perjanjian Jaminan Perisian. Ianya hanya dijual untuk syarikat yang menjalankan perniagaan besar.

Windows RT (Windows Runtime) merupakan edisi terbaru Windows yang mana ianya akan digunakan pada tablet dan laptop. Windows 8 RT direka khas untuk peranti ARM seperti tablet. Versi ini tidak boleh dbeli secara berasingan, kerana ianya sedia dipasang pada tablet dan laptop. Windows 8 RT hanya akan menjalankan perisian yang tersedia melalui Windows Store dan program yang sedia ada didalam Windows termasuk Microsoft Office 2013.

Sumber : Rileks Community

Windows 8

[easy-social-share buttons="facebook,twitter" counters=0 style="button"]

Perbankan internet miliki 12.8 juta orang

Perbankan Internet

perbankan internet

KUALA LUMPUR – Bilangan pengguna berdaftar perbankan internet di negara telah meningkat kepada 12.8 juta orang pada bulan September tahun lalu berbanding hanya 3.2 juta orang pada tahun 2006.

Seiring perkembangan pesat sektor berkenaan, 29 buah bank yang terdiri daripada ahli Persatuan Bank-Bank Dalam Malaysia telah menawarkan perkhidmatan perbankan internet kepada pelanggan.

Pengerusi Persatuan Bank-Bank Dalam Malaysia, Datuk Seri Abdul Wahid Omar berkata, pertambahan statistik itu menunjukkan saluran elektronik dan internet pada masa ini jelas menjadi pilihan pengguna untuk memudahkan urusan mereka.

“Sektor perbankan kini telah berkembang sebagai satu perkhidmatan merentasi sempadan, membolehkan pelanggan mengakses perkhidmatan yang diperlukan pada bila-bila masa dan lokasi,” katanya pada majlis pelancaran kesedaran perbankan elektronik (e-perbankan) 2013 di sini semalam.

Sumber : Kosmo 16 Jan 2013

Perbankan Internet

[easy-social-share buttons="facebook,twitter" counters=0 style="button"]

Pelan Hosting Hostgator! Potongan Harga 50%! 21/12/2012

Hostgator

hostgator

Hostgator iaitu penyedia pelan hosting paling popular telah memberi tawaran yang “gila-gila” dalam masa 24jam ini.Tawaran ini dibuka sehari sahaja pada 21/12/2012 masa US.

Untuk tawaran ini,pihak hostgator memberi potongan harga sebanyak 50% dari harga yang sebelum ni…Tinggal beberapa jam lagi sebelum tawaran ni tamat dan saya tidak pasti samada tawaran seperti ini akan ada lagi pada masa akan datang.

Saya rekomenkan anda membeli hosting dari pihak hostgator sebab pengalaman saya sendiri menggunakan hosting ni memang terbaik dan tidak mengecewakan.

Jika anda berminat,terus sahaja ke laman web hostgator dan buat pembelian sekarang!

http://www.hostgator.com

 

 

Hostgator

[easy-social-share buttons="facebook,twitter" counters=0 style="button"]

Cara Memilih Nama Domain Yang Terbaik

Nama Domain

Dalam artikel kali ini,saya ingin berkongsi kepada anda bagaimana mencari dan memilih sebuah domain yang berkualiti untuk laman web anda.Dari pemantauan saya sendiri,masih banyak mereka di luar sana kurang mengetahui cara mendapatkan serta memilih sebuah domain yang berkualiti terutamanya mereka yang menggunakan domain tersebut untuk bisnes mereka.

Sedar ataupun tidak,domain merupakan aset terpenting yang perlu dijaga terutamanya mereka yang menjalankan perniagaan internet.Saya dapat lihat pada masa kini,telah banyak pengguna internet menceburkan diri dalam perniagaan internet.Oleh itu,untuk memantapkan lagi perniagaan internet anda,anda perlu mengetahui sedikit ilmu cara untuk memilih domain yang terbaik untuk laman web perniagaan anda.

 

Apa yang dimaksudkan “Domain”?

Sumber dari Wikipedia menyatakan Nama domain ialah satu rentetan identifikasi yang mendefinasikan satu bentuk pentadbiran kerajaan autonomi, autoriti, atau kawalan pada Internet. Nama domain terbentuk dengan peraturan dan prosedur Sistem Nama Domain (DNS).

Secara umumnya, nama domain mewakili satu sumber Protokol Internet (IP), seperti sebuah komputer peribadi digunakan untuk akses ke Internet, sebuah server yang menghost satu laman web, atau laman web itu sendiri atau mana-mana perkhidmatan berkomunikasi melalui Internet.

Seperti yang diketahui oleh umum,terdapat beberapa domain yang popular seperti .com, .net, .org dan banyak lagi.Dalam artikel kali ini,saya fokuskan kepada domain jenis .com.Mengapa domain .com?ini kerana domain ini merupakan domain yang paling popular sekali,domain .com mudah diingati oleh sesiapa sahaja. (.com bermaksud commercial).

Terdapat segelintir pemilik domain menggunakan domain yang susah diingati.Hal ini menyebabkan pengunjung sukar mengingati domain tersebut ketika hendak melayari laman web pemilik domain tersebut.Domain umpama alamat rumah kita,semakin sukar alamat rumah kita,semakin sukar lah juga rakan-rakan kita mencari rumah kita.[blog.cekapkomputer.com]

Berikut merupakan domain yang kurang sesuai digunakan terutamanya untuk tujuan bisnes online :

  • Domain yang mempunyai tanda “” .Contoh domain-saya.com.Domain yang mempunyai tanda “” akan menyukarkan lagi pengunjung/pelanggan mengingati alamat laman web kita. Pemilihan domain yang kurang sesuai akan menyebabkan bakal pelanggan anda tercari-cari domain anda dan menyusahkan pelanggan anda.
  • Domain yang mempunyai huruf dan nombor.Contohnya domain2saya.com.Domain seperti ini juga sebenarnya kurang sesuai digunakan walaupun terdapat juga beberapa syarikat besar menggunakan domain jenis ini contohnya maybank2u.com.my dan lain-lain.Gabungan huruf dan nombor pada suatu domain kadangkala menyebabkan pengunjung keliru,contohnya nombor “2” akan ditaip sebagai “two” ataupun “to” dan lain-lain.[blog.cekapkomputer.com]
  • Nama domain yang panjang juga akan membuatkan pengunjung laman web tidak dapat mengingati laman web dengan serta merta.Contohnya domainsayainisangatpanjang.com.Seharusnya kita tidak menyusahkan pengunjung kita untuk mengingati alamat domain kita,perkara ini sangat penting dalam perniagaan internet.
  • Nama domain yang pelik dan sukar diingati.Contohnya asperiasasi.com .Walaupun nama domain tersebut kelihatan cantik dan menarik,namun perkataan domain tersebut kadangkala sukar disebut.Hal ini akan menyebabkan pengunjung mungkin membatalkan hasrat untuk melawat blog/laman web anda.

 

Baiklah saya telah memberikan anda tips contoh domain yang mungkin sukar untuk diingati oleh pengunjung laman web anda.Persoalannya kita,nama domain yang manakah sesuai untuk kita gunakan terutamanya dalam perniagaan internet?

Mungkin bagi anda untuk mendapatkan sebuah domain adalah mudah,namun adakah domain yang anda pilih tersebut adalah yang terbaik dan berkualiti? Ada beberapa tips yang saya dapat kongsikan kepada anda bagaimana mendapatkan nama domain yang berkualiti dan mudah diingat.

  • Nama domain ringkas dan mudah diingati.Pastikan nama domain anda ringkas dan mudah diingati.Seboleh-bolehnya tidak lebih dari 14 abjad.contoh sabahaniaga.com,cekapkomputer.com,pakarjoomla.com.
  • Sesuai dengan nama perniagaan yang anda jalankan.Domain juga memainkan peranan,jika misalnya anda menjual nasi lemak,sebaiknya anda memilih nama domain yang berkaitan dengan bisnes anda contohnya nasilemak.com
  •  Nama domain yang menarik perhatian pengunjung.Domain juga merupakan senjata dalam promosi dan kandungan laman webnya adalah pelurunya.Gunakan nama domain yang menarik dan unik,ini mampu menarik pengguna internet mengunjungi laman web anda.

Terdapat banyak lagi tips untuk pemilihan domain,rasanya tips yang saya berikan ini dah mencukupi dan insyallah dapat memberikan anda idea untuk mencari dan memilih domain yang terbaik untuk anda dan perniagaan anda.

Berjumpa lagi kita pada tutorial yang akan datang.Salam Cekap Komputer! 🙂

 

Nama Domain

[easy-social-share buttons="facebook,twitter" counters=0 style="button"]

1,585 laman ‘phishing’ maklumat rahsia disekat: Joseph Salang

Laman Phishing

laman phishing

KUALA LUMPUR: Sebanyak 1,585 laman web ‘phishing’ (aktiviti untuk mendapatkan maklumat rahsia pengguna dengan cara menggunakan e-mel dan laman web yang menyerupai yang asli atau rasmi) disekat tahun ini, Dewan Rakyat diberitahu hari ini.

Timbalan Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Joseph Salang berkata laman sesawang ‘phishing’ itu adalah daripada sejumlah 1,675 laman seawang yang disekat, setakat ini tahun ini.

Tahun lepas, sejumlah 1,475 laman sesawang juga disekat sebagai langkah pencegahan, katanya menjawab soalan Datuk Ismail Kasim (BN-Arau) semasa persidangan hari ini.

Beliau berkata sebanyak 32 kertas siasatan telah dibuka pada tahun lepas dan sehingga tahun ini, 74 kes lagi telah disiasat untuk kesalahan melibatkan media baru mengikut Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 (Akta 588).

Menjawab soalan tambahan Dr Tan Seng Giaw (DAP-Kepong), beliau berkata kerajaan tidak pernah berbelah bahagi dalam mengambil tindakan kepada mana-mana blog yang menimbulkan dakwaan fitnah terhadap pemimpin tempatan.

Beliau berkata individu yang dituduh atau difitnah oleh blog, boleh membuat aduan terus kepada pihak berkuasa seperti polis dan Suruhanjaya Komunikasi Multimedia Malaysia (SKMM) untuk tindakan undang-undang.

“Aduan juga boleh dibuat jika ia melibatkan kementerian lain. Dari aduan tersebut, tindakan boleh diambil. Sekiranya disiasat dan didapati tiada yang menyalahi undang-undang, maka tiada tindakan akan dilakukan.

“Kementerian dan pihak berkuasa tidak pilih kasih dan mengambil tindakan sewajarnya untuk semua kes yang dilaporkan,” katanya. – Bernama

Laman Phishing

[easy-social-share buttons="facebook,twitter" counters=0 style="button"]

Tablet Windows 8 terbaru

Windows 8

windows 8

Tablet Windows 8 dengan rekaan kekunci nampaknya kini sudah menjadi ikutan di kalangan penggemar telefon. Kini ikutan tersebut turut diikuti oleh LG Mobile yang baru saja memperkenalkan LG H160.

Tablet ini memiliki kekunci slide yang mirip dengan rekaan Asus Eee Pad Slider.

Bezanya, untuk mengeluarkan kekunci QWERTY, anda hanya perlu menekan satu tombol khusus yang tersemat pada layar untuk membolehkan kekunci itu muncul.

Ia mempunyai rekaan yang nipis iaitu 16 milimeter dan mempunyai berat sekitar 1.04 kilogram. Secara luarannya tablet ini tidak mempunyai banyak perbezaan dengan tablet android lain di pasaran.

Layar skrinnya agak besar 11.6 inci dengan resolusi 1366×768 piksel. Manakala untuk prosesor, LG menggunakan prosesor Intel Clover Trail.

Pihak LG mengatakan bahawa bateri tablet ini mampu bertahan hingga 10 jam. Buat masa ini LG hanya bercadang untuk menjual produk terbaru mereka ini

Sumber : Berita Harian

Windows 8

[easy-social-share buttons="facebook,twitter" counters=0 style="button"]

Download Driver Notebook Asus Untuk Windows

Driver ASUS

Assalamualaikum & salam cekap komputer,apa khabar para pengunjung Blog Cekap Komputer? Semoga sentiasa sihat selalu.

Dalam tutorial kali ini,saya ingin berkongsi kepada anda cara untuk muat turun driver untuk laptop jenama Asus.Sebelum ini,ada beberapa rakan dari fan page Cekap Komputer bertanya kepada penulis,cara untuk mendapatkan driver-driver bagi notebook jenama Asus ini.

Kebiasaannya,apabila anda format komputer anda kepada sistem Windows yang baru,terdapat beberapa driver notebook tersebut tidak lengkap dan perlu dipasang.Terdapat dua kaedah yang anda boleh lakukan,pertama sambungkan notebook anda pada internet dan update sistem windows anda(driver akan automatik dipasang bagi OS Windows 7) dan kedua,anda boleh muat turun perisian driver-driver tersebut melalui laman web model laptop yang anda gunakan.

Penulis akan menunjukkan anda kaedah kedua,iaitu muat turun perisian driver tersebut dari laman web ASUS.

Pertama sekali,klik pada http://support.asus.com/download

Driver ASUS

Halaman berikut akan dipaparkan.Kemudian,masukkan nama model laptop asus yang anda gunakan(contoh A43SJ) dan klik butang “Search“.

Selepas itu,klik pada model ASUS seperti yang dipapatkan.

 

Langkah seterusnya,anda akan diminta untuk memilih sistem Windows yang anda gunakan.

Anda akan dapat lihat,senarai driver-driver model notebook yang anda cari.Anda boleh muat turun driver-driver tersebut secara percuma tanpa perlu dikenakan sebarang pembayaran.

 

Klik pada senarai driver yang anda inginkan dan anda akan diberi pilih untuk muat turun driver-driver tersebut melalui Global (DLM),Global & P2P.Klik pada Global dan tunggu sehingga proses muat turun selesai.

 

Mudah bukan! 🙂

 

Driver ASUS

[easy-social-share buttons="facebook,twitter" counters=0 style="button"]

MyIslamicShop.com Lebih 300 Produk Islamik Untuk Anda!

Myislamicshop

myislamicshop

Pada masa kini,produk-produk islamik semakin mendapat sambutan dari semasa ke semasa.Produk seperti Al-Quran digital,produk perubatan islam,buku islamik,produk makanan halal dan banyak lagi merupakan antara produk-produk yang sangat laris di jual.

Namun masalah yang sering berlaku ialah produk-produk ini kadangkala masih sukar diperolehi di kawasan-kawasan yang berhampiran kediaman anda dan masalah kehabisan stok produk juga turut menjadi salah satu masalah untuk memiliki produk-produk islamik tersebut.

Dengan adanya kedai online seperti MyIslamicShop,kini anda lebih mudah membeli-belah produk islamik tanpa perlu bersusah payah dan membuang masa anda! Semuanya boleh dilakukan di hujung jari anda dengan adanya kedai online MyIslamicShop.com. Apa yang anda perlu lakukan ialah layari kedai online myislamicshop dan lakukan pembayaran secara online kemudian pihak MyIslamicShop akan menghantar produk-produk islamik tersebut terus ke rumah anda!

Kini,lebih 300 produk islamik telah disediakan di dalam kedai online MyIslamikShop dan dijangka,ianya akan bertambah dari semasa ke semasa.Anda tidak perlu takut kerana MyIslamicShop didaftarkan di bawah Team Mukmin Global Sdn. Bhd.

Cara-cara Membeli Produk Islamik Di MyIslamicShop

Senarai Harga Produk MyIslamicShop

http://myislamicshop.com/index.php?page=content&id=senarai_harga_produk_mengikut_kategori

 

Sila layari myislamicshop.com untuk melihat produk-produk islamik yang telah disediakan.

Myislamicshop

[easy-social-share buttons="facebook,twitter" counters=0 style="button"]