khairilizwan

Nama sebenar penulis ialah Khairil Izwan bin Jamros @ Khairilizwan. Penulis dilahirkan pada 1/2/1989 di Kudat,Sabah dan kini menetap di Kota Kinabalu,Sabah. Penulis mula aktif dalam dunia internet sejak tahun 2006 lagi dan mula menulis blog pertamanya pada tahun 2008 lagi iaitu blog cekapkomputer.com. Kini penulis bergerak lebih aktif lagi bersama pasukan khasnya yang dikenali sebagai "Khaiz Network".Antara perkhidmatan yang ditawarkan Khaiz Network ialah perkhidmatan membina laman web,minisite,kedai online,sewaan domain & hosting,personal coaching,seminar,perkhidmatan video & gambar untuk perkahwinan,perkhidmatan hotspot dan banyak lagi.

Tips Menjana Pendapatan 4 angka Melalui Facebook Menggunakan Viral Samurai X!

Salam sejahtera dan salam ceria,

Pada masa kini,facebook telah menjadi medium pemasaran yang sangat popular.

Mahukah anda jika saya kongsikan cara bagaimana nak menjana pendapatan pula?

Jika anda betul-betul nak menjana pendapatan menerusi internet dan facebook marketing, saya pasti artikel kali ini sangat bermanfaat untuk anda..

Pertama- Buat Duit Dengan Menjual Produk:
Jika anda sudah mempunyai perniagaan/produk yang ingin di jual,facebook adalah salah satu tempat yang wajib anda gunakan sebagai medium pengiklanan. Anda boleh jual tudung, baju, alat kecantikkan,minuman diet, teddy bear, ebook, al-guran digital dan sebagainya.Pelbagai cara sebenarnya yang boleh dilakukan untuk menjana pendapatan.

Kedua- Buat Duit Sebagai Agen.

Tak semua dari kita yang memiliki modal untuk memulakan perniagaan.Rungutan yang seringkali didengar ialah, “saya tiada modal” ,”saya tiada produk nak jual” dan sebagainya.

Tahukah sahabat, kalau kita tiada modal atau produk, kita masih lagi boleh buat duit. Caranya ialah mendaftar sebagai agen
dan memasarkan produk. Ada yang free dan ada yang dikenakan sedikit yuran pendaftaran.

Kemudian, kita promosikan produk tersebut dan jana komisyen dari setiap jualan. Komisyen pula anda yang sekitar 10% hingga 50%.. Affiliate adalah contoh terbaik buat duit tanpa modal kerana ianya boleh dimulakan percuma sahaja… 🙂


Ketiga- Buat Duit Dengan Applikasi.

Satu cabang baru yang masih belum diterokai sepenuhnya dan mempunyai potensi pendapatan yang cukup lumayan. Bagi mereka yang mahir membangunkan applikasi di facebook, ia mampu memberi pulangan yang cukup lumayan.

Sekiranya sahabat tahu cara nak bangunkan sesebuah applikasi, anda boleh menjana pendapatan melalui pengiklanan, perkhidmatan membangunkan applikasi dan banyak lagi sebenarnya..

Tahukah anda, mereka yang mempunyai pengetahuan dalam membangunkan applikasi mampu menjana RM 3,500 sebulan?? (saya dah bocorkan rahsia mereka untuk anda) heheh..

“Tapi bagaimana nak bangunkan applikasi, susah ke?”

Susah kalau tak tahu.. Tapi kalau tahu, mudah je..:) Viral Samurai X sangat sesuai untuk anda kerana ianya amat lengkap
untuk membantu anda belajar cara membangunkan applikasi..

===============
http://bit.ly/QFq3YX

===============

Bukan itu sahaja, tapi yang paling menarik sekali tentang Viral Samurai X ni, ianya adalah satu teknik rahsia bagaimana untuk membantu anda mendapatkan bilangan fan dan like yang banyak dan ekstreme dalam masa yang cukup singkat!

Untuk mendapatkan 10K hingga 100K fan adalah sangat mudah dengan menggunakan teknik rahsia ini! Malah ada yang menjangkau jutaan fans! Fuhh supaa pawaa.. .:)

 

===============
http://bit.ly/QFq3YX

===============
Jika anda serius untuk mendapatkan kebanjiran fan dan like yang banyak dalam masa yang singkat secara drastic, saya amat
syorkan anda mendapatkannya sekarang..

Malah diajar juga banyak teknik nak menjana pendapatan melalui pembangunan applikasi ini..

Saya amat rekomenkan anda untuk mendapatkannya dan ada akan tahu nanti bagaimana rahsianya menjana pendapatan RM 2,500 – RM 3,500 sebulan.. 🙂

 

Info lanjut layari :

http://bit.ly/QFq3YX

Dapatkan Lebih 50+ Sumber & Bahan Grafik Dari Lubuk Design

Assalamualaikum kepada semua pengunjung blog Cekap Komputer,

Adakah anda seorang designer?ataupun teringin menjadi seorang designer yang hebat dan mantap?

Jika YA!,saya rasa anda tidak harus lepaskan peluang untuk mendapatkan Lubuk Design yang disediakan oleh saudara Khairul Zarizi A.k.a Yoji ini.

Bro Yoji telah menyediakan lebih 50+ sumber dan bahan grafik yang dapat memukau pelanggan anda serta merta. Antara sumber yang bakal memudahkan kehidupan anda sebagai pereka grafik hari ini adalah seperti:

  • Sumber dan bahan design kad bisnes (RM197).
  • Sumber dan bahan design kad kahwin (RM197).
  • Sumber dan bahan design flyers (RM197).
  • Sumber dan bahan design background (RM197).
  • Sumber dan bahan design vector (RM197).
  • Sumber dan bahan design minisite (RM197).
  • Sumber dan bahan design stock photo (RM197).
  • Kesemua format fail ini boleh diubahsuai mengikut keperluan anda sebagai grafik designer (Adobe Photoshop, Illustrator dan sebagainya).
Jika diikutkan harga untuk kesemua bahan-bahan design ini berharga lebih RM1379,namun bro Yoji ada harga istimewa dan terhad untuk mereka yang betul-betul berminat dengan produk ini.

Jika anda ingin mengetahui berapa harga yang bro Yoji tawarkan,klik link http://goo.gl/JK4vA

Ataupun klik banner di bawah ini :

Mengapa Perlu Kemaskini Sistem Operasi Windows Anda?

Upgrade Windows

Pada artikel kali ini,saya akan menyatakan mengapa anda perlu kemaskini sistem operasi yang anda gunakan.Mungkin terdapat sebahagian pengguna Windows versi-versi sebelum ini masih tercari-cari sebab mengapa mereka perlu “berhijrah” kepada versi terbaru Windows terutamanya versi Windows 7 dan yang akan dilancarkan pada bulan oktober 2012 ini iaitu Windows 8.Tentu sekali mereka memerlukan alasan kukuh mengapa mereka perlu berhijrah tambahan mereka telah biasa dengan versi-versi Windows sebelum ini.

Mungkin alasan-alasan yang saya nyatakan ini dapat membantu anda dan mengukuhkan lagi alasan-alasan anda untuk berhijrah ke versi terkini Windows.

Antara beberapa sebab mengapa anda perlu menggunakan sistem operasi terkini ialah :

upgrade windows

Keselamatan PC/Laptop Anda.Seperti anda sedia maklum,virus komputer telah menjadi musuh utama kepada komputer anda dan setiap bulan terdapat sahaja virus-virus yang disebarkan dalam pelbagai bentuk oleh mereka yang tidak bertanggungjawab.Versi sistem operasi seperti Windows 7 dan yang akan datang Windows 8 sudah tentu akan meningkatkan sekuriti sistem operasi untuk menangkis serangan-serangan virus yang baru mahupun yang lama.

 

Sokongan terhadap perisian-perisian terkini.Selain itu,kebanyakkan pembangun-pembangun perisian telah mengemaskini perisian mereka dan perisian tersebut hanya sesuai dipasang pada sistem operasi terkini Windows sahaja.Sudah tentu anda akan terlepas peluang mencuba pengemaskinian perisian-perisian jika anda masih lagi menggunakan sistem operasi yang lama.

 

Pengemaskinian versi sebelum ini akan dihentikan.Antara sebab utamanya,pengemaskinian versi Windows sebelum ini contohnya Windows XP akan dihentikan pada masa yang telah ditetapkan oleh pihak Microsoft.

 

Fungsi-fungsi menarik yang tidak terdapat pada versi-versi Windows sebelum ini.Apa yang anda akan terlepas ialah fungsi-fungsi menarik yang terdapat pada versi Windows yang terbaru,fungsi-fungsi ini tidak terdapat pada versi-versi Windows sebelum ini.Selain itu,rekabentuk versi Windows terbaru kelihatan lebih menarik.

 

Menjimatkan masa anda.Masa itu lebih berharga dari emas,dengan menggunakan versi sistem operasi yang terkini,banyak perubahan yang telah dilakukan untuk menjimatkan masa anda.Versi Windows yang terbaru memudahkan anda membuat carian,capaian dan banyak lagi.

Berikut merupakan salah satu sebab mengapa anda perlu berhijrah ke sistem operasi yang baru.Anda hanya perlu luangkan sedikit masa untuk mempelajari sistem operasi yang baru dan ganjarannya anda akan dapat memperolehi banyak keuntungan untuk diri anda sendiri.

Upgrade Windows

Windows 8 akan dilancarkan pada 26 Oktober 2012

Windows 8

windows 8

Setelah beberapa versi pra-pelancaran dilakukan pada Windows 8,Windows 8 dijangkakan akan dilancarkan pada 26 oktober 2012.Versi-versi pra-pelancaran sebelum ini ialah Developer Preview (September 13, 2011), Consumer Preview (February 29, 2012), and Release Preview (May 31, 2012).

Begitu cepat masa berlalu dan saya pasti terdapat sebahagian pembaca di sana masih belum puas menggunakan dan mempelajari versi-versi Windows sebelum ini,ada juga diantara pembaca masih menggunakan versi Windows XP yang bagi saya juga merupakan versi Windows yang terbaik pernah direalisasikan oleh Microsoft.Mahu ataupun tidak,pada masa akan datang pengguna pasti akan perlu menggunakan sistem operasi terbaru yang dikeluarkan oleh Microsoft.

Windows 8 dibangunkan berdasarkan Metro design language,terdapat beberapa fungsi-fungsi terbaru dan tambahan yang terdapat pada Windows 8,antaranya ialah Internet Explorer 10,fungsi start screen terbaru,Windows Defender lengkap dengan fungsi tambahan terkini,sokongan terhadap USB 3.0,Windows To Go dan banyak lagi.

Terdapat empat edisi utama yang ada pada Windows 8 iaitu Windows 8, Windows 8 Pro, Windows 8 Enterprise, dan Windows RT.Tiga edisi utama iaitu Windows 8, Windows 8 Pro dan Windows 8 Enterprise boleh dipasangkan pada komputer-komputer yang dapat menyokong sistem operasi Windows 7 sebelum ini.

*Insyallah saya akan mengemaskini mengenai sistem opersi Windows 8 ini dari semasa ke semasa kepada pembaca.

 

Windows 8

Ebook “Buat Duit Dengan Affiliate” PERCUMA!!!

Ebook Affiliate

ebook affiliate

Assalamualaikum pembaca-pembaca blog Cekap Komputer.Pada artikel sebelum ini,saya telah berkongsi kepada anda mengenai cara menjana pendapatan tanpa modal melalui program Affiliate. Rujuk http://blog.cekapkomputer.com/2012/08/03/buat-duit-melalui-affiliate .

Kali ini pula,saya ingin berikan pembaca-pembaca semua satu ebook yang bernilai RM50 secara PERCUMA.Ebook yang saya maksudkan ialah “Buat Duit Dengan Affiliate“.Semoga ebook ini akan memberikan manfaat kepada anda dan langkah pertama anda untuk menjanakan pendapatan secara online tanpa perlu mengeluarkan sebarang modal.

Untuk mendapatkan Ebook ini,sila layari http://khairilizwan.com/ebookaffiliate

 

http://khairilizwan.com/ebookaffiliate

 

Ebook Affiliate

Buat Duit Tanpa Modal Melalui Affiliate

Affiliate

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada para pembaca blog Cekap Komputer,

Dalam artikel kali ini,saya ingin kongsikan kepada anda tips berguna bagaimana cara untuk menjana pendapatan melalui online tanpa anda perlu mengeluarkan 1 sen pun wang anda.Jika sebelum ini,anda selalu ke internet untuk melayari laman web sosial seperti facebook,membaca berita online,bermain permainan online dan banyak lagi,pernahkah anda terfikir dalam masa yang sama anda sebenarnya boleh menjana pendapatan online tanpa perlu anda mengeluarkan sebarang kos ataupun modal?

Ya! Saya pasti hanya sebahagian daripada pembaca di luar sana tahu mengenai program ini dan jangan risau,insyallah saya akan cuba terangkan kepada anda! Program yang saya maksudkan ialah Affiliate.

Bagi mereka yang mempunyai blog ataupun laman web,kaedah ini merupakan kaedah terbaik untuk anda menjana pendapatan melalui internet.Anda boleh meletakkan banner link affiliate anda di dalam blog anda kemudian jana pendapatan melaluinya!

 

Apa itu Affiliate?

Secara umumnya,Affiliate bermaksud anda membantu menjual produk orang lain dan apabila produk tersebut berjaya dijual,anda akan dibayar komisyen oleh pemilik produk tersebut.Berbeza dengan bisnes offline,melalui internet,anda akan diberi link khas dan apabila pelawat klik link tersebut dan membuat pembayaran,anda akan mendapat komisyen!

Apa yang lebih menarik,kebiasaannya,terdapat sesetengah pemilik produk menawarkan komisyen sehingga 50%!

 

Apakah Produk Yang Dijual?

Persoalan ini bergantung kepada pemilik produk,ada diantara mereka menjual produk digital seperti ebook,perisian dan lain-lain,dan ada juga turut menjual produk berbentuk fizikal seperti Al-Quran Digital,Buku dan sebagainya.

Kebiasaannya mereka yang menjual produk digital akan menawarkan komisyen sehingga 50%.Contohnya misalnya harga produk tersebut RM80,jika terdapat sebarang pembelian melalui link affiliate anda,anda akan mendapat komisyen sebanyak RM40.

 

Bagaimana Proses Pembayaran Komisyen Tersebut?

Ini juga bergantung kepada pemilik produk tersebut,tetapi kebiasaannya mereka akan menggunakan bank dari Maybank,Cimb dan juga Paypal.Bagi mereka yang mempunyai Maybank2u ataupun Cimb Clicks tentu sekali memudahkan lagi anda menyemak pembayaran komisyen affiliate anda.

 

Bahan-Bahan Untuk Mempromosikan Produk 

Selain itu apa yang lebih menarik,terdapat juga pemilik produk menyediakan bahan-bahan promosi kepada anda dan anda tidak perlu lagi bersusah payah untuk mencari bahan bagi mempromosikan sesuatu produk tersebut.

 

Untuk memudahkan lagi pemahaman anda,saya berikan anda satu contoh laman web jualan yang ada menawarkan program affiliate ini.Web jualan tersebut adalah produk digital saya sendiri iaitu Pakar Joomla 2.5.

http://pakarjoomla.com

 

Untuk melayari ruangan ahli affiliate untuk web jualan Pakar Joomla tersebut,anda boleh layari http://pakarjoomla.com/affiliates.Dalam contoh kali ini,saya menggunakan Sistem Affiliate Lite v2.0.Sistem ini banyak digunakan oleh usahawan-usahawan internet di luar sana.

 

Bagi mereka yang belum mendaftar,anda boleh klik pada butang “Klik Di Sini Untuk Mendaftar” kemudian masukkan butiran-butiran yang dikehendaki.

Untuk makluman,Username Pilihan merupakan username untuk link affiliate anda dan juga log masuk id anda nanti.

http://www.pakarjoomla.com/hop.php?ref=get

Dalam contoh ini,anda boleh lihat id get adalah merupakan username dan juga id untuk log masuk affiliate saya.

 

Setelah selesai mendaftar,anda boleh masuk ke ruangan affiliate menggunakan username dan juga kata laluan anda.Anda akan dapat lihat link affiliate anda dan juga ruangan-ruangan yang telah disediakan yang lain.

PERHATIAN : 

Contoh link affiliate anda ialah

http://www.pakarjoomla.com/hop.php?ref=username_anda

 

Pada menu Bahan Promosi,anda boleh lihat bahan-bahan yang telah disediakan oleh pemilik produk untuk memudahkan anda mempromosikan link affiliates anda.

Untuk mereka yang mempunyai blog ataupun laman web,anda juga boleh meletakkan banner-banner tersebut ke dalam laman web anda,pengunjung yang klik banner tersebut akan dibawa ke web jualan pakar joomla dan anda akan dibayar komisyen apabila terhasilnya jualan produk.

 

Apabila terdapat sebarang pembelian dari link affiliate anda dan telah disahkan,anda akan mendapat email seperti berikut.

 

Alhamdulillah,semoga sedikit sebanyak artikel ini telah membuka dan memberi anda sedikit ilmu mengenai perniagaan internet.Insyallah,pada artikel akan datang,saya akan kongsikan kepada anda sebuah ebook percuma mengenai affiliate.

 

 

Affiliate

Pencetak Mesra Pengguna Canon Pixma MX372

Canon Pixma MX372

Canon Pixma MX372

Pasti sangat menjengkelkan jika harus berhadapan dengan pencetak yang sering tersekat atau lambat. Canon tampil dengan Canon Pixma MX372 yang mempermudah kerja mencetak dokumen.

Ini kerana pencetak ini menggunakan pengisian katrij (cartridge loading) sistem terbaru. Bukan itu saja, pencetak terbaru ini juga dilengkapi dengan kemudahan pengimbasan (scanner).

INFO: Canon Pixma MX372

– Menggunakan pengisian katrij sistem terbaru.

– Dilengkapi pengisian 30 halaman dokumen automatik (autodocument feeder)
– Dilengkapi dengan pengimbasan (scanner)

Sumber : BH

Canon Pixma MX372

Dua penggodam data ditahan

Penggodam

Polis di Korea Selatan menahan dua penggodam yang mencuri data peribadi 8.7 juta pelanggan daripada Korean Telecom, penyedia perkhidmatan mudah alih kedua terbesar negara itu.

KT berkata, kedua-dua penggodam itu ditahan selepas mencuri data seperti nama pelanggan, nombor telefon dan nombor pendaftaran kediaman selama lima bulan sejak Februari dan menjualnya kepada firma pemasaran dalam talian.

“Jumlah pengguna yang terjejas mewakili hampir separuh daripada 17 juta pelanggan kami,” kata jurucakap KT sambil menambah syarikat itu memaklumkan kepada pihak polis pada 13 Julai selepas mendapati tanda serangan penggodam.

Agensi berita Yonhap, memetik pihak polis berkata kedua-dua individu itu adalah bekas penulis program dalam syarikat IT tempatan yang sudah meraih sekurang-kurangnya 1 bilion won (RM2.77 juta) dengan menjual data yang dicuri itu.

Tujuh individu lain juga didapati melakukan tempahan untuk membeli data bocor itu bagi tujuan pasaran melalui telefon, kata Yonhap.

“Kami memohon maaf kerana menyebabkan kebocoran maklumat peribadi anda. Kami akan melakukan yang terbaik bagi memastikan kejadian sama tidak berulang lagi,” kata KT dalam satu kenyataan kepada pelanggan.

Serangan penggodam terhadap syarikat besar ditujukan bagi mendapatkan akses kepada data peribadi pelanggan yang mana ia sering berlaku di Korea Selatan, salah satu negara yang mempunyai perhubungan dalam talian tertinggi di dunia.
Pihak berkuasa Seoul berkata pada Julai tahun lalu, penggodam menggunakan alamat internet yang didaftarkan di China dan berjaya mengakses laman web utama Korea Selatan termasuk, portal Nate.com dan mungkin mencuri data peribadi 35 juta pengguna.

Pada November 2011, pembangun utama permainan Seoul, Nexon menyaksikan maklumat 13 juta pengguna permainan internet popularnya, MapleStory dicuri oleh penggodam.

Pada 2010, pihak berkuasa melancarkan siasatan terhadap sistem keselamatan peruncit utama, Shinsegae dan 24 syarikat lain selepas data peribadi 20 juta pelanggan bocor._AFP

Sumber : BH

Penggodam

Jom Buat Kartun Komik Menggunakan Rage Maker!

Rage Maker

Assalamualaikum & salam 1 CK,

Agak lama juga saya tidak kemas kini blog ini yer….Insyallah saya akan mula aktif kembali dalam dunia blogging ni mengikut jadual yang saya telah susun hehe…

rage maker

Pernah tak korang lihat kartun-kartun berdialog di blog ataupun di laman sosial facebook seperti gambar di atas? Setiap masa saya dapat lihat banyak kartun-kartun yang dikongsi oleh rakan-rakan  mengikut kreativiti mereka terutamanya di halaman facebook.

Bagi mereka yang telah mengetahui cara membuat kartun ni,rajin-rajin la ya kongsikan kepada rakan-rakan kartun korang…dan bagi mereka yang tidak mengetahui cara untuk membuat kartun sebegini,anda boleh layari laman web http://ragemaker.net untuk membuatnya.

Di dalam laman web Rage Maker ini,anda boleh membuat kartun dengan pelbagai reaksi muka antaranya ialah reaksi marah,gembira,sedih,terkejut dan banyak lagi.

Anda juga boleh membina petak pada halaman komik kartun anda mengikut apa yang anda inginkan.

Terdapat banyak lagi fungsi-fungsi menarik yang terdapat pada Rage Maker,apa yang anda perlukan ialah layari laman web http://ragemaker.net .Anda tidak perlu install sebarang perisian untuk menggunakannya,ianya adalah PERCUMA.
Setelah siap,anda boleh simpan kartun anda sebagai gambar dalam format .png dan lain-lain.

Selamat Mencuba!

 

 http://ragemaker.net

Rage Maker

Apple didenda RM7.2j

Apple

Apple

SYDNEY – Syarikat telekomunikasi gergasi Apple diarah membayar denda A$2.25 juta (RM7.2 juta) termasuk kos perbicaraan A$300,000 (RM1juta) kerana didakwa sengaja mengelirukan pengguna berhubung keupayaan iPad menggunakan talian empat generasi (4G) di Australia.

Hakim Mordy Bromberg mengumumkan keputusan itu selepas mendapati Apple melanggar Undang-undang Pengguna susulan daripada dakwaan banyak pihak bahawa talian 4G sebenarnya tidak boleh digunakan di negara tersebut.

“Ia adalah kesalahan serius kerana pengguna iPad telah tertipu dengan perkhidmatan 4G yang diiklankan oleh Apple,” katanya.

Sumber : Sinar Harian

Apple

Aktifkan “Lock Screen” pada Mac OS

Lock Screen Mac

Assalamualaikum & salam cekap komputer kepada semua pembaca blog Cekap Komputer.Pada tutorial kali ini,saya akan memberikan anda sedikit panduan cara untuk mengaktifkan Lock Screen pada Mac OS.

Fungsi “Lock Screen” ini berguna kepada pengguna Mac yang ingin kunci komputer mac mereka,dan pengguna memerlukan username dan katalaluan untuk log masuk.

Langkah 1 : Pastikan akaun pengguna mac yang anda gunakan lengkap dengan katalaluan,boleh lihat di Users & Groups dalam System Preferences.

Langkah 2 : kemudian,melalui System Preferences,pilih “Security & Privacy“.

lock screen mac

 

Langkah 3 : Kemudian,pada tab “General“, tick pada “Require password immediately after sleep or screen server begin“.

 

Langkah 4 :  Selepas itu,untuk lock screen sistem operasi mac anda, tekan butang kekunci Shift + Command + Eject serentak.Mac anda akan diletakkan di dalam mode “Sleep” selepas itu,kemudian apabila anda aktifkan kembali Mac anda,anda akan dapat lihat paparan Login,untuk log masuk anda perlukan username dan katalaluan anda.

Selamat Mencuba!

 

Lock Screen Mac

Sistem Operasi Ubuntu 12.04 Linux Direalisasikan!

Ubuntu 12.04

ubuntu 12.04

Kepada peminat sistem operasi Ubuntu,ini merupakan berita baik untuk anda.Sistem operasi Ubuntu 12.04 kini telah direalisasikan.Ubuntu 12.04 yang juga dikenali sebagai Precise Pangolin ini merupakan versi LTS iaitu Long Term Support untuk versi ubuntu linux.Ubuntu 12.04 ini dijangka akan disokong sehingga April 2017.

Info ringkas dari wikipedia.org mengenai ubuntu 12.04 :

Ubuntu 12.04 LTS (Precise Pangolin) will be the next release after 11.10 and will be a Long Term Support (LTS) release, scheduled to be released on 26 April 2012.[128] The name for the release was announced by Shuttleworth on 5 October 2011.[129] Unlike previous LTS releases that have been supported for three years for the desktop version and five years for the server version, this release will be supported for five years on both.[130][131]

Following the Ubuntu Developer Summit in early November 2011 Canonical announced that the default download for 12.04 will be 64-bit, with 32-bit still available as a user choice. Other planned changes for this release include a much faster start up time for the Ubuntu Software Center and refinements to Unity. This release will replace the Banshee media player withRhythmbox and drop the Tomboy note-taking application and the supporting Mono framework as well.[132][133]

In January 2012 Shuttleworth announced that Ubuntu 12.04 would incorporate a new Head-Up Display (HUD) feature that will allow hotkey searching for application menu items from the keyboard, without the need for using the mouse. Shuttleworth said that the HUD “will ultimately replace menus in Unity applications” but for Ubuntu 12.04 at least the menus will remain.[134]

 

Untuk muat turun sistem operasi Ubuntu 12.04 ini secara percuma,sila layari http://www.ubuntu.com/download

Ubuntu 12.04

300,000 pengguna mungkin kehilangan akses internet Julai ini: FBI

Akses Internet

WASHINGTON: Biro Siasatan Persekutuan (FBI) hari ini memberi amaran bahawa lebih daripada 300,000 pengguna internet di seluruh dunia mungkin kehilangan akses internet pada Julai ini susulan satu penipuan bernilai jutaan ringgit.

Bagaimanapun, pengguna boleh menarik nafas lega apabila FBI berjaya mencipta langkah penyelesaian yang mana mangsa siber itu hanya perlu melayari dcwg.org,

 bagi membolehkan mereka menyemak sama ada dijangkiti virus sekali gus menghapuskan sebarang perisian yang mendatangkan ancaman. Terdahulu, enam rakyat Estonia ditahan atas tuduhan penipuan pada November lalu, dua tahun selepas FBI melancarkan Operasi Hantu Klik bagi mengesan kumpulan yang menyerang komputer di seluruh dunia dengan malware “DNS Changer” mereka, yang berfungsi mendedahkan komputer itu kepada virus.Sumber : Bharian

Akses Internet