Bagaimana cara untuk anda aktifkan windows(XP) anda ketika tamat tempoh 30 hari

Pernahkah anda mengalami situasi begini?anda membeli windows xp original dan anda install ke dalam komputer anda…sepatutnya windows yang original tersebut anda perlu aktifkan selepas install dalam masa 30 hari….dan dalam masa yang diminta tersebut anda terlupa untuk aktifkan dan menyebabkan anda tidak dapat login ke dalam windows anda seperti biasa…
Sewaktu saya masih baru dalam dunia komputer ini,saya pernah bertanya kepada kawan saya bagaimana menyelesaikan masalah ini,jawapan yang saya terima tiada lain iaitu format kembali….hehe…yelah biasalah waktu belajar dulu xda kerja lain ambik kerja mudah format jer terus…
Namun,cara yang diutarakan oleh kawan saya tidak boleh dipakai terus,terdapat banyak alternatif lain selain format terus…pada post kali ini saya akan kongsikan satu tips mudah yang anda boleh lakukan jika anda mengalami masalah seperti ini…Untuk mengaktifkan windows anda ketika lebih 30 hari,komputer anda harus berhubung ke internet…Masalah yang berlaku ialah apabila anda tidak dapat menyambungkan komputer anda ke internet mungkin kerana komputer anda belum di”set” atau sebagainya.
Langkah pertama yang anda perlu lakukan ialah set komputer anda supaya ia dapat connect ke internet,tentu sekali anda tidak dapat login ke windows seperti biasa jika windows anda tidak diaktifkan dalam masa 30 hari…namun ada cara lain yang anda boleh lakukan untuk set komputer anda supaya dapat connect ke internet.

Pertama sekali,ketika mesej seperti gambar bawah keluar,minimize tetingkap yang dipaparkan.
letsactivatexz7

kemudian,tekan butang windows + butang “U” pada keyboard anda.

images
Gambar : butang “windows” pada keyboard.

ketika anda tekan secara serentak butang windows + “u” pada keyboard anda,program Narrator akan terpapar….kemudian klik pada icon komputer yang berada di hujung tetingkap program tersebut.
paparan

Satu menu akan dipaparkan,kemudian klik pada “About Narrator”
about
gambarajah seperti diatas akan dipaparkan,kemudian klik pada “Microsoft Web site” .Kemudian Internet explorer akan terpapar.Apa yang perlu anda lakukan ialah, taip c:\windows\explorer.exe pada ruangan address bar internet explorer tersebut,kemudian tekan enter.Anda akan diminta untuk muatturun explorer.exe tersebut,apa yang anda perlu lakukan ialah “double klik” explorer.exe tersebut selepas anda siap download,jika anda berjaya anda akan datang lihat start menu windows dan lain-lain keluar sama seperti anda login ke windows sebelum ini.Apa yang perlu anda periksa ialah sambungan internet komputer anda.periksa di bahagian network komputer anda.

Setelah komputer anda telah dapat sambungan internet seperti biasa,aktifkan windows seperti biasa dengan cara login semula ke windows.

p/s : Jika anda berada di pejabat atau tempat kerja yang memerlukan anda set komputer anda menggunakan ip statik yang disediakan,sila rujuk di sini..atau minta bantuan juruteknik komputer di tempat kerja anda.

© 2009, khairilizwan. All rights reserved.

khairilizwan

Nama sebenar penulis ialah Khairil Izwan bin Jamros @ Khairilizwan. Penulis dilahirkan pada 1/2/1989 di Kudat,Sabah dan kini menetap di Kota Kinabalu,Sabah. Penulis mula aktif dalam dunia internet sejak tahun 2006 lagi dan mula menulis blog pertamanya pada tahun 2008 lagi iaitu blog cekapkomputer.com. Kini penulis bergerak lebih aktif lagi bersama pasukan khasnya yang dikenali sebagai "Khaiz Network".Antara perkhidmatan yang ditawarkan Khaiz Network ialah perkhidmatan membina laman web,minisite,kedai online,sewaan domain & hosting,personal coaching,seminar,perkhidmatan video & gambar untuk perkahwinan,perkhidmatan hotspot dan banyak lagi.

Leave a Reply

Close Menu