Berhati-hati! Jangan jadi mangsa di dunia internet!

Seperti dalam artikel saya sebelum ini,cubaan oleh pihak tidak bertanggungjawab untuk mencuri maklumat akaun bank kita kian menjadi-jadi…selalunya risiko besar tertumpu kepada mereka yang menggunakan khidmat online banking seperti maybank2u,cimb clicks dan sebagainya….baru2 ini banyak saya terima email palsu ini…..menurut email palsu ini,akaun bank kita mengalami masalah dan anda diminta untuk login ke akaun bank contohnya menggunakan maybank2u dan sebagainya…melalui email yang saya terima yang tidak tahu datangnya dari mana ini,mereka cuba untuk memperdayakan pengguna2 maybank2u….tentu sekali jika anda tidak membaca dengan teliti email ini akan terpedaya…..

contoh tajuk email yang anda terima kononnya dari maybank2u

jika anda teliti dengan betul anda boleh lihat pautan maybank2u bukanlah ke laman web rasmi maybank2u…..

tips utama untuk tidak terpedaya :

Jangan sesekali isi atau mempercayai sebarang email yang menyuruh anda mengisi maklumat2 penting anda terutama sekali berkaitan dengan akaun bank anda..! sentiasa berwaspada dengan dunia internet….banyak kebaikan dan keburukan darinya….

© 2009, khairilizwan. All rights reserved.

khairilizwan

Nama sebenar penulis ialah Khairil Izwan bin Jamros @ Khairilizwan. Penulis dilahirkan pada 1/2/1989 di Kudat,Sabah dan kini menetap di Kota Kinabalu,Sabah. Penulis mula aktif dalam dunia internet sejak tahun 2006 lagi dan mula menulis blog pertamanya pada tahun 2008 lagi iaitu blog cekapkomputer.com. Kini penulis bergerak lebih aktif lagi bersama pasukan khasnya yang dikenali sebagai "Khaiz Network".Antara perkhidmatan yang ditawarkan Khaiz Network ialah perkhidmatan membina laman web,minisite,kedai online,sewaan domain & hosting,personal coaching,seminar,perkhidmatan video & gambar untuk perkahwinan,perkhidmatan hotspot dan banyak lagi.

This Post Has One Comment

  1. Tahniah …..
     

Leave a Reply

Close Menu