Muat turun 3 ebook PERCUMA 2011!!

Baiklah khas untuk pembaca-pembaca blog cekap komputer.Kali ini saya akan memberikan kepada anda 3 ebook dalam bahasa melayu PERCUMA untuk anda.

 

 

 

 

 

 

 
Bagi sesiapa yang mempunyai masalah untuk muat turun ebook “Koleksi-koleksi artikel terbaik Cekap Komputer 2008 – 2011” dan ebook “Panduan membuat dual boot Windows dan Ubuntu Linux“,anda boleh download melalui pautan baru yang saya sediakan ini,dan bonus kepada anda,anda juga akan mendapat sebuah lagi ebook beserta lesen MRR iaitu ebook “Rahsia Minda Wang“.

 

Rahsia Minda Wang (Disertakan dengan lesen MRR).

Isi Kandungan Ebook Ini:

Bahagian #1 : Wang dan anda.

Apa yang anda perlu faham tentang wang.
Makna Wang?
Beringat sebelum terkena.
Masa dan wang.

Bahagian #2 : Bagaimana hendak mengejar kekayaan?

2 cara biasa untuk kaya.
3 cara untuk cari wang.

Bahagian #3 : Syarat utama untuk melabur.

Makna perlaburan kepada anda?
Perlaburan untuk diri sendiri.
Kepentingan pendidikan kewangan.

Bahagian #4 : Bagaimana hendak keluar dari masalah kewangan?
Strategi Bertahan.
Strategi Menyerang.

 

Untuk muat turun ebook-ebook tersebut,layari :

http://khairilizwan.com/ebookck2011/


[easy-social-share buttons="facebook,twitter" counters=0 style="button"]

Perisian Sistem Auto Minisite Telah Dilancarkan!

Akhirnya sebuah perisian yang telah lama dinantikan untuk mereka yang menjalankan perniagaan internet telah dilancarkan oleh Bearnerd Bondly,seorang usahawan online Malaysia.Minisite antara faktor yang memainkan peranan bagi seseorang usahawan online.Walaupun anda memiliki produk yang mantap dan berguna,tanpa minisite yang menarik ada kemungkinan menyebabkan penjualan produk anda kurang mendapat sambutan.

Artikel menarik yang kita boleh dapat dari laman jualan Sistem Auto Minisite ini,

Mari hadapi kenyataan… ! Dengan keadaan ekonomi yang kurang baik ketika ini, semakin ramai yang ghairah untuk menjana pendapatan sampingan melalui internet. Pakar-pakar perniagaan internet mengatakan bahawa menjual produk di internet sungguh mudah, malah mereka katakan anda boleh tidur seharian tanpa perlu bekerja kerana website anda akan bekerja untuk anda. Tapi sebenarnya pakar-pakar perniagaan internet sembunyikan sesuatu daripada anda iaitu… Proses Teknikal Membina Minisite!

Itulah hakikat perjalanan setiap usahawan internet. Mereka harus melalui satu kitaran yang WAJIB dibuat sebelum berjaya memasarkan produk mereka di internet iaitu BELAJAR BINA MINISITE dari SIFAR. Proses pembelajaran yang menjenuhkan inilah yang menjadi PENGHALANG besar kepada ramai newbie perniagaan internet.

Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai produk ini,Layari http://bit.ly/pxzDSg

[easy-social-share buttons="facebook,twitter" counters=0 style="button"]

Download Preview “Panduan Lengkap Pakar Joomla” PERCUMA!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Assalamualaikum dan selamat berpuasa kepada semua pembaca Cekap Komputer yang beragama Islam.Khusus kepada mereka yang berminat,dapatkan preview percuma ebook “Panduan Lengkap Pakar Joomla” yang akan dilancarkan pada 19/9/2011 ini.

Ebook ini ditulis oleh admin Cekap Komputer sendiri iaitu Khairilizwan,ebook ini akan mengajar anda cara untuk membina laman web menggunakan perisian Joomla.Tutorial bergambar yang ditunjukkan langkah demi langkah ini,sesuai untuk semua peringkat termasuk mereka yang langsung tidak mempunyai asas dalam membina laman web menggunakan perisian Joomla ini.

Download preview PERCUMA “Panduan Lengkap Pakar Joomla” dan ikuti info-info semasa mengenai ebook ini melalui email anda.

Untuk mendapatkan Preview Panduan Lengkap Pakar Joomla,Layari :

http://pakarjoomla.com

 

 

 

[easy-social-share buttons="facebook,twitter" counters=0 style="button"]

Adakah Google+ Bakal Saingi Facebook.com?

 

 

 

 

 

 

Pada 28 Jun 2011,Google telah melancarkan satu lagi  projek terbarunya iaitu Google+ (Juga dikenali sebagai Google Plus atau G+).Google+ merupakan sebuah laman sosial yang mungkin bakal bersaing dengan laman sosial No.1 sekarang iaitu facebook.com. Persoalannya adakah Google+ dapat tandingi facebook.com yang mempunyai lebih 750 juta pengguna?

Buat masa ini,Google+ masih dalam fasa percubaan dan hanya segelintir pengguna sedia ada sahaja boleh menjemput rakan-rakan mereka mencuba laman sosial ini.Google+ mengintegrasikan perkhidmatan-perkhidmatan sosial seperti Google Profiles and Google Buzz , dan memperkenalkan perkhidmatan baru Circles, Hangouts, Sparks , dan Huddles.Google+ juga akan boleh diakses melalui komputer dan telefon bimbit yang menggunakan sistem pengendalian Android dan IOS.

Ketika Google melancarkan Google+ ini sejak dua minggu yang lalu,pengguna Google+ ini telah mencapai lebih 10 juta pengguna.Sama-sama kita lihat adakah Google+ mampu bersaing dengan facebook.com dan sudah pasti kedua-dua laman sosial ini mempunyai kelebihan dan keburukanya tersendiri.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter" counters=0 style="button"]

Download ebook “Koleksi Artikel-artikel Terbaik Cekap Komputer 2008 – 2011 PERCUMA!

 

 

 

 

 

Assalamualaikum dan salam sejahtera,Saya Khairilizwan merupakan penulis & pemilik blog Cekap Komputer ini.Terima kasih kerana sentiasa menyokong perjalanan Cekap Komputer dari tahun 2008 lagi.Walaupun terdapat banyak rintangan dan cabaran untuk mengemaskinikan blog ini,blog Cekap Komputer ini masih tetap berdiri hingga ke hari ini.

Oleh sebab masa yg kurang mengizinkan,saya tidak dapat mengemaskinikan blog ini dengan lebih kerap.Namun saya sentiasa berusaha untuk memastikan blog ini sentiasa memberikan anda sesuatu yg berguna.Saya juga bercadang untuk mencari penulis kedua untuk blog ini…Ada sesiapa berminat?hehe..

Saya juga mengucapkan ribuan terima kasih kepada anda,kerana dari semasa ke semasa ahli komuniti facebook Cekap Komputer dan pada masa kini telah meningkat kepada 7,700 lebih dan dijangka akan meningkat kepada 10 ribu dalam beberapa bulan lagi.Saya akan mengemaskinikan beberapa bahan termasuk ebook percuma untuk ahli komuniti Cekap Komputer ini.

Khas untuk ahli komuniti Cekap Komputer,anda boleh muat turun ebook “Koleksi Artikel-artikel Terbaik Cekap Komputer 2008 – 2011 ini secara PERCUMA! Ya ianya PERCUMA 100%!! .Koleksi-koleksti artikel ini yang saya tulis dari tahun 2011 lagi,saya kumpulkan dan dijadikan ebook supaya memudahkan lagi anda membaca artikel-artikel dari blog Cekap Komputer.Anda bebas mengedarkan ebook ini kepada sesiapa sahaja dengan syarat tidak sama sekali menjual ebook ini.

Selain ebook ini,saya sertakan sekali juga ebook “Panduan Membuat Dual Boot Ubuntu dan Windows” untuk koleksi anda.

P/s : Buat masa ini saya limitkan pautan download ini kepada ahli komuniti facebook Cekap Komputer dahulu,anda boleh mendapatkan pautan download ebook ini melalui aplikasi muat turun facebook yang disediakan.Saya akan kemaskini pautan download dari semasa ke semasa.

 

Anda boleh download ebook ini di :

http://khairilizwan.com/ebookck2011/

 

 

 

 

[easy-social-share buttons="facebook,twitter" counters=0 style="button"]

Jom Main Game “Angry Bird” melalui pelayar web Google Chrome

Salam Cekap Komputer kepada semua pembaca blog Cekap Komputer.Pada post kali ini,saya hanya ingin berkongsi kepada anda satu permainan yang sejak kebelakangan ini kian popular.Permainan tersebut ialah “Angry Birds”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Info lanjut mengenai permainan “Angry Birds” ini :

  • Permainan ini dibangunkan oleh Rovio Mobile.
  • Permainan ini mula dikeluarkan untuk iOS Apple pada Disember 2009.
  • Sejak itu,lebih 12 juta salinan telah dibeli dari aplikasi store Apple.Hal ini mendorong syarikat-syarikat telefon pintar scrin sentuh yang lain berminat dengan permainan ini,salah satunya ialah pengendali sistem Android.

“Angry Birds is a puzzle video game developed by Finland-based Rovio Mobile. Inspired primarily by a sketch of stylized wingless birds, the game was first released for Apple’s iOS in December 2009.[1] Since that time, over 12 million copies of the game have been purchased from Apple’s App Store,[2] which has prompted the company to design versions for other touchscreen-based smartphones, such as those using the Android operating system, among others.In the game, players use a slingshot to launch birds at pigs stationed on or within various structures, with the intent of destroying all the pigs on the playfield. As players advance through the game, new birds appear, some with special abilities that can be activated by the player. Rovio Mobile has supported Angry Birds with numerous free updates that add additional game content, and the company has even released stand-alone holiday and promotional versions of the game.Angry Birds has been praised for its successful combination of addictive gameplay, comical style, and low price. Its popularity led to versions of Angry Birds being created for personal computers and gaming consoles, a market for merchandise featuring its characters and even long-term plans for a feature film or television series. With a combined 200 million downloads across all platforms and including both regular and special editions,[3] the game has been called “one of the most mainstream games out right now”,[4] “one of the great runaway hits of 2010”,[5] and “the largest mobile app success the world has seen so far”.[6]”

Bagaimana cara untuk main permainan “Angry Birds” melalui pelayar web Google Chrome?

Buka http://chrome.angrybirds.com/ ini,menggunakan pelayar web anda.Kemudian klik “Install”.

 

 

 

 

 

 

 

Setelah selesai proses installation,anda boleh mula bermain permainan ini.Mudah bukan?

p/s Jika terdapat masalah untuk install aplikasi ini ke pelayar web google chrome anda,sila kemaskini pelayar web Google anda ke versi terkini.

Kalau dah cuba permainan ni kongsi2 yer,best ke tak..hehe…

[easy-social-share buttons="facebook,twitter" counters=0 style="button"]

Peraduan Mini “Kreatif Raya Cekap Komputer” 13/6/2011 – 19/8/2011

Peraduan Mini “Kreatif Raya Cekap Komputer” dibuka sekarang! Anda boleh menghantar penyertaan anda atau mengundi gambar kegemaran anda di album khas facebook “Kreatif Raya Cekap Komputer” http://www.facebook.com/media/set/?set=a.10150229089171649.340223.161144571648 .Pemenang dipilih berdasarkan gambar yang mendapat undian “like” paling banyak.

Peluang anda untuk menambah duit raya anda pada tahun ini dengan menyertai peraduan mini “Kreatif Raya Cekap Komputer“!.

Terima kasih kerana terus menyokong Cekap Komputer.Tanpa kita sedari Cekap Komputer telah masuk tahun yang ke 4,ini semua hasil sokongan anda semua!.Bagi menghargai sokongan yang anda berikan,Cekap Komputer akan mengadakan satu peraduan mini khas untuk anda iaitu “Kreatif Raya Cekap Komputer“.

Nak tahu Hadiah “duit raya” bagi pemenang yang bertuah?

Hadiah Tempat Pertama : RM150

Hadiah Tempat Kedua : RM100

Hadiah Tempat Ketiga : RM50

Peraduan Mini “Kreatif Raya Cekap Komputer” ini akan berlangsung bermula pada 13/6/2011 dan akan berakhir pada 19/8/2011.

 

 

Info Lanjut & Syarat-syarat Penyertaan :

  • Penyertaan dibuka kepada sesiapa sahaja yang berminat tidak mengira bangsa dan agama.
  • Hantarkan gambar paling kreatif anda ke email [email protected]
  • Hanya gambar berformatkan jpeg/jpg dan png sahaja diterima.Saiz gambar mestilah tidak melebihi 640 x 480 pixels.
  • Anda perlu sertakan Nama Penuh dan Alamat anda dalam email tersebut.
  • Anda boleh menggunakan perisian edit gambar seperti adobe photoshop dan sebagainya terpulang kepada kreativiti anda.
  • Hanya 1 penyertaan gambar yang akan diterima bagi setiap peserta.Jika anda menghantarkan gambar lebih dari 1,pihak CK akan memilih secara rawak gambar untuk dimasukkan ke dalam penyertaan.
  • Pemenang tempat pertama,kedua dan ketiga ini akan dipilih berdasarkan gambar yang mendapat bilangan “like” facebook paling banyak sekali.
  • Setiap gambar-gambar yang dihantar akan dimasukkan ke dalam album khas “Kreatif Raya Cekap Komputer” di facebook.com/cekapkomputer .Anda boleh mengundi gambar kesukaan anda di fan page tersebut.
  • Peraduan ini akan bermula pada 13/6/2011 dan akan berakhir pada 19/8/2011.Penyertaan akan ditutup serta merta pada 19/8/2011.
  • “Duit Raya” akan dibankin ke dalam akaun bank pemenang pada 22.8.2011 dan melalui bank Maybank,CIMB atau Public Bank.
  • Pastikan tema gambar anda berkaitan dengan “Gambar paling kreatif Cekap Komputer”.Gambar yang tidak memenuhi syarat tema tidak akan dimasukkan dalam penyertaan.

 

[easy-social-share buttons="facebook,twitter" counters=0 style="button"]

Jom Sertai “Kreatif Raya Cekap Komputer” [Mini Contest]

Peluang anda untuk menambah duit raya anda pada tahun ini dengan menyertai peraduan mini “Kreatif Raya Cekap Komputer“!.

Terima kasih kerana terus menyokong Cekap Komputer.Tanpa kita sedari Cekap Komputer telah masuk tahun yang ke 4,ini semua hasil sokongan anda semua!.Bagi menghargai sokongan yang anda berikan,Cekap Komputer akan mengadakan satu peraduan mini khas untuk anda iaitu “Kreatif Raya Cekap Komputer“.

Nak tahu Hadiah “duit raya” bagi pemenang yang bertuah?

Hadiah Tempat Pertama : RM150

Hadiah Tempat Kedua : RM100

Hadian Tempat Ketiga : RM50

 

Info Lanjut :

https://cekapkomputer.com/kreatifraya/

 

[easy-social-share buttons="facebook,twitter" counters=0 style="button"]

[Cekap Komputer] Selamat Tinggal Tahun 2010,Selamat Datang Tahun 2011

Sedar ataupun tidak,akhirnya kita telah sampai ke penghujung tahun 2010.Bagi saya tahun 2010 ini berlalu begitu cepat sekali.Saya pasti para pembaca blog Cekap Komputer ini menyedari pada tahun 2010 ini,blog cekap komputer ini bergerak agak perlahan sedikit berbanding tahun-tahun sebelum ini.Ini kerana pada tahun 2010 ini merupakan tahun yang sangat penting bagi saya(penulis blog ini) untuk mengurus beberapa perkara yang sangat penting.Pada tahun 2011,saya akan pastikan blog ini kembali aktif seperti sebelum ini dan akan dilengkapi dengan beberapa fungsi untuk keselesaan para pembaca CK.

Sedikit info mengenai Cekap Komputer :

  • Pengasas blog Cekap Komputer ini ialah Khairil Izwan @ Epeacetux yang berasal dari Kota Kinabalu,Sabah.
  • Diasaskan pada Mac 2008.
  • Alamat asal blog ini ialah cekapkomputer.blogspot.com kemudian pada 31/8/2009 blog ini berpindah ke alamat blog.cekapkomputer.com.
  • blog ini menggunakan tagline “Sumber Ilmu Pengetahuan Berguna Untuk Anda”.
  • blog ini memberikan anda artikel dan tutorial2 berkaitan ilmu komputer dan asli dari penulis CK sendiri.

Dari semasa ke semasa,jumlah pembaca dan ahli facebook Cekap Komputer telah meningkat.Ketika artikel ini ditulis,ahli FB Cekap Komputer telah mencecah hampir 4 ribu lebih dan diharapkan angka ini akan meningkat dari semasa ke semasa.

Selain itu blog Cekap Komputer akan membuat beberapa perubahan termasuk logo terbaru Cekap Komputer yang akan digunakan mulai tahun 2011.Saya harapkan anda akan sentiasa menyokong CK dan saling berkongsi ilmu komputer yang tiada batas ini kepada rakan-rakan kita yang lain.

Ahli Komuniti Facebook CK : http://www.facebook.com/cekapkomputer

Akhir sekali saya ucapkan selamat menyambut tahun baru buat semua pembaca setia CK.

Salam Cekap Komputer,

Khairilizwan @ Epeacetux

[easy-social-share buttons="facebook,twitter" counters=0 style="button"]

Muat turun driver Fujitsu lifebook FMV7130MG4 untuk Windows XP

Rasanya dah lama saya tidak update artikel berkaitan dengan driver-driver laptop kan.Baiklah pada post kali ini saya ingin berkongsi kepada anda driver untuk laptop Fujitsu lifebook FMV7130MG4 untuk Windows XP.Mungkin pengguna bagi laptop ini jarang sekali,namun bagi mereka yang menggunakan laptop ini dan masih menggunakan Windows XP anda boleh muat turun driver laptop ini di blog ini,saya akan menyediakan pautan untuk anda muat turun driver tersebut.

Intel(R) 852/855GM Windows(R) XP/Windows(R) 2000 Display Driver

Intel(R) 852/855GM Windows(R) XP/Windows(R) 2000 Display Driver

Intel(R) 855GM Graphics Controller Windows(R) XP/Windows(R) 2000 Display Driver

SigmaTel C-Major Audio for ICH4 Windows XP/2000 Audio Driver

Realtek RTL8139/810X Fast Ethernet Windows(R) XP LAN Driver

Intel(R) PRO/Wireless LAN 2100 3B Mini PCI Adapter Windows XP/2000 LAN Driver

Realtek RTL8139/810X Fast Ethernet Windows(R) XP LAN Driver

Agere Systems AC’97 Modem Windows XP

Lucent Technologies Soft Modem AMR V 3.1.106 Windows XP

????PC?????ODD?F/W?(RAM????

FM Advisor V3.50 L10A ????????

FMV-7130MG4 ? BIOS??????

MO Supplement

p/s : Kalau korang nampak perkataan jepun tu korang jangan tanya saya…sebab saya pun tak tahu…download jer hihhi…

[easy-social-share buttons="facebook,twitter" counters=0 style="button"]

Download percuma ebook “Panduan Membuat Dual Boot Windows dan Ubuntu”

Salam Cekap Komputer,

Kini anda boleh mendapatkan ebook “Panduan Membuat Dual Boot Windows dan Ubuntu” secara percuma! .Saya pasti ada diantara anda di luar sana yang kurang memahami cara untuk membuat dual boot untuk sistem operasi yang popular seperti Windows dan Ubuntu Linux. Dengan adanya ebook ini,saya berharap anda dapat mempelajari sedikit ilmu pengetahuan berguna mengenai cara membuat dual boot ini.

Selain itu,antara tujuan utama Cekap Komputer ialah ingin mendekatkan anda kepada Open Source (Sumber Terbuka).Saya berharap ebook ini memberi anda langkah baru untuk mempelajari Ubuntu Linux.Saya pasti ada diantara anda yang berminat mempelajari Linux tetapi dalam masa yang sama masih memerlukan sistem operasi Windows untuk melakukan kerja seharian.Jadi disinilah jalan penyelesaiannya!

Untuk maklumat lanjut,

https://cekapkomputer.com/dual

[easy-social-share buttons="facebook,twitter" counters=0 style="button"]

Bantu kami besarkan komuniti Cekap Komputer di facebook!

Ketika artikel ini ditulis,ahli komuniti Cekap Komputer di facebook ( http://www.facebook.com/cekapkomputer ) telah mencecah sehingga kepada 2,688 orang.Ini merupakan satu perkembangan yang baik sejak fan page Cekap Komputer ini diwujudkan beberapa bulan yang lalu.

Saya sebagai admin & penulis Cekap Komputer ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada mereka yang menyokong komuniti Cekap Komputer ini.Apa yang saya dapat lihat di halaman fan page Cekap Komputer ini,banyak diantara anda mengemukakan permasalahan berkaitan ICT dan kebiasaannya permasalahan ini akan dibantu oleh rakan-rakan komuniti Cekap Komputer yang lain.Secara tidak langsung,kita sebenarnya telah membentuk sebuah komuniti.Oleh itu,saya ingin meminta bantuan dari rakan-rakan Cekap Komputer yang lain untuk membesarkan komuniti ini supaya lebih banyak permasalahan ICT yang kita boleh kongsi serta pandangan-pandagan dari rakan-rakan CK yang lain.

Bagaimanakan caranya untuk membantu membesarkan komuniti Cekap Komputer di Facebook?

Caranya adalah cukup mudah sekali,saya akan menunjukkan cara tersebut satu persatu untuk memudahkan pemahaman anda.

Pertama sekali,masuk ke halaman fan page Cekap Komputer di facebook. http://www.facebook.com/cekapkomputer

Kemudian,disebelah kiri halaman tersebut anda dapat melihat satu ruangan iaitu “Suggest to Friends“.Klik ruangan tersebut.

Satu ruangan kotak “Suggest Cekap Komputer to friends” akan dipaparkan.Abaikan ruangan ini dan klik pada “Address Bar” pelayar web anda.Rujuk gambarajah di bawah.

Gambar di atas : Abaikan ruangan kotak ini,dan klik pada ruangan “Address Bar” seperti gambarajah di bawah.(Anda tidak perlu menutup ruangan kotak tersebut)

Kemudian,padam pautan yang ada pada address bar pelayar web anda.Kemudian gantikan dengan kode di bawah ini dan ENTER.

javascript:elms=document.getElementById('friends').getElementsByTagName('li');for(var%20fid%20in%20elms){if(typeof%20elms[fid]%20===%20'object'){fs.click(elms[fid]);}}

Selepas itu,anda perlu menunggu seketika untuk membolehkan semua rakan-rakan facebook anda dapat dijemput ke halaman Cekap Komputer.Proses ini bergantung pada bilangan rakan facebook anda.

Jika ruangan kotak tersebut kelihatan seperti gambarajah di atas,Klik butang “Send Invitations“.

Mudah kan?! Ribuan diucapkan terima kasih kepada mereka yang telah membantu membesarkan komuniti Cekap Komputer di Facebook.Komuniti Cekap Komputer,Komuniti untuk semua

Sumber Ilmu Pengetahuan Berguna Untuk Anda.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter" counters=0 style="button"]

Jom ajak rakan-rakan ke fan page facebook CK

Jika anda rasa blog Cekap Komputer ini banyak membantu anda,jom ajak rakan-rakan facebook yang lain ke fan page Cekap Komputer.Anda dan rakan anda secara tidak langsung juga boleh membaca artikel-artikel terbaru dari blog Cekap Komputer ini melalui facebook anda.

Cara untuk mengajak rakan-rakan anda menjadi fan facebook Cekap Komputer adalah mudah.

Melalui http://www.facebook.com/#/pages/Cekap-Komputer/161144571648 ,klik “Suggest to Friends” dan jemput rakan-rakan anda sebanyak berapa yang boleh. 🙂

[easy-social-share buttons="facebook,twitter" counters=0 style="button"]