Dengar radio online di komputer anda.

Post kali ini saya tunjukkan tips mudah untuk mendengar radio online di komputer anda.Seperti yang saya selalu nyatakan sebelum ini,masih banyak yg belum mengetahui cara ini walaupun ianya mudah..saya faham kita semua berlainan ilmu dan cara,tidak mengapa sama-sama kita berkongsikan ilmu kita.Seperti saya sendiri,radio online yang sering saya dengari ialah Sabahan.FM(Promote sikit…hehe)..

Banner SabahanFM

Banyak cara untuk anda mendengar radio online ini,caranya ialah dengan terus ke laman radio online tersebut…kali ini saya akan tunjukan cara mudah dan ringkas iaitu mendengar radio online melalui pautan radio online tersebut.

Contoh pautan radio online http://sabahan.fm/listen.pls

Anda boleh klik terus pada pautan tersebut,namun kadang kala terdapat masalah yang berlaku seperti program seperti winamp,media player dan sebagainya tidak juga dipaparkan.

Pertama sekali buka program Winamp anda.Jika tidak ada download secara percuma di http://www.filehippo.com/download_winamp/ .Setelah siap install winamp tersebut,buka perisian tersebut kemudian right klik pada winamp tersebut seperti gambarajah di bawah.

radio online1

Kemudian masukkan url yang disediakan.

radio online2

Siap untuk di dengar! Mudahkan…

P/s : Dengarkan radio online sabahan.FM .Layari http://sabahan.net/.Dengarkan radio online dari Sabah dimana sahaja anda berada.

© 2009, khairilizwan. All rights reserved.

khairilizwan

Nama sebenar penulis ialah Khairil Izwan bin Jamros @ Khairilizwan. Penulis dilahirkan pada 1/2/1989 di Kudat,Sabah dan kini menetap di Kota Kinabalu,Sabah. Penulis mula aktif dalam dunia internet sejak tahun 2006 lagi dan mula menulis blog pertamanya pada tahun 2008 lagi iaitu blog cekapkomputer.com. Kini penulis bergerak lebih aktif lagi bersama pasukan khasnya yang dikenali sebagai "Khaiz Network".Antara perkhidmatan yang ditawarkan Khaiz Network ialah perkhidmatan membina laman web,minisite,kedai online,sewaan domain & hosting,personal coaching,seminar,perkhidmatan video & gambar untuk perkahwinan,perkhidmatan hotspot dan banyak lagi.

This Post Has 6 Comments

  1. klu pakai aplikasi lain selain winnap…boleh kah???

  2. boleh cuba Windows Media Player

  3. Kalau hitz.fm macam mana… Kalau tak download winamp boleh ke…?

  4. bro..ada link untk lain2 radio x..

  5. banyak bro insyallah nanti saya senaraikan 🙂

  6. ya boleh pakai player2 yg lain contohnya media player. real player vlc dan winamp sendiri pn boleh guna utk dengar radio secara online..

    boleh cuba di radio http://traderfm.net/ …di sana pelbagai aplikasi boleh dicuba utk test dengar.

    dj2 pn bes..lagu pn bes..siap ada contest lagi….aku selalu lepak di sana

Leave a Reply

Close Menu