Kecoh Mesej Palsu Graphic app Facebook @ HOAX

Kecoh Mesej Palsu Graphic app Facebook @ HOAX

Facebook Graphic App

facebook Graphic app

Kecoh dalam sehari dua ini apabila kebanyakan rakan kita menghantar status yang meminta kita menukar klik dan ubah beberapa tetapan dalam ‘Settings’ laman Facebook.

 

Antara mesej popular yang diletakkan dalam status rakan-rakan atau keluarga berbunyi seperti begini:

Kepada semua yang berada di dalam senarai kenalan Facebook saya, ada mungkin tidak tahu bahawa Facebook telah mengubah konfigurasi privasi sekali lagi. Applikasi grafik (“Graphic app”) yang baru menyebabkan semua pengguna Facebook di seluruh dunia boleh melihat gambar-gambar (photos), kesukaan (likes) dan komen kita. Malangnya kita tidak boleh mengubah konfigurasi ini kerana Facebook telah menjadikan ia seperti ini.

Oleh itu, dalam tempoh dua minggu akan datang, saya akan terus meletakkan mesej ini dan berharap agar anda juga melakukan perkara yang sama. Saya juga memohon agar anda melakukan perkara-perkara berikut supaya maklumat peribadi yang saya kongsikan dengan anda dan kenalan lain kekal peribadi dan bukan untuk tatapan umum. Saya akan mengeluarkan anda daripada senarai kenalan facebook saya jika anda tidak melakukannya.

Letakkan kursor anda ke atas gambar saya profile saya tanpa mengklik padanya dan tetingkap akan terbuka. Sekarang gerak…kan kursor ke perkataan ‘Rakan-rakan’ (friends) juga tanpa mengklik. Kemudian, klik pada ‘Setting’ dan buang tanda pada ‘Life events’ dan ‘comments and likes’. Dengan cara ini aktiviti saya dengan keluarga dan kawan-kawan saya tidak lagi akan menjadi tatapan umum. Sila tulis/komen ‘done’ setelah selesai melakukannya.

Sila copy dan paste teks ini di dinding (wall) anda sendiri (bukan ‘share’ ya!). Apabila saya melihat ia diterbitkan pada halaman anda, saya akan buang tanda yang sama untuk anda.

Terima kasih atas bantuan anda”

Kalau anda perasan, mesej tersebut bukan kali pertama berlaku memandangkan ia telahpun pernah berlegar di status pengguna Facebook pada penghujung tahun lepas tetapi ramai yang tidak menyedarinya. Boleh dikatakan, ia hanyalah sekadar ‘hoax’ atau mesej palsu yang sama sekali tidak pernah dianjurkan atau dikeluarkan Facebook sendiri sebelum ini.

Paling jelas, perenggan pertama yang menggunakan perkataan ‘graphic app’ sebenarnya tiada langsung termaktub dalam ciri, fungsi dan pelbagai lagilah perkhidmatan Facebook.

Cuma yang ada hanyalah aplikasi baru yang diperkenalkan mereka iaitu ‘Graph Search’ tetapi ia langsung tidak akan menjejaskan settings privasi yang ada dalam akaun Facebook anda sekarang. Kadang-kadang kita terlalu paranoid sehingga tidak mendapatkan pengesahan secukupnya sebelum berkongsi di status mujur anda membaca artikel ini jadi pohon kongsi kepada rakan atau keluarga anda yang lain.

Walaupun anda melakukan perkara yang disuruh dalam mesej palsu tersebut, ia tidak mengubah apa-apa tetapan privasi cuma dan hanya menghalang anda seorang saja daripada melihat status, foto dan profil rakan anda sendiri sementara orang lain masih boleh menjenguk profil rakan anda.

Kononnya status yang meminta anda merapatkan kursor pada foto dan klik itu dan ini BUKAN merubah tetapan keselamatan dan tidak berguna sekiranya Privacy Settings anda masih lagi ‘Public’. Dari dulu hingga kini, sistem keselamatan Facebook tidak berubah dan masih mengekalkan kaedah keselamatan sama. Kalau mahukan akaun anda berada dalam mod privasi sekalipun, ia boleh dilakukan dalam Privacy Settings.

Salah faham Graph Search yang dikatakan Graphic App tidak mendatangkan sebarang isu keselamatan apabila ia hanya seakan fungsi News Feed yang baru supaya carian anda lebih tersusun. Misalnya, jika anda sedang cari foto KLCC, anda akan mendapati gambar semua rakan anda yang mengambil gambar berkaitan KLCC.

Sudah tentu, jika akaun Facebook anda berada dalam keadaan ‘Public’. Pengguna lain pun turut boleh melihatnya. Apa yang sebenarnya anda perlu lakukan ialah menukar Privacy Settings kepada ‘Friends Only’ dan tak perlu rakan anda yang klik pada gambar seperti yang diarahkan dalam mesej palsu tersebut.

Sumber : http://my.news.yahoo.com/blogs/daunpisang/kecoh-mesej-palsu-facebook-120856133.html

Facebook Graphic App

© 2013 – 2014, khairilizwan. All rights reserved.

khairilizwan

Nama sebenar penulis ialah Khairil Izwan bin Jamros @ Khairilizwan. Penulis dilahirkan pada 1/2/1989 di Kudat,Sabah dan kini menetap di Kota Kinabalu,Sabah. Penulis mula aktif dalam dunia internet sejak tahun 2006 lagi dan mula menulis blog pertamanya pada tahun 2008 lagi iaitu blog cekapkomputer.com. Kini penulis bergerak lebih aktif lagi bersama pasukan khasnya yang dikenali sebagai "Khaiz Network".Antara perkhidmatan yang ditawarkan Khaiz Network ialah perkhidmatan membina laman web,minisite,kedai online,sewaan domain & hosting,personal coaching,seminar,perkhidmatan video & gambar untuk perkahwinan,perkhidmatan hotspot dan banyak lagi.

Leave a Reply

Close Menu