Membuat MultiBoot USB Boot Multiple ISO Files dari Pendrive

Satu perisian yang dibangunkan oleh Pendrivelinux.com iaitu MultiBoot USB Boot Multiple ISO Files dari Pendrive merupakan salah satu perisian yang amat berguna sekali yang boleh anda manfaatkan.Dengan sebuah pendrive minimum berkapasiti 8 – 16GB,anda boleh menyimpan lebih 30 operasi sistem/program berformatkan .iso yang anda boleh boot pada sistem operasi anda dan sudah semestinya sistem operasi berkaitan Linux.Antara sistem operasi/program anda boleh masukkan ke pendrive serbaguna tersebut ialah :

Cara menggunakan perisian ini adalah cukup mudah,selepas muat turun dan install perisian khas tersebut ke dalam pendrive,anda hanya perlu boot melalui USB(setting melalui bios komputer anda).

  1. Run MultiBootISOs-v1.4.8.exe following the onscreen instructions
  2. Download some ISO Files (listed above) and place them on your USB Drive
  3. Restart your PC setting it to boot from the USB device
  4. Select the ISO you want to Boot from the Menu and enjoy!

Untuk maklumat lanjut mengenai perisian ini,sila layari

http://www.pendrivelinux.com/boot-multiple-iso-from-usb-multiboot-usb/

© 2010, khairilizwan. All rights reserved.

khairilizwan

Nama sebenar penulis ialah Khairil Izwan bin Jamros @ Khairilizwan. Penulis dilahirkan pada 1/2/1989 di Kudat,Sabah dan kini menetap di Kota Kinabalu,Sabah. Penulis mula aktif dalam dunia internet sejak tahun 2006 lagi dan mula menulis blog pertamanya pada tahun 2008 lagi iaitu blog cekapkomputer.com. Kini penulis bergerak lebih aktif lagi bersama pasukan khasnya yang dikenali sebagai "Khaiz Network".Antara perkhidmatan yang ditawarkan Khaiz Network ialah perkhidmatan membina laman web,minisite,kedai online,sewaan domain & hosting,personal coaching,seminar,perkhidmatan video & gambar untuk perkahwinan,perkhidmatan hotspot dan banyak lagi.

This Post Has 2 Comments

  1. terimakasih

  2. Salam….saudara,
    Saya selalu membaca blog cekapkomputer ini krn banyak informasi2 yang saya dapat manfaat darinya. Disini saya perlukan bimbingan/tunjuk ajar sauadara berkenaan ‘Membuat MultiBoot USB Boot Multiple ISO Files dari Pendrive’. saya dah cuba buat langkah seperti didalam tajuk itu tapi tak berjaya. Masalah saya begini, saya ada laptop yang selalu corrupt dan kena install os semula. bila saya baca cara yang saudara tunjukkan saya ingin format semula laptop saya mengunakan pendrive. Saya dah install semula laptop saya dan saya sudah membuat boot image (dlm bentuk .iso file) jadi bila sya nak buat boot image guna cara yang saudara tunjjukkan tak menjadi. OS yang saya gunakan Win XP SP2. Sekian harap sedikit bantuan dari saudara. Terima kasih.

Leave a Reply

Close Menu