Periksa keadaan komputer anda menggunakan HijackThis

HijackThis merupakan perisian yang akan memeriksa komputer,pelayar web,sistem pengendalian tatacara anda untuk menghasilkan fail log mengenai keadaan komputer anda.Anda boleh menghapuskan mana-mana program yang anda rasa tidak sesuai dan membebankan komputer anda.Selain itu,perisian ini membolehkan anda untuk mengenalpasti jika terdapat virus,malware dan sebagainya pada sistem komputer anda.Namun anda harus berhati-hati menggunakan perisian ini,jika anda kurang mahir bolehlah meminta bantuan daripada rakan-rakan yang mahir ataupun berkongsi masalah anda ini di forum-forum berkaitan komputer.

URL : http://www.filehippo.com/download_hijackthis/

*Artikel ini merupakan salah satu daripada 60 artikel ringkas pada bab perisian tambahan yang ada dalam ebook CK yang akan dilancarkan tidak lama lagi!

© 2010, khairilizwan. All rights reserved.

Previous ArticleNext Article
Nama sebenar penulis ialah Khairil Izwan bin Jamros @ Khairilizwan. Penulis dilahirkan pada 1/2/1989 di Kudat,Sabah dan kini menetap di Kota Kinabalu,Sabah. Penulis mula aktif dalam dunia internet sejak tahun 2006 lagi dan mula menulis blog pertamanya pada tahun 2008 lagi iaitu blog cekapkomputer.com. Kini penulis bergerak lebih aktif lagi bersama pasukan khasnya yang dikenali sebagai "Khaiz Network".Antara perkhidmatan yang ditawarkan Khaiz Network ialah perkhidmatan membina laman web,minisite,kedai online,sewaan domain & hosting,personal coaching,seminar,perkhidmatan video & gambar untuk perkahwinan,perkhidmatan hotspot dan banyak lagi.

10 Comments

  1. Kita kena tahu mengenai virus dan jenis2 virus…contoh virus brontok dan banyak lagi….susah nak diterangkan secara terperinci mengenai virus..sebab virus ni ada banyak jenis…kalau da biasa tengok2 dan kenal mengenai virus2 memang mudah la nak bezakan virus atau program fail

  2. kalo nak kenal samada komputer anda ada virus atau x, kene la biasakan diri dulu ngan task manager—>process..kalo nmpk proses yg nama pelik2 tu, ada lah virus

  3. program ini beresiko merusak registry tidak om?
    soalnya saya pernah harus install ulang karena katanya registry nya yang bermasalah…

  4. macm ne nk aktifkn win 7…
    bengang gile da 4 kali fomat x aktif2 pon,,,

  5. bro.. penambahan ya.. kalau dah guna Hijack this, cari someone untuk menerangkan virus-virus yang ada dalam komputer seseorang itu.

    Macam saya, bila sudah guna Hijack this ini, saya akan menggunakan Combofix untuk membuang semua virus-virus yang ada

Leave a Reply

Send this to a friend