Tutorial Cara Membuat Akaun Email Gmail

Tutorial Cara Membuat Akaun Email Gmail

Gmail

gmail

 

Salam Cekap Komputer kepada semua pembaca blog ini.Pada tutorial kali ini,saya ingin menunjukkan cara untuk membuat akaun email gmail dari google.Email gmail merupakan email akaun yang sangat gemar digunakan oleh pengguna internet selain email Yahoo.

Baiklah tanpa membuang masa anda lagi,sila ikuti langkah-langkah berikut untuk membuat akaun email Gmail.

 

Pertama sekali,melalui pelayar web anda masuk ke gmail.com

Screen Shot 2013-04-15 at 10.52.54 AM

 

Kemudian klik pada butang “Create An Account“.

 

Screen Shot 2013-04-15 at 10.53.09 AM

 

3

 

Kemudian isikan nama pada ruangan First & Last anda.Pada bahagian “Choose your username“,masukkan nama email anda.

Setiap email anda akan diakhiri dengan @gmail.com,dalam contoh kali ini email yang saya daftarkan ialah rumpailautshop@gmail.com.

Kemudian,masukkan katalaluan anda,lengkapkan birthday dan gender anda.

4

 

Kemudian,masukkan no.tel anda.Selepas itu,pada “Your current email address” masukkan email anda sebelum ini,jika anda tidak mempunyai email lain sebelum ini,anda boleh masukkan email ahli keluarga anda yang mempunyai email.Selain itu,email ini juga digunakan apabila anda lupa kataluan email gmail anda nanti.

 

6

Kemudian,masukkan text keselamatan yang ditunjukkan di ruangan yang disediakan.Kemudian,tick pada “I agree to the Google Terms of Service and Privacy Policy“.Kemudian klik pada butang “Next step“.

 

7

 

Kemudian,masukkan no.telefon anda di ruangan yang disediakan jika diminta.Anda akan diminta untuk Verify akaun email gmail anda melalui no.telefon bimbit anda.Kemudian klik butang Continue.

 

8

Anda akan dapat sms kod pengesahan tersebut ke telefon bimbit anda.Masukkan kod tersebut di ruangan yang disediakan kemudian klik butang “Continue“.

 

9

 

Selepas itu,klik pada “Next step“.

 

10

 

Tahniah! Anda telah berjaya membuat akaun email gmail anda! Klik butang “Continue to Gmail“.

 

11

 

Anda diminta untuk melengkapkan butiran-butiran yang perlu.

 

12

 

Apabila anda log masuk melalui gmail.com ,anda akan dibawa ke akaun gmail anda.

Selamat Mencuba!

Gmail

© 2013 – 2014, khairilizwan. All rights reserved.

khairilizwan

Nama sebenar penulis ialah Khairil Izwan bin Jamros @ Khairilizwan. Penulis dilahirkan pada 1/2/1989 di Kudat,Sabah dan kini menetap di Kota Kinabalu,Sabah. Penulis mula aktif dalam dunia internet sejak tahun 2006 lagi dan mula menulis blog pertamanya pada tahun 2008 lagi iaitu blog cekapkomputer.com. Kini penulis bergerak lebih aktif lagi bersama pasukan khasnya yang dikenali sebagai "Khaiz Network".Antara perkhidmatan yang ditawarkan Khaiz Network ialah perkhidmatan membina laman web,minisite,kedai online,sewaan domain & hosting,personal coaching,seminar,perkhidmatan video & gambar untuk perkahwinan,perkhidmatan hotspot dan banyak lagi.

This Post Has One Comment

  1. thanks gan, saya cba dulu..

Leave a Reply

Close Menu